Rumænien – Draculas slotte og Ceauşescus kæmpepalads

Hunedoara slot i Rumænien
Det imponerende fæstningsanlæg ved Hunedoara. Foto: Paszczur01, Wikimedia, CC.

Rumænien begynder at markere sig som yndet rejsemål for danskerne – og landet har også virkelig meget at byde på.

Den fornyede interesse for Rumænien som ferieland skyldes måske, at mange i dag søger noget mere oprindeligt og mystisk, og den slags finder man i rige mængder i det store land – ikke mindst i skovene og bjergene ved Transsylvanien.

Samtidig er Rumænien et land i en rivende udvikling, og er man ikke så meget til aktiv ferie i vild natur, kan Rumænien sagtens tilbyde den kosmopolitiske oplevelse i hovestaden Bukarest, som er Europas 6. største.

Draculas slotte…

Ikke så få mennesker forbinder Rumænien med Dracula. Og Grev Dracula, eller Vlad Spidderen som han også blev kaldt, levede da også i Rumænien i området Transsylvanien. Især tre slotte forbindes i dag med Dracula og man kan besøge dem alle, selvom det ikke altid er helt let at komme frem:

Slottet Corvin ved Hunedoara er et meget imponerende fæstningsanlæg, hvor Dracula efter sigende skulle have siddet i fængsel i syv år – og det spøger stadig på slottet om natten. Siger i hvert fald de lokale, som måske nok er en tand mere overtroiske, end vi er vante til herhjemme.

Det svært tilgængelige slot Poenari ligger i bjergtagende omgivelser over en stor kløft. For at komme frem skal du blandt forcere 1480 trappetrin. Udsigterne er imponerede og selve slottet heller ikke at kimse ad.

Sidst men ikke mindst er Branslottet nok det mest berømte og det mest velholdte. Her finder du også et museum og smukke omgivelser. Slottet ligner også et rigtigt Dracula-slot, som man forestiller sig det.

… og kommunismens paladser

Traditionen for at bygge overdådige paladser og slotte blev også holdt i hævd under kommunismens herredømme i landet. Det ses mest tydeligt i hovedstaden Bukarest hvor Parlamentets Palads overvælder de fleste.

Parlamentets Palads er da også verdens største parlamentsbygning – uden sidestykke. 3000 lokaler er der i paladset – værelser nok?

I det hele taget fornægter Ceauşescus indflydelse sig ikke i byen, som har mange voldsomme og nogle gange nærmest anmasende bygningsværker. Et meget interessant billede af kommunistisk arkitektur og ideologi.

Der er selvfølgelig også sket meget siden murens fald, og Bukarest er en by i rivende udvikling meget store kontraster. Man mærker her på godt og ondt det det drive og den energi, så efterhånden er fraværende i Vest- og Sydeuropa.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere