Oplev Gorges du Verdon – Europas svar på Grand Canyon

Gorges du Verdon
Oplev fantastiske Gorges du Verdon

Verdonkløften er Europas svar på Grand Canyon og er at finde i det syd-østlige Frankrig ca. 80 km fra den folkekære kyststrækning Côte d’Azur. Området er bedømt til at være blandt Europas smukkeste og der venter en 25 kilometer lang og 700 meter dyb oplevelse omkring Verdonflodens karakteristiske blå-grønne brusen.

Hvordan kommer du bedst omkring?

Området indbyder til alle former for transportmidler takket være gode veje, afmærkede stier og hele fem spændende søer. Her kan du med andre ord køre bil, vandre, cykle, klatre, bungee jumpe, svømme eller windsurfe, sejle kajak, kano, cykelbåd eller batteridrevet speedbåd. Det er helt op til den enkelte, hvorledes dette unikke landskab bedst opleves. Der udgår utrolig mange forskellige stier og vandreruter, der leder den eventyrlystne gennem tunneler, over hængebroer, ad betagende stier til ubeskrivelige udsigtsposter, men en køretur rundt om kløften vil på ingen måde skuffe. Området er også kendt og velbesøgt af klatrere, der her finder lodrette udfordringer på kløftens lige vægge.

Gorges du Verdon
Fantastiske landskaber ved Gorges du Verdon

Højdepunkterne

Vandrestierne sentier de l’Imbut (der er den smukkeste, men også teknisk sværeste) på ca. 6-8 km og Sentier Martel på ca. 15 km er blandt de foretrukne ruter. Udsigtspunktet Point Sublime på den nordlige side af kløften er kendt som den mest berømte udsigt. Og det er mellem byerne Castellane og Moustiers-Sainte-Marie du finder de mest imponerende revner på 700 m i dybde. Styx du Verdon er opkaldt efter floden Styx fra den græske mytologi og er en kløft i kløften. Imbut, også kaldt Embut eller Embucq er en form for tragt, hvor Verdonfloden forsvinder og går under-cover mellem enorme klippeformationer.

Søerne

Verdonflodens vandmasser er så rigelige, at man har skabt fem inddæmmede søer: Lac-de-Ste-Croix, Lac-de-Castillon, Retenue de Chaudanne, Lac-de-Quinson og Lac-d’Esparron. Den første sø Ste-Croix er den absolut mest rolige og den største af dem alle – ja, faktisk den største opdæmmede sø i Frankrig. Det er en legeplads for vandglade naturelskere. Den er ca. 12 km lang og ca. 3 km bred med en spejlblank overflade. Herfra er der gode muligheder for at hoppe i land og spise frokost eller forfriske sig ved et lille vandfald. Endelig venter der en verden nedenunder.

Gorges du Verdon
Gorges du Verdon kaldes ofte for Europas svar på Grand Canyon

For i 1970’erne, før dæmningerne blev byggede, lå her et samfund, der måtte lade livet til ære for det landskab, man ser i dag. Resterne af den oprindelige landsby ved navn Les Salles-sûr-Verdon befinder sig således 40 m under vand, for man sprængte simpelthen byen med dynamit. Byen blev dog erstattet af en højere beliggende (og ny) by ved samme navn, og i byen ses det gamle kirketårn, et springvand og nogle vaskehuse som fik lov at agere souvenir fra den oprindelige by. Ved de øvrige søer mødes man af et mere abrupt og barskt landskab med lige klippevægge.

Børnevenlige søstrande

Søen Ste-Croix er absolut den mest besøgte i området, men evner at favne alle dens besøgende, således at der er plads til alle takket være mange og gode adgangsforhold til søens bred. Søens strande er børnevenlige med lave vandstande og de mange bådudlejningsfaciliteter, gør det sjovt at tilbringe hele dage her med at river-rafte, lære at windsurfe, bade og ikke mindst solbade (men husk solcremen!).

Rejser til Gorges du Verdon og Provence

Kunne du tænke dig at besøge Gorges du Verdon i Provence? Så se alle Signatours´ rejser til Provence her.

Tags i artiklen
Mere af Lars Henriksen

Oplev nogle af Kölns store kulturelle seværdigheder

Köln, beliggende i delstaten Nordrhein-Westfalen i Tyskland, har mange store kulturelle seværdigheder,...
Læs mere