Turist i Londons mørke kroge

London Tower Bridge
Når tågen lægger sig over London giver det en særlig stemning i byen. Foto: MsSaraKelly, CC.

Har du hørt om den engelske massemorder Jack the Ripper? Selvfølgelig har du det. Men han er langt fra den eneste mørke plet på Londons historie.

Den pulserende engelske hovedstad har altid haft en mystik over sig, måske på grund af den tåge, der tit lægger sig over byen. En mystik, der avler en særlig fascination af byens kriminalitetshistorie, som er blandt de mange sider af Swinging London, der trækker turister til fra hele verden. I en sin bog, “Criminal London”, guider forfatteren Kris Hollington turisten rundt i “low life London” – herunder til de mange mørke kroge, der tidligere har været hjemsted for grufulde forbrydelser.

The Viaduct Tavern

Besøg for eksempel den venlige og historiemættede beværtning the Viaduct Tavern, en pub i hjertet af London ved Old Bailey og Saint Paul’s Cathedral.

I dag er stedet særdeles respektabelt, men i forne tider var det en lusket bule, hvor en prostitueret blev myrdet på dametoilettet. Endnu før da var det Giltspur-fængslet, og ægte fængselceller, der daterer tilbage til 1791, kan endnu besøges i the Viaduct Taverns kældre.

Spørg, og en medarbejder i pubben vil tage dig med ned på en gysende kigger.

Det var ikke nogen spøg af havne i Giltspur. For at spare plads, blev cellerne arrangeret ovenpå hinanden ligesom køjesenge. Det må have været at foretrække at bebo de øverste celler, for at undgå at blive skyllet igennem, når kloakkerne løb over, og for at undgå at blive overrendt af rotter.

De fleste fanger i Giltspur sad inde på grund af gæld.

Fængslet lukkede i 1853, og i dag strømmer turister til pubben for at skylle Londons drabelige historie ned med en kold pint.

Henrettelsesklokken

Retten Old Bailey, som har fungeret som ret siden 1585, kan du naturligvis også besøge, og det er i et vist omfang muligt at overvære offentlige retssager fra tilskuerpladserne. Under retssagerne må man ikke tage noter eller medbringe elektronisk udstyr.

Det er værd at bemærke, at retssal nummer 2 rummer den usædvanlige detalje, at vidneboksen er placeret under tilskuerpladserne, så tilskuerne ikke kan se vidnet. På den måde sikrer man sig vidnets anonymitet.

I samme område af London, overfor the Viaduct Tavern, ligger kirken Saint Sepulchre-Without-Newgate. Indvendig bliver “henrettelsesklokken” fra 18-tallet udstillet i en glasmontre.

Der er en god grund til det makabre navn: Hver midnat før en morgen-henrettelse blev klokken transporteret fra kirken til Newgate-fængslet igennem en tunnel. I fængslet blev den båret hen til den celle, hvor den forbryder, der skulle henrettes næste morgen, sad. Så blev der ringet med den 12 gange. Det var at gnide salt i såret, kan man sige.

Politimuseet

Endelig er Londons politimuseum et besøg værd. Hjemmesiden kan besøges her: www.citypolicemuseum.org.uk

På museet kan du, ud over at få et indblik i Londons politihistorie, få et overblik over nogle af byens mest berømte forbrydelser. For eksempel rummer museet en lille udstilling om den bestialske seriemorder Jack the Rippers ugerninger. Herunder billeder af ofrene og detaljer om efterforskningsarbejdet.

Jack the Ripper-Mordene blev begået i 1888, og gerningsmanden blev aldrig pågrebet.

Som forberedelse til turen rundt i Londons forbryderhistorie, kan det anbefales at sætte sig i lænestolen og læse lidt Charles Dickens, hvis levende beskrivelser af Londons underverden ikke kan gøres bedre, eller Arthur Conan Doyle, der opfandt den verdensberømte detektiv Sherlock Holmes.

Der er i øvrigt også et Sherlock Holmes-museum i London, i Baker Street.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere