Venlig kæmpehaj forskrækker badegæster ved Lissabon

Brugde
Brugden er en af verdens største fisk. Foto: Chris Gotschalk, Public Domain.

Da en stor haj fornyelig blev observeret nær Lissabonkysten skabte det ikke overaskende en del bekymring blandt badegæster og lokale, men kystvagt har efterfølgende kunne berolige med, at nok var der tale om en stor haj, men dog ikke en der er farlig for mennesker.

Hajen, en brugde, lever trods sin størrelse på op til 10 meter kun af krebsdyr, fiskelarver og plankton. Brugder ynder ifølge kystenvagten at bevæge sig i vandoverfalden og er ganske ufarlige.

Brugde haj
Brugden lever af at filtrere store mængder plankton. Foto: Greg Skomal / NOAA Fisheries Service, Public Domain.

Élio Vicente fra Zoomarine i Algarve fortæller til The Portugal News, at brugder og hvalhajer er almindelige i havet ud for Portugal og trods deres glubske udseende ikke udgør nogen fare for badende. “Det varme vejr opvarmer det dybe vand og giver flere alger, som tiltrækker de ‘vegetariske’ hajer. Disse hajer har været her i tusindvis af år uden at skade nogen, men har blot fået et dårligt ry”.

Brugden, som efter hvalhajen, er verdens næststørste fisk ses ofte i flokke, som kan tælle helt op til 100 individer. Brugden ses også jævnligt i de danske farvande.

Store oplevelser på og under vandet tiltrækker mange besøgende til flere portugisiske rejsemål. Især øgrupperne Azorerne og Madeira, som blandt andet er er berømte for de gode muligheder for at se hvaler.

Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere