Vasco da Gama skib fundet efter 500 år

Vasco da Gama 1497
Skildring af Vasco da Gama's afrejse mod Indien i 1497. Billede: Biblioteca Nacional de Portugal, Public Domain.

Et af de skibe som Portugals store opdagelsesrejsende, Vasco da Gama, mistede for over 500 år siden, er fundet ud for Omans kyst.

Fandt søvejen til Indien

Den portugisiske søfarer og opdagelsesrejsende Vasco da Gama (1469-1524) fandt i 1498 søvejen til Indien syd om Afrika. En bedrift som gjorde ham til en af de kendteste søfarere fra Portugals opdagelsestid.

Araberne var dog ikke meget for at skulle til at dele Indienshandelen med portugiserne og sørgede for at Vasco da Gama blev presset til at forlade Indien igen omkring et halvt år efter ankomsten.

Vasco da Gama stod dog allerede i 1502-03 i spidsen for en ny ekspedition til Indien med en større flåde, som ved hjælp af bombardementer formåede at bryde arabernes handelsmonopol. Det er et af skibene fra denne anden ekspedition til Indien, som nu menes at være fundet.

Skibsvraget blev faktisk fundet allerede i 1998 ved øen Al Hallaniyah i Det Arabiske Hav ud for Omans kyst, men først nu efter flere års undersøgelser mener arkæologerne sig sikre på, at der er tale om et af skibene i Vasco da Gamas flåde.

Skibet, Esmeralda, var ganske vist en del af flåden, som den berømte portugisiske opdagelsesrejsende benyttede på sin anden rejse til Indien. Men det var dog ikke ham selv, som stod ved roret, da skibet forliste.

Vasco da Gama's kiste
Du kan se Vasco da Gama’s kiste i Jerónimos-klosteret i Belem ved Lissabon. Foto: Concierge.2C, CC BY-SA 3.0.

Fra opdagelsesrejsende til pirater

Vasco da Gama var således allerede vendt tilbage til Lissabon med et andet skib, hvorimod Esmeralda var blevet tilbage ved Indien som del af en flåde på fem skibe. Flåden der var under kommando af Vasco da Gamas onkler Vicente Sodré og Bras Sodré, havde fået klare ordrer om at beskytte Portugals nye koloni og den værdifulde krydderihandel.

Sodré-brødrene valgte dog i stedet at drage på plyndringstogt ved den arabiske halvø og Afrika. I maj 1503 søgte de i den forbindelse ly for en storm i en bugt ved øen Al Hallaniyah, men ignorerede lokale fiskeres råd om det bedste sted at lægge anker. I stormen rev skibene sig løs, og Esmeralda sank på dybt vand sammen med Vicente Sodré og besætningen på omkring 100 mand.

Det er lykkedes arkæologerne at hente talrige genstande op fra Esmeralda blandt andet sølvmønter og kanonkugler, som bekræfter identifikationen.

Museu de Marinha
Er du historisk interesseret, bør du besøge Museu de Marinha, når du er i Lissabon. Foto: Brenda, CC BY 2.0.

Udforsk Portugals opdagelsesrejsende

Vasco da Gama og de mange andre opdagelsesrejsende sikrede Portugal store rigdomme og gav landet global magt. I dag kan du udforske sporene af Portugals opdagelsestid mange steder rundt om i landet i gamle bygninger og ved monumenter.

For historisk interesserede er et besøg på Museu de Marinha i Lissabon en enestående mulighed for at fordybe sig i den spændende historie om de opdagelsesrejsende og deres ekspeditioner.

Det store museum som rummer tusindvis af genstande, er indrettet i en fløj af Jerónimos-klosteret, hvor Vasco da Gama har sit gravsted.

Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere