Prøv lækre madbrød fra Portugal

Empanadas
Empanadas. Foto-kredit: Oferico. Oploadet under licensen CC BY-ND 2.0

De små Pasteis de carne er perfekte til madpakken eller til at tage med på en picnic i det grønne. De halvmåneformede madbrød som har gået deres sejrsgang verden over, kan – delvist – spore deres rødder tilbage til Portugal.

Fik kulinarisk inspiration i Indien

Da de portugisiske opdagelsesrejsende vendte tilbage til Portugal var det ikke kun med guld, elfenben, sukker og krydderier i lasten. Søfarerne hjembragte også nye ideer og kulturelle indtryk fra den store verden.

Efter Vasco da Gama i 1498 fandt søvejen til Indien, skete der for eksempel i løbet af de efterfølgende århundreder en udveksling af kulinariske traditioner mellem portugisere og indere i Goa. I kolonien fik portugiserne formentlig smag for de indiske samosaer og gujiyaer, som man siden videreudviklede hjemme i Portugal (og Galicien) til madbrød kaldet “empanadas” eller “pasteis de carne”.

Empanadas
Empanadas kom til Portugal fra Indien og spredte sig derefter til andre dele af verden, ikke mindst Syd- og Mellemamerika. Foto-kredit: Faruk Ateş. Oploadet under licensen CC BY 2.0

Navnet empanar, som betyder “at indpakke eller dække i brød”, bruges i dag mange steder om denne type madbrød. Normalt laves de med krydret kødfyld, men findes også i vegetariske eller søde udgaver.

Fra Portugal til hele verden

Empanadas fandt vej fra Portugal og Spanien til blandt andet nye kolonier i Latinamerika. I dag er empanadas for eksempel noget nær en nationalret i Argentina, hvor de findes i mange variationer.

Sprøde brød med lækkert kødfyld er naturligvis en forholdsvis simpel ide, som uden tvivl er opstået ad flere omgange i forskellige kulturer. Et egentlig “stamtræ” over de populære madbrød er derfor ikke nemt at lave, da mange lande i dag har deres egne variationer. Fra østeuropa kendes for eksempel piroggerne, ligesom de italienske calzones måske eller måske ikke er direkte inspireret af empanadas.

Se alle rejser til Portugal med Escapeaway her.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere