Schweizergarden – ej blot til pynt

Schweizergarden
Schweizergarden i Rom er ikke kun til pynt

Hvis du har været på ferie i Rom, vil du næsten med garanti have set dem. De udgør verdens mindste og ældste hær, der siden 1506 har haft til opgave at bevogte Paven. Men hvem er de egentlig?

Schweiziske lejesoldater

De står vagt ved indgangene til Vatikanstaten, ved Pavens boliger og ved alle former for offentlige arrangementer i Vatikanet såsom messer. Ligeledes er der hver gang paven træder frem offentligt gardere i hans umiddelbare nærhed i uniform eller i civil.

I dag forbindes de livgarderne i de spraglede dragter således kun med Vatikanet, men engang tjente livgarderne i hele Europa som schweiziske lejesoldater til salg for højestbydende. De var da kendt for at være blandt Europas bedste krigere.

Verdens ældste garder-hær opstod da fattigdom i Schweiz fik mange af det nye lands unge mænd til at søge lykken i udlandet. En af de oplagte muligheder på det tidspunkt var at blive lejesoldat, hvilket betalte godt. Det endte med, at man i 1400-tallet organiserede de mange lejesoldaterne i en regulær hær, der solgte sine ydelser til højestbydende.

Der var stor efterspørgsel på de schweiziske lejesoldater, som gennem tiden har kæmpet ved fronter i blandt andet både Spanien, Frankrig og Østrig – særligt deres kamp til det sidste på aristokratiets side i den franske revolution er berømt.

Pavens livgarde

Den pavelige schweizergarde i Rom, som tæller lidt over 100 mand, er i dag den sidste rest af denne hær. Det var i 1506 under Pave Julius II (1443-1513), at schweiziske lejetropper fik tjeneste som Vatikanets faste hær.

Schweiz har nu til dags et forbud mod at gå i fremmed krigstjeneste, men Schweizergarden er undtaget.

Det er da også stadig kun unge, ugifte schweiziske mænd, som bliver optaget i Pavens livgarde. De unge mænd skal desuden være troende katolikker, og det er kun tilladt at gifte sig, når man er fyldt 25 og har tjent i hæren i mindst tre år.

Hvert år den 6. maj er der optagelsesceremonien for de nye medlemmer af garden. Denne dato er valgt for at mindes “Schweizergardens sidste opgør” i 1527, hvor 148 gardister døde på trappen til højalteret i Peterskirken i forsvaret for Pave Clemens VII (1478-1534), da Karl V angreb Rom.

Hellebarder og maskinpistoler

I dag giver de farverige renæssancedragter og klassiske hellebarder nok mange turister opfattelsen af, at den pavelige schweizergarde blot har en ceremoniel rolle. Men selvom garderne stadig trænes i brugen af det spydlignende våben, er de også klar til at tage mere moderne midler i brug for at forsvare paven. De trænes således både i kamp-sport og brugen af skydevåben, omend disse normalt ikke bæres synligt.

Siden attentatforsøget på Pave Johannes Paul 2. i 1981 har gardernes træning eftersigende inkluderet intensiv skydetræning.

Du kan læse mere om garden på dens officielle hjemmeside her.

Tags i artiklen
,
Mere af Lars Henriksen

Et andet Sydfrankrig ved Narbonne

Den lille franske by Narbonne med godt 50.000 indbyggere er et glimrende...
Læs mere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *