USAs nationalparker fejrer 100 års jubilæum

Yosemite nationalpark
USAs nationalparker byder på store naturoplevelser hele året. Foto: Many Wonderful Artists, Public domain.

Den amerikanske nationalparkservice som passer på USA’s 59 nationalparker, har i år 100 års jubilæum. Det fejres i løbet af året med særarrangementer i hele landet. Få her et overblik over USA’s mest populære nationalparker og tips til en ferie i USA med uforglemmelige naturoplevelser.

USA’s bedste ide

Det var i USA, at man i 1872 oprettede verdens første nationalpark, Yellowstone National Park. I de efterfølgende år fik flere områder officiel status af nationalpark, men først i 1916 etablerede kongressen styrelsen National Park Service (NPS).

Udover opgaven med at sikre USA’s nationalparker for fremtidige gerneration fik nationalparkservicen også med tiden til opgave at forvalte en lang række nationale monumenter, mindesmærker, historiske parker, kyststrækninger, floder og stier.

Udpegningen af beskyttede nationalparker er blevet kaldt den bedste ide, man nogensinde har fået i USA. Modellen for naturbeskyttelse ved at oprette beskyttede områder har da også siden dannet præcedens for etablering af nationalparker i resten af verden.

I dag forvalter de over 20.000 ansatte i NPS mere end 400 parker spredt ud over USA, som sidste år til sammen modtog 307 millioner besøgende.

100 års jubilæum markeres i hele USA

Når den amerikanske nationalparkservice til august officielt fylder 100 år, vil det blive markeret med en række arrangementer i parker over hele landet – blandt andet med en stor fest i Yellowstone.

Selvom rekordmange besøgende i disse år opsøger de store naturoplevelser i nationalparkerne, viser opgørelser samtidig at antallet af besøgendes under 15 år er halveret i løbet af det sidste årti. NPS benytter derfor året til at udbrede kendskabet til parkerne med kampagnen “Find your park”, som blandt andet støttes af en række kendisser og politikere.

Find flere information om jubilæet på NPS100-hjemmesiden her

De mest populære nationalparker

Det rekordhøje besøgstal i 2015 var en forbedring på 4,9 % af den hidstidige rekord fra året før. Hos NPS forventer man, at rekorden vil blive slået endnu en gang i jubilæumsåret.

  1. Great Smoky Mountains National Park – 10,7 millioner besøgende
  2. Grand Canyon National Park – 5,5
  3. Rocky Mountain National Park – 4,2
  4. Yosemite National Park – 4,2
  5. Yellowstone National Park – 4,1
  6. Zion National Park – 3,6
  7. Olympic National Park – 3,3
  8. Grand Teton National Park – 3,1
  9. Acadia National Park – 2,8
  10. Glacier National Park – 2,4

Mange af disse mest besøgte parker tiltrækker også mange danske besøgende. Rejser du til det vestlige USA, er det da også oplagt at lave en rundrejse, hvor du kombinere storbyoplevelser med besøg i en eller flere af de spektakulære nationalparker.

Det er netop i det vestlige USA, mange af de meste kendte nationalparker findes. Her kan du for eksempel opleve de enestående og storslåede ørkenlandskaber ved Joshua Tree eller Monument Valley. Mod nordpå byder Yellowstone National Park både på fantastiske landskaber og et rigt dyreliv. Der er også mange som kombinerer et besøg i spillebyen Las Vegas med en tur til Grand Canyon National Park – hvor du kan nøjes med at nyde udsigten over den enorme kløft fra kanten eller for eksempel tage på flerdages vandretur ned i bunden.

Kom gratis ind i nationalparkerne i 2016

Næsten uanset hvilken park du at besøge i USA, venter der dig mange unikke oplevelser. I anledning af 100 års jubilæet vil der være gratis adgang for alle til alle parker på en række datoer i 2016: 16-14. april (National Park Week), 25-28. august (National Park Service fødselsdag), 24. september (National Public Lands Day) samy 11. november på Veterans Day.

Tags i artiklen
Mere af Mikkel Krohne-Sørensen

Sortehavshovedstaden Varna

Mange forbinder Bulgarien med badeferie på et af de mange resorts langs...
Læs mere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *