Santiago de Compostela – ikke kun for pilgrimme

Santiago de Compostela
Apostelen Sankt Jakob den Ældre er begravet i byens katedral. Foto: Alquiler de Coches, CC BY 2.0.

Ifølge legenden blev de jordiske rester af apostlen Jakob begravet på stedet, der siden blev til Santiago de Compostela. Det har siden middelalderen gjort den spanske by til valfartssted for pilgrimme fra hele Europa. Byen er dog også et besøg værd, selvom du ikke er religiøs.

Santiago de Compostela er hovedstad for regionen Galicien i det nordvestlige Spanien, men er nok mere kendt som endemålet for den berømte pilgrimsfærd ‘El Camino de Santiago’. Byen er optaget på UNESCO’s verdensarvliste, og Santiago de Compostela rummer da også et væld af spændende historiske og kulturelle seværdigheder, som domineres af den smukke romanske katedral.

Camino de Santiago skilt
Tusindvis af pilgrimme ankommer hvert år ad Camino de Santiago til katedralen. Foto: Andre_Grunden, Creative Commons.

El Camino de Santiago

Pilgrimsruten til Santiago de Compostela er nu til dags om muligt mere populær end nogensinde med tusindvis af pilgrimme på ruten hvert år.

Pilgrimmene kommer til Santiago de Compostela ad mange forskellige ruter af forskellige længder. Mens nogle går hertil helt fra deres hjem fjernt fra Spanien, vælger mange dog at starte pilgrimsfærden mod katedralen i Santiago de Compostela tættere på målet. Det er i dag ikke længere kun religiøse årsager, som gør at folk går på pilgrimsruten, men derimod er det ligeså ofte den kulturelle oplevelse, den fysiske udfordring eller det sociale fællesskab med de andre pilgrimme, som tiltrækker.

Seværdigheder i Santiago de Compostela

Den store verdensberømte romanske katedral, Catedral de Santiago de Compostela, som er endemålet for pilgrimmene, er naturligvis byens vigtigste seværdighed. Den ligger, hvor en eremit i 813 ifølge sagnet genopdagede apostlens grav efter at have fulgt en ledestjerne. Under den asturiske kong Alfonso II blev den første lille kirke derefter opført på stedet, hvor den store katedral i dag står. Katedralen blev opført i ca. år 1075-1122 i romansk stil, men gennem tiden er der blevet lavet talrige udvidelser og tilføjelser i forskellige stilarter, således at man i dag også ser elementer af gotik, baraok og andre stilarte.

Santiago de Compostela katedral
Et besøg i katedralen er en stor oplevelse selvom du ikke er pilgrim. Foto Jrjunior223, CC BY-SA 4.0.

Der er dog også meget andet at se i Santiago de Compostela end katedralen. Det er således et must at udforske den gamle bydels gader og pladser til fods og her opleve nogle af byens mange smukke klassiske bygninger og monumenter. Der er i det hele taget en særlig atmosfære i pilgrimsbyen, som eventuelt kan nydes med en forfriskning eller frokost på en af de mange udendørscafeer.

Byens største og mest traditionelle marked er bestemt også et besøg værd. I “Mercado de Abastos” fornemmer man kvaliteten af gastronomien i byen med utallige typer frisk frugt, fisk og spændende oste, som alt sammen præsenteres i en flot bygning, som næsten er et monument i sig selv. De bedste dage at besøge markedet er torsdag og lørdag, hvor der er flest sælgere.

Slå også vejen forbi Geografi og Historie fakultetet ved Santiago’s femhundrede år gamle universitet, hvor det gamle bibliotek kan besøges med guide, og hvorfra der er en storslået udsigt over den gamle bydel.

Vejr og klima

Santiago de Compostela beliggenhed i Spaniens nordvestligste hjørne blot 30 kilometer fra Atlanterhavet betyder, at byen har et mildt kystklima med et temperaturgennemsnit for hele året på 15 grader, som om sommeren stiger til behagelige 20 til 27 grader.

Caminoen
Caminoen til Santiago de Compostela følges traditionelt til fods, men de senere år er det også blevet populært at cykle. Foto: myatsuda, Creative Commons.

Rejsen til Santiago de Compostela

Vil du ikke gå til Santiago de Compostela, er der heldigvis mange andre transportmuligheder. Benytter du billeje i Santiago de Compostela, er det for eksempel oplagt at flyve til lufthavnen i Lavacolla, som ligger blot et kvarters kørsel fra byen. Derudover er der både tog og busforbindelser fra blandt andet Madrid.

Læs mere om rejser til Spanien med Escapeaway

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere