Rejs til Champagne-Ardennes og nyd kongernes drik

Champagne
Rejs til Champagne-Ardennes og nyd kongernes drik

Tager du på en ferie i for eksempel Paris, er det ikke nogen dårlig idé at tage et par dage i den nærliggende Champagne-Ardennes-region og smage på de lokale drikkevarer.

Regionen ligger højt over havets niveau og har derfor et relativt køligt klima – om sommeren omkring de behagelige 18 grader som gennemsnitstemperatur- og til de aktive byder regionen på muligheder for alt fra karpe-fiskeri om natten i de stille skovsøer, over jetski til bjergvandring til fransk historie og kulturarv, slotte og muséer.

Champagne

Til de mere tilbagelænede – og til de aktive, når der skal slappes af – er der selvfølgelig en oplagt aktivitet i denne del af Frankrig, der overgår alle andre: At drikke champagne!

Champagnens historie går helt tilbage til 1531, hvor benediktiner-munke opfandt drikken på deres vinproducerende kloster. Den nye form for vin vandt stor popularitet blandt konger og adelige, og blev i fra 1700-tallet og frem til 1900-tallet spredt fra Champagne-distriktet og Frankrig til andre europæiske lande via de royale familier, som havde smagt den i de franske kongehuse.

Producenterne af champagne brugte megen tid på at give deres mærker et navn og en historie for at associere deres produkt med høj klasse og magt.

Særstatus

Den dag i dag har champagne særstatus: Selvom der verden over produceres masser af hvidvine med brus, der ikke adskiller sig indholdsmæssigt fra dem, der kommer fra Champagne-Ardennes, må navnet champagne ikke anvendes om dem. Dette er for de europæiske landes vedkommende fastslået i EU’s lovgivning. I USA åbner lovgivningen dog op for, at vin andre steder fra kan kaldes champagne – men mange stater har en særlovgivning imod dette, for ikke at risikere, at vinproducenterne med overlæg forvirrer forbrugerne.

Faktisk er det Champagne-Ardennes kølige klima, der er en del af forklaringen på, hvorfor den velsmagende drik blev opfundet netop her: Champagne-Ardennes ligger lige på nordgrænsen i forhold til, hvor det er muligt for vindruer at blive ordentligt modne.

Når druerne alligevel modnes i Champagne-distriktet, er det med hjælp fra den megen skov, som medfører en stabil temperatur og medvirker til, at jorden kan holde på fugt. Køligheden medfører, at der produceres meget syre i de lokale druer, hvilket er ideelt for vine med brus. Jorden er desuden meget kalkholdig, hvilket er med til at give vine fra denne region en mild og raffineret smag.

Champagne er normalt lavet på druerne pinot noir, chardonnay og pinot meunier – og kun chardonnay-druer er lyse. Når champagne (og hvidvin) ikke får farve, skyldes det produktionsmetoden, og ikke druerne. Rejs selv til Champagne og se efter.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere