Tag på stjerneklar natferie i Skotland

Stjernehimmel Skotland
Der er generelt gode muligheder for at komme væk fra storbyens forstyrrende lys i Skotland. Foto: john mcsporran, CC.

Er du ude efter en anderledes ferie, så er mørkeparken Dark Sky Park i Galloway, Skotland måske en idé. Mørkeparken er et sted, hvor lys holdes på et minimum om natten, så det er muligt at observere stjernehimlen klart og uforstyrret. Dark Sky Park i Galloway, Skotland er Storbritaniens første mørkepark.

Mørkeparken, som vi kan kalde den på dansk, er på intet mindre end 75.000 hektar, hvor antallet af bygninger er meget begrænset for at undgå kilder til lysforurening.

Mørkt som i et fremkalderum

Dark Sky Park er ikke for mørkerædde mennesker. Når man skal sammenligne, hvor mørke steder er, bruger man en “Sky Quality Meter”-skala (SQM) som går fra 0 til 25, hvor 25 er absolut kulsort fuldstændigt mørke. Et fremkalderum til fotos har typisk 24 og en almindelig by omkring 8 om natten.

Dark Sky Park i Galloway har en værdi på 23,6 – altså næsten lige så mørkt som i et fremkalderum, og meget, meget mørkere end en by eller endda et normalt landområde. Hvis man skal se detaljerne på stjernehimlen, er det vigtigt med en høj SQM.

Sent efterår eller tidligt forår

De bedste tidspunkter at besøge Dark Sky Park i Galloway er sent om efteråret, hvor det er meget mørkt eller tidligt om foråret, hvor det samme gælder. Man skulle måske tro, det var endnu bedre midt om vinteren, men der risikerer man sne, som lyser op.

De fleste, der besøger Dark Sky Park i Galloway, gør det for uforstyrret at se på stjerner, så naturligvis er det bedst, hvis man er heldig og rammer en periode med stjerneklart vejr. Under sådanne ideelle forhold kan du se mere end 7000 stjerner og planeter med det blotte øje, ligesom det som regel er nemt at se Mælkevejen.

Også fantastisk om dagen

Stemningen er storartet om natten under en stjerneklar himmel i Dark Sky Park i Galloway. Parken tiltrækker naturligvis amatørastronomer fra hele det nordlige Europa. De søger som regel mod bakketoppe hvor udsigten er bedst.

Landskabet i Skotland er kendt for sine store rullende bakker, og det såkaldte highland. Også ved Dark Sky Park i Galloway er landskabet fascinerende, og hvis man kan komme op til det efter en lang nat bag stjernekikkerten, er det et glimrende vandreområde.

Den sydvestlige del af Skotland, hvor Dark Sky Park i Galloway ligger, er en af de smukkeste naturområder i Storbritanien, hvor der også er gode muligheder for at tage cyklen rundt. Og så er her meget øde. Et godt sted, for dem der vil væk fra byeneres lugt og larm — og lys!

Du kan finde flere informationer om parken på det skotske skovvæsens egen hjemmeside.

Tags i artiklen
Skrevet af
Mere af Mikkel H

Tjernobyl er blevet et populært turistmål

30 år efter Tjernobyl-ulykken er en stor zone omkring kernekraftværket i Ukraine...
Læs mere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *