Sagrada Familia – en af Spaniens mest usædvanlige bygninger

Sagrada Familia
Læg hovedet tilbage og nyd den fantastiske arkitektur i Sagrada Familia. Foto: Iwao Kobayashi, CC BY 2.0.

At fuldføre eller ikke fuldføre? Den enorme Sagrada Familia i Barcelona står stadig som et ufuldendt mesterværk af det excentriske geni Antoni Gaudí. Kirken er ikke desto mindre en af de seværdigheder, du bør opleve på din storbyferie i Barcelona.

Gaudís mest omstridte værk

Denne catalanske arkitekt og nationalhelt blev kørt over og dræbt af en sporvogn i 1926, før han kunne fuldende sit mest bizarre og kontroversielle værk. Gaudí, der var den berømteste repræsentant for modernismo (den catalanske avantgarde-stil, der er unik for regionen, og som blomstrede fra 1890 til 19200), satte Barcelona på arkitekturens verdenskort. Sagrada Familia er hans mest særegne og omstridte værk – art nouveau med en excentrisk drejning.

Catalanske temperament

Gaudí øste af samme legende catalanske temperament, man ser i værker af Picasso, Miró og Dalí, og brugte flydende, organiske former frem for rette linjer. Han skabte en række andre surrealistiske værker, f. eks. Parc Güell, lejligheds- og kontorkomplekset Casa Batlló og flere privatboliger.

Men denne fantast er bedst kendt for Sagrada Familia, et smeltet sandslot, fastfrosset midt i skabelsesprocessen. Kun krypten, korrundingen og facaden blev færdiggjort før hans død. Gaudí ligger begravet i krypten, hvor et museum har udstillet skalamodeller, der viser, hvordan han havde forestillet sig kirken. Kendere siger, at den måske først står færdig et stykke inde i det 21. århundrede – om nogensinde.

Du finder kirken på adressen Placa de la Sagrada Familia i Barcelona, læs evt. mere på kirkens egen hjemmeside eller i andre indlæg her på bloggen.

Tags i artiklen
,
Mere af Mikkel Krohne-Sørensen

Rejs med toget rundt i Spanien

Spanien har en glimrende og fintmasket jernbane, der får dig hurtigt og...
Læs mere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *