Ristede kastanjer – Portugals november-slik

Ristede kastanjer
Ristede kastanjer

Et meget karakteristisk syn i de fleste portugisiske gader i november måned er firkantede vogne på hjul med en konisk fad med små huller på brændende kul, der udsender en dejlig duft af ristede kastanjer.

Det er netop denne duft portugisere forbinder med efteråret, og som når sin højeste punkt på S. Martinho aften (svarende til Mortens aften), d. 11. november.

Ristede kastanjer
Ristede kastanjer sælges fra gadeboder mange steder i efteråret.

Gammel tradition

Traditionens tro holder portugisere den traditionelle ”Magusto” på S. Martinho aften, der går ud på at tænde et bål og riste kastanjer og drikke rødvin til. Familier og venner samler sig til denne hyggelige begivenhed og i de østlige og nordlige dele af Portugal synger man også traditionelle sange, læser eller fortæller historier.

Kastanjer har altid haft en stor rolle i europæiske gastronomi, især i Sydeuropa, hvor den blev introduceret for over 3.000 år siden. Man ved, at kastanjer begynder at blive brugt i den portugisiske gastronomi i 1789.

Kastanjen blev hurtigt populær i Portugal og brugt som erstatning til brød, hovedsageligt om vinteren, når der manglede korn. Traditionen har holdt ved og i efteråret kan du købe kastanjer overalt i for eksempel Lissabon.

Ristede Kastanjer bod
Også på Madeira er kastanjerne populære. Foto: Andrea de Poda, CC BY-SA 2.0

Kastanjefestival i Nonnernes Dal på Madeira

Den årlige kastanje-festival, Festa da Castanha, på Madeira organiseres af butiksforeningen i landbyen Curral das Freiras, som ønsker at promovere dette vigtige lokale produkt.

Festivalen i Curral das Freiras, bedre kendt som Nonnernes Dal, er dog ikke kun en for at smage på kastanjer og delikatesser lavet med kastanjer.

Kastanjefestivalen, som oprindeligt begyndte da de lokale producenter havde et overskud af kastanjer, har således med årene udviklet sig til også at inkludere andre aktiviteter og attraktioner såsom madkonkurrencer, musik, dans og ikke mindst vin.

Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere