Tag en bog med på ferien og lev længere

Læsning på ferien
Det er sundt at læse, ifølge en ny undersøgelse. Foto (source): Anne Adrian. Uploadet under licensen Attribution 2.0 Generic

Pakker du altid en god bog til ferien? Så kan du glæde dig over, at folk som læser blot en halv time dagligt ifølge en ny undersøgelse lever flere år længere.

Boglæsere levere længere

I undersøgelsen fra Yale Universitet kiggede forskerne på 3.635 personers læsevaner. Forsøgspersonerne som alle var over 50 år, blev opdelt i tre grupper: dem, som læser mere end 3,5 timer ugentligt; dem, som læser op til 3,5 timer ugentlig; og dem, som slet ikke læser.

“Folk, der rapporterer helt ned til en halv times boglæsning om dagen, havde en betydelig overlevelsefordel i forhold til dem, der ikke læser,” siger undersøgelsens hovedforfatter, Becca R. Levy, professor i epidemiologi ved Yale. “Og overlevelsesfordelen var til stede selv efter justering for rigdom, uddannelse, kognitive evner og mange andre variabler.”

Boglæsere havde 20 procent mindre dødelighed set over en 12 års periode sammenlignet med ikke-læsere.

Direkte sammenhæng ikke bevist

Hvorfor er det godt for vores helbred at læse en bog? Selvom forskerne i undersøgelsen kontrollerede for en lang række variabler, som kunne tænkes at være den underliggende årsag til sammenhængen, påpeger de, at resultatet ikke entydigt beviser en direkte gavnlig effekt på helbredet af at læse en bog.

Det kan således tænkes, at boglæserne, som ofte er veluddannede kvinder med en indkomst over gennemsnittet, har noget andet ukendt til fælles, der øger levealderen.

Det er dog påfaldende, at andre undersøgelser har vist, at tv-kiggeri – en tilsvarende stillesiddende aktiveret – har en negativ effekt på folks helbred.

Undersøgelsens forfattere foreslår, at boglæsningens gavnlige effekt skyldes en øget hjerneaktivitet. Avislæsning har ikke samme gavnlige effekt.

Ferie for hjernen?

En ferie er for de mange ensbetydende med afslapning og en chance for at komme sig over hverdagens stress. Derfor kan det måske virke underligt, at bøger har en fast plads i kufferten hos så mange af os, som i forvejen bruger en stor del af arbejdsdagen på at læse.

Måske er muligheden for at fordybe os i en fiktiv verden en ferie for hjernen?

Mere af Lars Henriksen

Rejs til Le Mans, hvor nyt og gammelt mødes

Le Mans er mest kendt for det berømte 24-timers bil-racerløb, der hvert...
Læs mere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *