Titusind deltager i tomatkrig i Spanien

La Tomatina - byfest i Spanien
La Tomatina - byfesten i Buñol, Spanien tiltrækker folk fra hele verden. Foto: shortCHINESEguy, CC.

I disse dage rejser folk fra hele kloden til den lille spanske landsby Buñol ved Valencia for at deltage i verdens største madkamp. Det er La Tomatina – en traditionsrig byfest hvor det gælder om at overdænge hinanden i tomater.

130.000 kilo solmodne tomater bliver kørt ind i centrum af Buñol. Og så går det ellers løs. Det er alle mod alle. I én time kaster deltagerne tomater efter hinanden – og til sidst er alt og alle røde af tomater – og gaden flyder over i tomatsovs.

Denne “vanvittige” festival er efterhånden blevet en fast tradition i Buñol. Det hele startede i 1940erne, da nogle lømler begyndte at kaste tomater på hinanden under de parader, der hører til enhver byfest i Spanien.

Det er La Tomatina – en traditionsrig byfest hvor det gælder om at overdænge hinanden i tomater. Foto: Łukasz Lech. CC BY-SA 2.0

Og lige siden er tomatfestivalen bare vokset og vokset. Nu skønnes det, at mere end 20.000 gæster kommer til Buñol fra nær og fjern for at deltage.

Deltagergebyr – for første gang

Hidtil har det været fuldstændig gratis for alle at deltage i tomatkampen i Buñol. Også dem der kom til udefra. Men sådan er det ikke længere, for Buñol er nemlig som andre byer i Spanien hårdt ramt at krisen. En stor gæld har tvunget byen til at kræve entré for deltagelse i den skøre festival.

For første gang koster det penge at deltage i løjerne. 75 kroner koster det, men så er der også tomater ad libitum. Der blev hurtigt solgt 15.000 billetter til gæster, mens 5000 billetter var reserverede til indbyggerne i Buñol. På den måde kan man også begrænse antallet af deltagere.

Følgende video giver, på engelsk, et fint overblik over begivenhederne i Buñol:

Folk strømmer til fra hele verden

La Tomtina festivalen i Buñol er blevet et internationalt tilløbsstykke. Således blev næsten 20 procent af billeterne solgt til australiere og andre knap 20 procent til japanere. Spanierne selv stod faktisk kun for 8 procent af billetkøb, hvis ikke man tæller de lokale med.

Festen i Buñol slutter i øvrigt ikke med tomatkampen. Når kampen er slut spules gaderne og den centrale plads ren, og festligheder af mere fredelig og mindre beskidt karakter kan fortsætte nogle dage endnu.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere