Udforsk Thrakien i den nordlige del af Grækenland

Nestos flod
Landskabet omkring Nestos floden indbyder til aktive ferier med vandring. Foto: tomasz przechlewski, CC BY 2.0.

Hovedattraktionen i Thrakien, denne fjerne nordøstlige region i Grækenland, er vandet, der strømmer ned i brede floder fra bjergene ved den bulgarske grænse.

Floder skaber liv

To af disse er Nestos og Evros, den sidstnævnte danner grænsen til Tyrkiet. De er hjemsteder for særlige økosystemer, der er fredet efter international aftale. Bebyggelserne og byerne langs deres bredder har en lang historie. Det er værd at besøge de naturskønne søer Vistonida og Kerkini, to af Europas blomstrende vådområder.

Nestos-floden, der danner grænsen til Græsk Makedonien, udspringer i bjergene i det sydlige Bulgarien og bugter sig 234 kilometer ned gennem landet til Det Ægæiske Hav. Floddalen er vært for mere end 150 dyrearter, og der findes mange arter af flora og fauna, som næppe findes andetsteds i Europa. Nestos-flodens delta, der hvor den strømmer ud i havet, danner en kystbræmme på omtrent 485 km2 fuld af laguner, sumpe, sandbanker og andre naturtyper, der er levested for en stor variation af dyreliv, som er fredet. For besøgende er Nestos-floden ideel til kano- og kajaksejlads.

Evros er Grækenlands længste flod, der bugter sig mere end 500 kilometer fra de sydlige bulgarske bjerge, og Europas næstlængste efter Donau. Den er sejlbar over sin sydlige strækning til Edirne i Tyrkiet. Her danner flodens krumninger også laguner og vådområder, der breder sig i et delta på et areal af 200 km2 nær den tyrkiske grænse. Vådområderne ved Evros er hjemsted for mere end 300 fuglearter og for i alt 425 af alle dyrearter. Mange trækfugle tilbringer deres vintre her efter at have fløjet fra Nordeuropa eller bruger området til et kortvarigt ophold på deres videre træk sydpå.

Charmerende landsbyer og aktiviteter i smuk natur

Omkring otte kilometer fra Xanthi ligger landsbyen Stavroupolis, der læner sig op ad de høje bredder ved Nestos-floden. Stavroupolis er en smuk landsby, med mange gamle huse og fristende små stræder. Den er et godt startsted for trekking og udforskning af det omgivende landskab. Det er et museum for folklore og et kvindernes kooperativ, som sælger lokale madvarer.

Den næste landsby er Komnina, omkring fem kilometer længere væk. Her ligger et arkæologisk område med et antikt makedonsk hvælvet gravkammer dateret til omkring år 200 f.v.t. Et af de mest imponerende af sin slags i det nordlige Grækenland. Der er et museum for håndstrikket uldtøj og et punkt med en storslået udsigt over Nestos-dalen.

Vilde heste græsser blandt en række forladte landsbyer mellem Komnina og Toxotes, hvor der også masser af muligheder inden for alternativ turisme og ekstremturisme. Den brede og dybe Nestos-flod tilbyder således blandt andet white water rafting, kano- og kajaksejlads. Vandretursfolk kan gå gennem floddalen og skovene på den vestlige del af Rodopi-bjergkæden. De mest populære vandrestier er dem, der går gennem Nestos’ indsnævringer. En syvkilometers sti begynder i Toxotes og går op ad Chal-bjerget, den første tinde i Rodopi-bjergkæden. Vandreturen tager omkring fire timer.

Trænger du til at få løsnet lidt op for ømme muskler efter en aktiv dag? I landsbyen Therma i den nordlige del af Xanthi præfektur er der varme helbredende kilder med temperaturer på mellem 40 og 50 grader.

Blandt andre attraktioner i Xanthi præfektur er det 40 meter høje Leivaditis-vandfald, det højeste på Balkan, Chaydous-skoven, Arkoudorema-skoven, hvor nogle træer er mere end 200 år gamle, og skovlandsbyen Erymanthos. Derfra fører en velafmærket vandresti til Leivaditis-vandfaldet. Lige i nærheden ligger Pomak-landsbyerne, hjemsted for en særlig tobaksdyrkende muslimsk etnisk gruppe, der har bevaret sin særlige identitet i mange århundreder. Disse landsbyer er berømte for bevaring af deres bygningskunst og skikke.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere