Rejser til Canada

Byer i Canada

Quebec City er en højtliggende by med gamle bymure, gamle stenhuse, smalle gader og et citadel. Den gamle bydel er på UNESCOs verdensarvsliste. Byen er beliggende ved St. Lawrence-floden og er berømt for sin udprægede europæiske atmosfære. I den nedre bydel finder man Place Royale, som er omgivet af restauranter, caféer, gallerier og historiske bygninger.

Montreal – fransk enklave i Canada

Montreal er en fransk enklave med en charmerende og afslappet atmosfære. Byen er opkaldt efter Mont Royal og består af brostensbelagte gader i det gamle distrikt, hvor man finder masser af stenhuse, charmerende fortovscaféer i parisisk stil og adskillige arkitektoniske skønheder. Montreal emmer af fransk kultur og atmosfære.

Hovedstaden i Canada, Ottawa, byder på nogle fine bygninger, som matcher den internationale atmosfære. Man finder også nogle imponerende museer, domineret af de neo-gotiske bygninger, hvor man finder parlamentet.

Toronto – livlig og kosmopolitisk

Toronto er Canadas vigtigste by og har en livlig, multikulturel og kosmopolitisk atmosfære. Byen kan prale af en af verdens højeste bygninger; CN Tower, og masser af barer og restauranter. Den renoverede havnefront er et fint sted til restaurantbesøg og en spadseretur. Nogle af Torontos bedst bevarede historiske bygninger, kan man finde i den gamle bydel, York, og i Cabbagetown finder man en udsøgt samling victoriansk arkitektur.

Vancouver – billedskøn by i Canada

Vancouver er en billedskøn by med bjergene i baggrunden og de mange broer, som befinder sig på kryds og tværs af byen. Den gamle bydel ligger på en halvø, og den renoverede neo-victorianske Gastown huser nu restauranter, barer, butikker og gallerier. Fra Stanley Park kan man nyde en enestående udsigt over Vancouver centrum. Det livlige område, Chinatown, er skabt af Vancouvers store kinesiske samfund, og her finder man en helt vidunderlig og klassisk kinesisk have.

Canadas geografi

Canada ligger nord for USA midt imellem Atlanterhavet og Stillehavet. Canada er verdens næststørste land og måler omkring 7700 km på tværs og 4600 km på langs. Landet består af mange søer og skove samt smukke bjerge, sletter og endda en lille ørken. Prærierne, The Great Plains, dækker Manitoba, Saskatchewan og dele af Alberta. Det er her det meste af hvedeproduktionen foregår. Det vestlige Canada er kendt for Rocky Mountains, mens den østlige del har de fleste større byer og Niagara Falls, som er en meget populær destination. Den nordlige del af Canada er et klippefyldt og koldt område, med den arktiske region længst mod nord, som er dækket af is det meste af året. Størstedelen af befolkningen lever i et smalt bælte langs den sydlige grænse, og det nordlige vildnis tiltrækker ikke nær så mange besøgende.

Naturen i Canada

Canada har en bred vifte af flora og fauna. Landet består af otte forskellige vegetationszoner, hvoraf de fleste er domineret af skov. Her findes flere forskellige bjørne; Grizzly, sorte, brune og isbjørne. Her findes også mange andre vilde dyr, som færdes frit i deres naturlige miljø, samt over 500 forskellige fuglearter. Canada har 39 nationalparker, 145 historiske seværdigheder og 13 områder, som er på UNESCOs verdensarvsliste, på grund af deres geografiske beliggenhed.

Canadas historie

De første europæere, som ankom til Canada, var efterkommere af nordiske vikinger, som tidligere havde slået sig ned i Island og Grønland. Den næste bølge af europæere ankom i 1947, da de søgte efter en nord-vestlig passage til Asien, under ledelse af den italienske opdagelsesrejsende, Giovanni Caboto, også kendt som John Cabot. I løbet af det næste århundrede ankom engelske og franske bosættere, som slog sig ned i dele af Newfoundland.

På dette tidspunkt havde Canadas indianerstammer allerede udviklet en bred vifte af sprog, skikke, religioner, love og reglementer. Den første store indtrængen længere ind i landet skete, da den franske opdagelsesrejsende, Jacques Cartier, gjorde krav på området omkring St. Lawrencebugten i 1534. Quebec City blev grundlagt i begyndelsen af 1600-tallet af Samuel de Champlain, og i 1663 var Canada hjem for omkring 3000 franske kolonister, og blev erklæret en fransk provins. I det 17. århundrede bredte franskmændene sig yderligere rundt i Canada, og udvidede deres forretningsaktiviteter i henhold til New France Company.

Lige omkring det tidspunkt, hvor franskmændene begyndte at trives godt med skindhandelen, trådte englænderne ind på scenen og stiftede Hudson’s Bay Company i 1670. De to europæiske civilisationer klarede sig fredeligt side om side, lige indtil 1745, hvor britiske tropper erobrede et fransk fort i Nova Scotia. Dette blev begyndelsen på en periode med kommercielle, politiske og strategiske stridigheder, som kulminerede i den britisk-franske krig i begyndelsen af 1760’erne. Vendepunktet blev Syvårskrigen, hvor franskmændene blev besejret af briterne i Quebec City i 1759. I Paris-traktaten i 1763 blev Canada formelt overgivet til Storbritannien. I slutningen af 1770’erne ankom omkring 50.000 britiske loyalister fra USA, og skabte en mere jævn balance mellem den franske og den britiske befolkning. I løbet af de næste to årtier blev briterne fortrængt fra deres amerikanske kolonier efter at have lidt nederlag i den amerikanske uafhængighedskrig. Amerikanerne forsøgte at erobre Canada, men de mislykkedes, og de to lande har sidenhen udviklet sig i langt forskellig retning.

Briterne proklamerede The British North America Act i 1867, og oprettede The Dominion of Canada, hvor landet fik sin egen forfatning. Øst- og vestkysten blev forenet og der blev bygget en jernbane, og i 1912 var alle provinser lagt sammen under den centrale regering, undtaget Newfoundland, som først blev sluttet til i 1949. Under Anden Verdenskrig kæmpede Canada endnu engang sammen med Storbritannien imod Tyskland, og denne gang havde Canada også indgået en alliance med USA, efter de erklærede krig, som følge af Japans angreb på Pearl Harbour. I efterkrigstiden i 1960’erne var der en enorm tilstrømning af mennesker fra hele verden. Det var en tid med økonomisk ekspansion og velstand. Siden 1975 har man indgået en række aftaler omkring rettigheder til jord, således at Canadas indfødte har fået mere kontrol over store dele af det nordlige Canada.

Læs også om Canada på Canadas officielle turistbureaus hjemmeside.