Titusinder drager i tomatkrig i Spanien

La Tomatina - byfest i Spanien
La Tomatina - byfesten i Buñol, Spanien tiltrækker folk fra hele verden. Foto: shortCHINESEguy, CC.

I disse dage rejser folk fra hele kloden til den lille spanske landsby Buñol ved Valencia for at deltage i verdens største madkamp. Det er La Tomatina – en traditionsrig byfest hvor det gælder om at overdænge hinanden i tomater.

130.000 kilo solmodne tomater bliver kørt ind i centrum af Buñol. Og så går det ellers løs. Det er alle mod alle. I én time kaster deltagerne tomater efter hinanden – og til sidst er alt og alle røde af tomater – og gaden flyder over i tomatsovs.

Denne “vanvittige” festival er efterhånden blevet en fast tradition i Buñol. Det hele startede i 1940erne, da nogle lømler begyndte at kaste tomater på hinanden under de parader, der hører til enhver byfest i Spanien. Og lige siden er tomatfestivalen bare vokset og vokset. Nu skønnes det, at mere end 20.000 gæster kommer til Buñol fra nær og fjern for at deltage.

Deltagergebyr – for første gang

Hidtil har det været fuldstændig gratis for alle at deltage i tomatkampen i Buñol. Også dem der kom til udefra. Men sådan er det ikke længere, for Buñol er nemlig som andre byer i Spanien hårdt ramt at krisen. En stor gæld har tvunget byen til at kræve entré for deltagelse i den skøre festival.

For første gang koster det penge at deltage i løjerne. 75 kroner koster det, men så er der også tomater ad libitum. Der blev hurtigt solgt 15.000 billetter til gæster, mens 5000 billetter var reserverede til indbyggerne i Buñol. På den måde kan man også begrænse antallet af deltagere.

Følgende video giver, på engelsk, et fint overblik over begivenhederne i Buñol:

Folk strømmer til fra hele verden

La Tomtina festivalen i Buñol er blevet et internationalt tilløbsstykke. Således blev næsten 20 procent af billeterne solgt til australiere og andre knap 20 procent til japanere. Spanierne selv stod faktisk kun for 8 procent af billetkøb, hvis ikke man tæller de lokale med.

Festen i Buñol slutter i øvrigt ikke med tomatkampen. Når kampen er slut spules gaderne og den centrale plads ren, og festligheder af mere fredelig og mindre beskidt karakter kan fortsætte nogle dage endnu.

Tags i artiklen
Skrevet af
Mere af Mikkel H

Masser af sommeroplevelser i Skåne

Med Øresundsbroen er det blevet nemt at komme til Sverige, og der...
Læs mere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *