Oplev Gorges du Verdon – Europas svar på Grand Canyon

Gorges du Verdon
Oplev fantastiske Gorges du Verdon

Verdon-kløften er Europas svar på Grand Canyon. Du finder den i det sydøstlige Frankrig ca. 80 kilometer fra den populære franske riviera, Côte d’Azur. Kløften er en af de smukkeste, du kan opleve på en rejse i Europa. Du behøver desuden ikke nøjes med at beundre dette naturvidunder på afstand. Der er masser af muligheder for at give dig selv og familien en enestående naturoplevelse på ture i denne 25 kilometer lang og op til 700 meter dyb kløft med den brusende, turkisgrønne Verdonflod i bunden.

Utæmmet natur i idylliske Provence

Kløften, som floden har over millioner af år har gnavet ned i kalkstensmassivet for foden af Alperne, er ubetinget Frankrigs største naturattraktioner. Den er samtidig et godt billede på, at du på en rejse til Provence kan opleve andet mere end velfriserede vinmarker, stemningsfulde landsbyer og idylliske strande. Der er faktisk få andre regioner i Frankrig, hvor du kan finde så mange landskabstyper inden for kort afstand af hinanden. Det giver uanede muligheder for at få en ferie fyldt med spændende oplevelser.

Verdonkløften indbyder i den grad til eventyr, hvad enten du er et aktivt friluftsmenneske med lyst til at udfordre dig selv, eller du foretrækker at tage det lidt mere med ro. Ad de mange forskellige stier og vandreruter kan du til fods udforske området gennem tunneler og over hængebroer til betagende udsigtsposter. Men en køretur rundt om kløften vil på heller ingen måde skuffe. Der er gode veje oppe langs kanten af kløften, hvis du er i bil. Det går tilpas langsomt på de snørklede veje til, at du kan nyde de smukke landskaber. Særligt vejen på østsiden (den “højre” kant) er en langsom køretur værd.

En sejltur ned gennem Gorges du Verdon er en uforglemmelig oplevelse. Foto: Robert Haandrikman, CC BY 2.0

Der skal dog ikke være nogen tvivl om, at du får mest ud af Verdonkløften ved at stå ud af bilen. Du kan både vandre, cykle, klatre, bungee jumpe, svømme eller windsurfe, sejle kajak og kano i dette fantastisk naturskønne område. Området er desuden blevet et yndet rejsemål for klatrere, der her finder lodrette udfordringer på kløftens stejle vægge. Det er med andre ord helt op til dig selv, hvorledes den unikke natur i og omkring Gorges du Verdon bedst opleves.

>> Læs mere om rejser til Sydfrankrig her

På eventyr til fods i Verdon

Vandrestierne Sentier de l’Imbut på ca. 10 km og Sentier Martel på ca. 16 km er blandt de mest kendte ruter i området. Følger du førstnævnte kommer du gennem de snævreste dele af kløften, Imbut, også kaldt Embut eller Embucq, hvor Verdonfloden nærmest forsvinder mellem enorme klippeformationer. Her går du helt inde under klippeudhæng. Den længere Sentier Martel er ligeledes rig på flotte panoramaudsigter og en lang tunnelpassage (husk pandelampe).

På de to nævnte vandreruter er der garanti for en uforglemmelig naturoplevelse. Det er dog også nogle stier, som til tider er teknisk vanskelige og derfor officielt ikke anbefales til mindre børn (8 år), eller hvis du er den mindste smule gangbesværet. Der er dog heldigvis mange andre muligheder for at nyde udforske den spektakulære kløft af mere lettilgængelige stier. Det kunne for eksempel være en tur ad den 4 km lange Sentier des Siréniens til La Vallée des Sirènes, der er kendt for at have mange fossiler.

Udsigtspunktet Point Sublime på den nordlige side af Gorges du Verdon må du heller ikke gå glip af. Det er kendt for at være det mest spektakulære i Verdon. Og det er mellem byerne Castellane og Moustiers-Sainte-Marie du finder de mest imponerende dele af kløften på 700 m i dybde.

Ved Lac de Sainte-Croix er der masser af aktivitetsmuligheder for hele familien. Foto: s_wh, CC BY-SA 2.0

Søerne

Verdonflodens vandmasser er så rigelige, at man har skabt fem inddæmmede søer: Lac de Sainte-Croix, Lac de Castillon, Retenue de Chaudanne, Lac de Quinson og Lac-d’Esparron. Den første sø Sainte-Croix er den absolut mest rolige og den største af dem alle – ja, faktisk den største opdæmmede sø i Frankrig. Det er en legeplads for vandglade naturelskere og et ideelt udflugtsmål for børnefamilier. Den er ca. 12 km lang og ca. 3 km bred med en spejlblank overflade. Herfra er der gode muligheder for at hoppe i land og spise frokost eller forfriske sig ved et lille vandfald.

I 1970’erne, før dæmningerne blev byggede, lå her et samfund, der måtte lade livet til ære for det landskab, man ser i dag. Resterne af den oprindelige landsby ved navn Les Salles-sûr-Verdon befinder sig således 40 m under vand, for man sprængte simpelthen byen med dynamit. Byen blev dog erstattet af en højere beliggende (og ny) by ved samme navn, og i byen ses det gamle kirketårn, et springvand og nogle vaskehuse som fik lov at agere souvenir fra den oprindelige by. Ved de øvrige søer mødes man af et mere abrupt og barskt landskab med lige klippevægge.

Børnevenlige søstrande

Søen Sainte-Croix er absolut den mest besøgte i området, men evner at favne alle dens besøgende, således at der er plads til alle takket være mange og gode adgangsforhold til søens bred. Søens strande er børnevenlige med lave vandstande og de mange bådudlejningsfaciliteter, gør det sjovt at tilbringe hele dage her med at river-rafte, lære at windsurfe, bade og ikke mindst solbade (men husk solcremen!).

Rejser til Gorges du Verdon og Provence

Escapeaway har håndplukket de bedste hoteller og ferieboliger i Provence-Alpes-Côte d’Azur. Det inkluderer både små, stemningsfulde hideaways, der er perfekte til en romantisk ferie for to, og familievenlige resorts med alle tænkelige faciliteter til både børn og voksne.

Kunne du tænke dig at besøge Gorges du Verdon i Provence? Så se alle Escapeaway´ rejser til Provence her.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere