Sortehavshovedstaden Varna

Varna Bulgarien
Stoyan Bachvarov Dramatic Theatre i Varna. Foto: Nikolay Volnov, CC.

Mange forbinder Bulgarien med badeferie på et af de mange resorts langs Sortehavets kyst. Men faktisk er byen Varna et meget mere interessant og charmerende sted at opholde sig, hvis man gerne vil opleve autentisk bulgarsk sortehavsstemning.

Varna ligger på Bulgariens sortehavskyst, hvor den er den største by. Den giver en helt anden og mere hyggelig oplevelse end de mange resorts og samtidig er den et godt udgangspunkt for udflugter – både langs kysten og ind i Bulgarien. Man kan derfor med fordel lægge sin ferie i byen, hvor der er gode hoteller og muligheder for ferielejligheder i stedet for bare at tage bussen direkte fra byens lufthavn videre ud på et resort.

Bor man på et resort i nærheden, for eksempel et sted i Golden Sands, er byen et oplagt mål for en heldagsekskursion. Det kan være velgørende at komme lidt væk fra de relativt nybyggede resorts langs strandene og ind til en by med den historiske og kulturelle tyngde, der findes der. Ikke mindst i Varna.

Bulgariens “havhovedstad”

Varnas eget motto er “Bulgariens hovedstad ved havet”, og det passer meget godt, for Bulgariens egentlige hovedstad, Sofia, ligger jo godt inde i landet. Varna er med sine 350.000 indbyggere lidt større end Århus. Det er en god størrelse, der giver mulighed for at udforske byen på et par dage.

Man mærker tydeligt Varnas ambition om at være hovestaden ved havet. Og byen har i den fobindelse mere at byde på end den anden store bulgarske by ved Sortehavet, som er Burgas. Varna har sin “Sea Park”. Nogle dejlige parkagtige haver, der strækker en lang vej op mod og langs byen på den ene side og ned mod den dejlige strandpromenade på den anden.

Varna har også et delfinarium. Og selvfølgelig en væsentlig havn, både marina og industrihavn. Man mærker det er et sted, hvor der er aktivitet året rundt og ikke bare i feriesæsonen. Det giver en god autentisk stemning, og det er lokale folk, man møder på gader og stræder, selvom der naturligvis også er feriegæster iblandt.

Lang historie og god mad

Varnas historie går mange tusinde år tilbage i tiden, er her er stadig spor fra bosættelser i stenalderen. En anden bemærkelsesværdig historisk seværdighed i Varna er de romerske bade, der blev bygget i det 2. århundrede, da romerne herskede i området. I dag står en del af badene i deres oprindelige materialer, som naturligvis er forfaldne, og en del er genopbygget, så man lettere for en idé om, hvordan det så ud dengang. Det er i øvrigt de største bevarede romerske bade på Balkan.

Er man interesseret i mere arkæologi, skal man besøge byens arkæologiske museum, som viser meget af udviklingen gennem tiderne. Ikke bare i Varna, men i hele denne del af Bulgarien. Varna er dog også rig på nyere historie. Byens ortodoske katedral er bestemt et besøg værd. Den er Bulgariens næststørste kirke og byens vartegn. Katedralen er også bispesæde for sortehavsbulgarien. Varna er også hjemstad for Bulgariens marinemuseum.

Nutidens kulturliv i byen er også rigt med masser af festivaler og begivenheder hen over året, særligt er kunsten her stærkt repræsenteret – ligesom byen her flere interessante galerier.

En af de mest behalgelige måder at bruge tiden på i Varna er dog måske nok på en af de mange spisesteder på strandpromenaden, hvor priserne er mere “lokale” end ude på de forskellige resorts i nærheden – og maden er ofte også bedre her i byen Varna, hvor det er den lokale befolkning, man støder på.

Tags i artiklen
Skrevet af
Mere af Mikkel H

Kom tæt på stjernerne på De Kanariske øer

Er du en af de mange danskere, som rejser til De Kanariske...
Læs mere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *