Rejs tilbage i tiden i Sydfrankrig

Dordogne Frankrig
Dordogne-floden blev tidligere brugt som transportvej for vinen. I dag er det populært at sejle i kano her. Foto: Stephane Mignon, CC.

Mange husker nok bøgerne i serien Jordens Børn, hvoraf Hulebjørnens Klan klart er den mest berømte, af den amerikanske forfatterinde Jean M. Auel. Men ikke alle ved, at bøgerne var inspireret af rejser til Sydfrankrig og et samarbejde med den franske forsker Jean Clottes fra Pyrenæerne.

Det sydlige Frankrig er da også et af verdens mest interessante områder at udforske oldtiden i. Området tiltrækker mange arkæologisk interesserede rejsende – og da området har så utroligt meget andet at byde på også, så kan en ferie i Sydfrankrig være både lærerig og afslappende.

Hulerne ved Dordogne

Den franske by Dordogne er et godt udgangspunkt for en rejse mange titusinder år tilbage i tiden. Normalt har man en guide med i hulerne. Ofte en arkæolog – i hvert fald en person med stor viden om huler og forhistorien i Europa.

Mest berømt af hulerne ved Dordogne er nok Lascaux, ved Montignac, som har nogle meget farverige og detaljerede hulemalerier fra stenalderen. Malerierne er over 17.000 år gamle og giver et helt enestående tilbageblik til en tid, hvor menneskelivet var noget anderledes end i dag. De fleste malerier forestiller større dyr, som sandsynligvis har været byttedyr for menneskene. Lascaux er på UNESCO’s verdensarvsliste.

Også Font de Gaume kan fremvise interessante hulemalerier. Besøgantal er begrænsede af hensyn til bevarelse, og man skal skrives op på forhånd. Grotte de Rouffignac er mere tilgængelig, men ikke mindre imponerende med sine mere end 250 hulemalerier.

Når du har fået nok af huler og stenalderkunst, er der masser af andre seværdigheder i området. Mest nævneværdigt flotte slotte, middelalderbyer, skøn natur og god fransk bondekost.

Nyere fund

Længere østpå ved Ardèche og længere mod sydøst ud mod havet ikke så langt fra Marseille ligger også nogle berømte huler og grotter, som blev opdaget så sent som i 1980’erne og 1990’erne. Disse er dog ikke umiddelbart tilgængelige.

Chauvetgrotten ved Ardèche har de ældste kendte hulemalerier i verden – over 30.000 år gamle. Den er ikke åben for offentligheden, men reproduktioner af malerierne kan ses på et museum i Vallon Pont d’Arc.

Cosquerhulen ved Marseille er også lukket for offentligheden. Ikke kun af hensyn til bevaring af den unikke kulturskat, men også på grund af sikkerhedsrisikoen ved at besøge hulen, der nås via en indgang 37 meter under vandoverfladen.

Det sydlige Frankrig er meget rigt på grotter og huler og kløfter og fascinerende natur i det hele taget. Men hvorfor det netop er her, man finder nogle af de allertidligste kulturspor i Europa, er stadig et godt spørgsmål.

Tags i artiklen
Skrevet af
Mere af Mikkel H

Hotel med eller uden morgenmad? Her er der mest at spare

Skal du bestille dit hotel med eller uden morgenmad? En ny undersøgelse...
Læs mere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *