Vinkultur på Algarve

Vinmark og vin
Algarve har ikke megen vin; men den, der er, er god

Algarve er ikke ligefrem mest kendt for sine vine eller sin kultur. I stedet plejer folk at tænke på sol og golf, når man nævner Algarve, denne lille region, som ligger allerlængst mod syd i Portugal. Men faktisk har Algarve både god vin og en rig kultur med dybe historiske rødder.

Gode betingelser for Algarve vinen

Siden Algarves turistmæssige gennembrud i 1960’erne har nogle få tapre vinbønder kæmpet mod investorer, som vil bygge hotelkomplekser og golfbane på deres jord. Grundpriserne er i dag skyhøje, og det er kun en håndfuld menneskers passion og kærlighed til deres vin og deres erhverv, som holder en lille produktion i live. Der er derfor ikke megen vinproduktion på Algarve, men den, der er der, er til gengæld god.

Betingelserne er egentlig fantastiske. En varm sol, der giver druerne frugtighed og sødme, og en kølig brise fra Atlanten, som sørger for et klima, der er til at holde ud om sommeren, og som holder på syren i druerne.

Udvalgte producenter af Algarve vin

Quinta do Barranco Longo: Rui Virginia er en ung vinmager, der satser stort, og for hvem det i løbet af nogle år er lykkedes at udvikle rigtig gode, moderne vine. Han har i dag 12 hektar vinmarker på sin gård uden for Alvor.

Cliff Richard: Sangeren Cliff Richard har i over 40 år haft en forkærlighed for Algarve. På hans grund, Quinta do Moinho, i Algarve har han derfor skabt en vingård. Cliff Richard tager selv stor del i produktionen. Vinen herfra hedder Vida Nova og er en kraftig vin, der er lavet på druesorter som Shiraz, Aragonez (også kendt som Tempranillo i Spanien), Trincadeira fra Sydportugal og Mourvèdre fra Sydfrankrig.

Quinta dos vales: På denne store familieejede gård er fire små huse reserveret til udlejning til turister. Foruden vin dyrker man også frugt på de 2.500 hektar.

Fakta om vin i Algarve

Fire Algarve-regioner har ret til at DOC-benævne deres vine, nemlig Lagos, Portimao, Lagoa og Tavira. Tilladte rødvinsdruer i Lagos, Portimao og Lagoa er Negra Mole, Trincadeira og Castelao, som skal udgøre mindst 70 %. I Tavira skal Castelao og Trincadeira udgøre 70 %. Anbefalede hvidvinsdruer er Síria og Arinto (mindst 70 %). I Lagos må man også bruge Malvasia Fina

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere