Nu skal du selv scanne dit pas i Københavns Lufthavn

Nu skal du selv scanne dit pas i Københavns Lufthavn
Nu skal du selv scanne dit pas i Københavns Lufthavn. Foto: Københavns Lufthavns hjemmeside

Næste gang du skal flyve fra Københavns Lufthavnden, vil dit pas ikke blive kontrolleret manuelt af politiet. Lufthavnen har netop indført automatisk paskontrol for rejsende til destinationer uden for EU og Schengen-området.

Selvbetjening i paskontrollen

Mandag indviede justitsminister Søren Pind de ni nye, automatiske pasbokse, hvor passagererne fremover selv skal scanne deres pas for at få adgang til lufthavnens område for afgangene til destinationer udenfor EU/Schengen.

Politiet har dog allerede testet det nye selvbetjeningsanlæg grundigt, hvor 200.000 passagerer de seneste måneder har fået scannet deres pas og ansigt.

Behov for mere effektiv paskontrol

Sidste år rejste 7,3 millioner passagerer fra Københavns Lufthavn til eller fra destinationer uden for Schengenen, hvilket var en halv million flere end året før. Tendensen ser ud til at fortsætte i år, hvor der i maj rejste 10 procent flere igennem lufthavnen end i samme måned i 2015.

Den markante passagervækst kræver også flere paskontroller, så for politiet og lufthavnen er den automatiske paskontrol for at kunne følge med:

”Den automatiske paskontrol er med til at øge kapaciteten og er dermed med til at bidrage til, at vi bedre kan håndtere det stigende antal rejsende. Vores test har vist, at langt de fleste let har kunnet finde ud af at bruge systemet,” siger politiinspektør Steen Pedersen i pressemeddelelsen fra CPH.

Sådan fungerer den automatiske paskontrol

Alle EU-borgere over 18 år kan anvende den automatiserede paskontrol. Har du endnu ikke fået et biometrisk pas (e-pas), kan du benytte en af de fire nye, manuelle pasbokse, som også skal benyttes af rejsende fra ikke-EU lande.

Når du scanner dit pas, bliver det øjeblikkeligt kontrolleret i politiets databaser, og efter en ligeledes automatisk ansigtsgenkendelse kan du fortsætte din rejse.

Den nye selvbetjening i lufthavnen vil dog fortsat være overvåget af politiet.

Ny og større sikkerhedskontrol næste år

Det er ikke kun i paskontrollen, at passagervæksten sætter Københavns Lufthavn under pres. I sikkerhedskontrollen har Københavns Lufthavn dette forår ansat 60 nye medarbejdere for at sikre, at de rejsende kan komme hurtigt igennem.

Næste år vil en ny, dobbelt så stor sikkerhedskontrol stå klar. Den har krævet en investering på 250 millioner kroner, men vil ifølge driftsdirektør Kristan Durhuus forbedre rejseoplevelsen markant:

”Sikkerhedskontrollen er en central del af passagerernes oplevelse i lufthavnen, og det skal være en god oplevelse. Vi beklager meget, at ventetiden i øjeblikket kan være længere end normalt. Det vil blive meget bedre, når vi får et nyt, stort sikkerhedscheck i 2017.”

Mere af Lars Henriksen

Det spanske sprog

Når du tager på en rejse til Spanien, vil du hurtigt stifte...
Læs mere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *