Skiferlandsbyerne i Midtportugal – en rejse tilbage i tiden

Skiferhuse i Casal de S. Simão
Skiferhuse i Casal de S. Simão. Foto-kreditering: Biblioteca Municipal de Figueiró dos Vinhos. Oploadet under licensen CC BY 2.0

Skiferlandsbyerne, Aldeias do Xisto, der ligger spredt ud i hele området mellem Coimbra og Castelo Branco, har fået deres navn fra bjergarten, skifer, som findes i bjergene her og indgår i konstruktionen af næsten alle husene.

I forhold til Portugals mange andre attraktioner har skiferlandsbyerne i det centrale Portugal længe været lidt oversete. Men de senere år har en målrettet indsats fra de lokale turistorganisationer og byernes egne indbyggere gjort området til et populært rejsemål.

Mange af skiferhusene er således blevet nænsomt restaureret med de traditionelle og oprindelige teknikker, ligesom andre seværdigheder og faciliteter i området er blevet udbygget og forbedret. I dag rejser stadig flere turister derfor hertil for at nyde en afslappende ferie i landlige omgivelser, der samtidig byder på mange aktivitetsmuligheder.

Ferie med kultur og motion

Udover hyggelige slentreture rundt i de smalle gader og historiske seværdigheder, indbyder landsbyernes omgivelser således med talrige vandrestier, “skiferstier”, til en aktiv ferie i smuk natur, ligesom der flere steder findes gode mountainbikeruter af forskellige sværhedsgrader.

Skiferhuse
Skiferhuse i Casal de S. Simão. Foto-kreditering: Biblioteca Municipal de Figueiró dos Vinhos. Oploadet under licensen CC BY 2.0

For dig som er på udkig efter en ferie med masser af motion i flot natur, er det også interessant, at det er i denne region, du finder den 370 kilometer lange mountainbike- og vandrerute “Grande Rota do Zêzere”. Den naturskønne rute følger Zêzere-floden fra dens udspring i Serra da Estrela til udløbet i Constantia.

Trods en stigende turisme spiller landbrug og kvægavl dog stadig en afgørende rolle for livet i landsbyerne, hvilket giver dig en chance for at opleve autentisk landliv i Portugal. Det er da også i ligeså høj grad livet og stemningen i de små landsbyer, der tiltrækker de fleste besøgende, som det er de flotte sten- og skiferhuse.

Efter en dag til fods eller på cykel, er der gode muligheder for få fornyet energi på lokale restauranter, der byder på fødevarer af høj kvalitet og mange lækre specialiteter.

Interesseret i en rejse til Midtportugal? Så se alle Escapeaway´ udvalgte hoteller og ferieboliger i Portugal her. 

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere