Verdens længste jernbanetunnel åbnet i Schweiz

Verdens længste jernbanetunnel er åbnet i Schweiz
Verdens længste jernbanetunnel er åbnet i Schweiz. Foto copyright: Glacier Express

Den 57 kilometer lange Gotthard-tunnel er nu officielt åbnet. Den nye jernbanetunnel, som er verdens længste og dybeste, går gennem den centrale del af Alperne og forkorter rejsetiden mellem Nord- og Sydeuropa.

Togtunnel et kæmpe skridt for Schweiz

Gotthard-tunnelen overtager titlen som Verdens længste fra den japanske Seikan-togtunnel (53,9 kilometer) og forviser Kanaltunnelen (50,5 kilometer) mellem England og Frankrig til en tredjeplads. Til sammenligning er Østtunnelen ved Storebæltsforbindelsen blot på 8 kilometer.

Ved åbningscermonien kaldte den schweiziske præsident, Johann Schneider-Ammann, den nye togtunnel for “et kæmpe skridt for Schweiz, men ligeledes for vores naboer og resten af kontinentet.”

Tunnelen gør turen mellem de schweiziske byer Lugano og Zürich 45 minutter kortere. Mere interessant er det dog nok, at rejsetiden mellem Milano og Zürich reduceres med en time til 2 timer og 40 minutter.

Det har taget næsten to årtier at færdiggøre togtunnelen, og prisen er endt på omkring 11 milliarder euro.

Ikke for klaustrofober

Har du tendens til klaustrofobi, vil det nok ikke berolige dig at vide, at den 57 kilometer lange tunnel undervejs når 2,3 kilometer ned under bjergmassivet. I denne dybe når temperaturen uden for toget op på 46 grader.

Trods den officielle åbning forleden vil den nye togtunnel først være i fuld drift sidst på året. Til den tid forventes det, at omkring 260 godstog og 65 passagertog vil køre igennem dagligt. Højhastighedstog vil være blot omkring 17 minutter om at tilbagelægge tunnelstrækningen.

Det forventes, at den forbedrede togforbindelse vil gavne både godstransport og turisme.

En af verdens smukkeste togrejser i Schweiz

Det siges ofte, at man på en togrejse har tid til at få sjælen med. Sikkert er det, at der er noget særligt ved at rejse på ferie i tog.

I det fleste tilfælde tager en togrejse længere tid end at flyve – trods udbredelsen af højhastighedstog mange steder i Europa – til gengæld har man på et tog tid og ro til at nyde landskabet, som glider forbi.

Er det en unik rejseoplevelse, du drømmer om, er luksustoget “The Glacier Express” i netop Schweiz et oplagt valg. Denne syv-timers togrejse fra St. Mortiz til Zermatt regnes for en af verdens smukkeste. Undervejs passerer du flotte, uberørte bjerglandskaber, dybe kløfter og frodige dale. I alt passeres 91 tunneler og 291 imponerende broer.

Læs mere om togrejsen på www.glacierexpress.ch.

Tags i artiklen
Mere af Lars Henriksen

Verdens mest usædvanlige strande

De fleste af os har en idé om, hvordan en rigtig drømmestrand...
Læs mere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *