Boulogne Sur Mer – et vidunder på Nordfrankrigs kyst

Boulogne Sur Mer
Château de Boulogne-sur-Mer. Foto: Rashi Kalra, CC BY-SA 2.0.

Når du kører til den historiske, charmerende fiskerby Boulogne Sur Mer i Nordfrankrig, kan det anbefales at bruge lidt ekstra tid på at følge kystruten, frem for ruten inde i landet. Der er både fantastisk flotte hav- og landskabsudsigter og seværdige monumenter på vejen til Boulogne Sur Mer. Som så ofte er selve rejsen til og fra destinationen her en del af oplevelsen.

Dele af Hitlers ”atlantiske mur”, som han satte op under 2. Verdenskrig, kan for eksempel opleves på kystruten til Boulogne Sur Mer, som var en af de franske byer, der led mest under 2. Verdenskrig. Hitler omtalte Boulogne Sur Mer som ”fortet” efter her at have vundet et voldsomt slag imod den engelske flåde i 1940, som forsøgte at forsvare Frankrig imod de tyske tropper. Senere blev byen dog befriet fra tyskerne af en canadisk division.

Vigtig fiskeriby med hård medfart under 1. og 2. Verdenskrig

Også under 1. Verdenskrig var Boulogne Sur Mer og Frankrigs Nordatlantiske kyst i det hele taget i centrum for flere vigtige slag. Omkring 4 km. fra byen, ved Wimereux, ligger en militærkirkegård, hvor major John McCrae, som døde i 1918 af lungebetændelse på det hospital, hvor han gjorde tjeneste, ligger begravet. Den canadiske læge og major er kendt som forfatteren til det berømte digt ”In Flanders Fields”, der handler om en ung soldats død.

Store dele af Boulogne Sur Mers havn blev ødelagt under det tyske bombardement under 2. Verdenskrig, og der er derfor kun en smule tilbage af det, som man kunne kalde en typisk, gammel nordfransk havn. I 1950’erne og 60’erne brugte man store dele af den ødelagte havn til at bygge billige boliger i en funktionel stil.

En moderne havn er dog også kommet til siden, og Boulogne Sur Mer er i dag Frankrigs største fiskerby. Omkring 7.000 af byens 45.000 indbyggere lever af fiskeri.

Historie, lys, landskab og kunst i Boulogne Sur Mer

Hvis det er første gang, du rejser til Boulogne, er det en god idé at orientere sig fra en af de gamle byporte, og gå en tur langs med den skyggefulde allé omkranset af træer, der løber langs med bymuren. Byen er ikke stor, og den er nem at overskue – så på denne måde får du en fænomenal udsigt over både selve byen og den gamle havn.

Når du således har dannet dig et overblik over omgivelserne i byen, så begynd at gå ned imod 1300-tals slottet, som er en af Boulogne Sur Mers vigtigste og mest imponerende seværdigheder. Fundamentet for slottet rækker endnu længere tilbage end til 1300-tallet – nemlig helt tilbage til romersk tid. Slottet indeholder en samling af gammel egyptisk kunst, og der er også et naturhistoriemuseum. Med andre ord er her en række oplevelser at hente, som man ikke bør gå glip af.

Husk, ud over seværdighederne, at nyde det særlige lys og det specielle kystlandskab, som du befinder dig i, når du er på kulturrejse i Boulogne Sur Mer. Mange kunstnere, for eksempel Boudin og Courbet, er blevet inspireret af netop dette lys og dette landskab. Du kan nyde deres, og mange andre anerkendte kunstneres, værker på byens kunstmuseum. Senere, måske efter en god frokost med alt godt fra havets på byens hovedplads, kan du gå ud og se på den virkelighed, kunstnerne lod sig inspirere af – fantastisk i ethvert vejr og på enhver tid på året.

Fængselstårnet Belfry og samspillet mellem menneske og hav

Tårnet fra 1100-tallet, det såkaldte ”Belfry” (fransk: Beffroi), står på UNESCO’s verdensarvsliste, og er selvfølgelig et andet must at inspicere, når du er på ferie i Boulogne Sur Mer. Tårnet fungerede oprindeligt som fængsel for adelsfolk.

Glem heller ikke at besøge byens smukke katedral, som har gotiske elementer.

I nyere tid har Boulogne Sur Mer kastet sig ud i et videnskabeligt projekt, der skal udforske forbindelsen mellem menneske og hav i alle dens facetter – for eksempel fiskeri, maritim transport, turisme og miljøpåvirkninger. Projektets centrum er ”Nauscia”, Det Franske Nationale Havcenter, som åbnede i 1991. Her kan man opleve store akvarier, udstillinger om faunaen under havoverfladen, samt se udstillinger over og få information om hvordan mennesker og hav spiller sammen.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere