Vandflyver klar til at forbinde København og Aarhus

Twin Otter vandflyver
Twin Otter vandflyver som den der skal betjene den nye rute. Foto: Tony Hisgett, CC.

Alt er klar til første afgang på Danmarks første faste vandflyrute om få dage. Vandflyveren vil forkorte rejsetiden mellem Aarhus og København til blot én time. Billetprisen er dog i den dyre ende.

Erhvervslivet glad for ny genvej

Muligheden for at reducere rejsetiden mellem Danmarks to største byer vækker glæde i erhvervslivet, hvor en mere bynær lufthavn til Aarhus længe har været et ønske.

Selvom prisen på 1.800 kr. for en enkeltbillet er i den dyre ende, ser mange virksomheder den nye vandfly-rute som en chance for at spare kostbar tid. Selskabet bag den nye rute, Nordic Seaplanes, ligger da heller ikke skjul på at målgruppen primært er forretningsrejsende og andre, som gerne vil betale ekstra for at komme hurtigt frem.

Vandflyrute klar efter lang og sej fødsel

Arbejdet med at etablere Danmarks første kommercielle vandflyrute mellem Aarhus og København har stået på i flere år.

Talrige myndigheder og instanser har skulle inddrages for at få den endelige godkendelse. Det er investorerne Lars Erik Nielsen og Lasse Rungholm, som står bag selskabet Nordic Seaplanes A/S i fællesskab. De har erfaring med vandflyvning fra Maldiverne. Den oprindelige initiativtager, Rune Balle, er ikke længere en del af projektet.

Langsommere men hurtigst

Til at betjene ruten benyttes et DHC-6 Twin Otter med en vægtafhængig kapacitet på enten 12 mænd, 15 kvinder eller 17 børn. Vandflyveren som netop har gennemgået en stor renovering, kan ifølge selskabet flyve med ca. 250 km/t.

Tager du vandflyveren i stedet for toget eller bilen skal du ifølge flyselskabet Nordic Seaplanes regne med en rejsetid på omkring én time. Dette inkluderer dog taxisejltid i begge ender. Selve flyveturen tager kun mellem 40 og 50 minutter afhængigt af vinden.

Trods en betydelig lavere topfart end for eksempel konkurrenten SAS’s jetfly, bliver vandflyveren således den hurtigste måde at rejse direkte mellem centrum af Aarhus og København. SAS ser dog på grund af den beskedne kapacitet ingen alvorlig konkurrent i den nye vandflyver trods den konkurrencedygtige rejsetid.

I første omgang har Nordic Seaplanes planlagt 4-5 afgange om dagen mandag til fredag. Billetprisen på 1.800 kr. inkluderer kun håndbagage. Vil du have indchecket bagage med, skal du betale 2.400 kr. for din billet. Vandflyveren vil lægge til i Østhavnen i Aarhus og lande ud for Trekroner i København, hvorefter der er landgang på Langelinje.

Første flyvning er den 25. maj kl. 7:00 fra Aarhus.

Du kan læse mere om den nye vandflyrute på selskabets hjemmeside: www.seaplanes.dk

Mere af Mikkel Krohne-Sørensen

Laurisilvaskoven på Madeira – et glimt af fortiden

Nær Madeiras nordkyst kan du opleve en unik naturtype: Laurisilvaskoven. Skoven som...
Læs mere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *