Om Luxor

Rejser til Luxor

Den majestætiske fortid som Egypten står for byder dig på en ferie i det ypperste vores forfædre har at byde på. Byen Luxor er omspundet i fortidens bedrifter og det er næsten umuligt ikke at blive mindet om det for hvert skridt man tager i byen. Fuldt med monumenter, relieffer og historiske ”sites” er denne by muligvis verdens største museum. Har man set film hvor ældgamle egyptiske templer danner rammen for en scene er det med meget stor sandsynlighed her optagelserne er foretaget. Her finder man enorme templer og bygningsværker. Tonstunge søjler der strækker sig flere meter op i luften og giver en følelsen af at være meget lille og skrøbelig står som standhaftige soldater langs de mange tempelkorridoer.

Byen, også i oldtiden kendt som Theben, var protector og tilbeder af den store gud Amon-Ra. Historien om dette kan man få guidet turer og bøger om i massevis og de er yderst spændende. Området omkring Luxor er fyldt med historiske steder som skal behandles med den største respekt. Blandt dem finder man Kongernes Dal, stedet hvor mange egyptiske konger ligger begravet med alle deres rigdomme. Man kan også besøge Luxor templet, et kæmpe monument til gudedyrkelsen. Ligeledes finder man Karnak Templet, og Ramesseum, Deir el-Bahari og de enorme Memnon statuerne. Luxor har fantastisk mange historiske steder at byde på, og enhver historieinteresseret vil ikke være denne oplevelses foruden.

Inspiration og fakta

Luxor har altid været et universelt og turistisk centrum, og for kendere er det ikke svært at forstå. Faktisk er det, de fleste mennesker tænker på som Luxor, i virkeligheden tre forskellige områder, bestående af byen Luxor på østsiden af Nilen, byen Karnak lige nord for Luxor og Thebes, som de gamle egyptere kaldte Waset, som er på vestsiden af Nilen over for Luxor.

En af Egyptens største attraktioner

At sige, at Luxor-området er en kæmpeattraktion for turister i Egypten ville være at underdrive. Det har været en turistdestination, siden turismen begyndte. Selv i fordums tid, under de sene græske og romerske perioders dynastier, trak områder turister til, og har gjort det lige siden. I dag er Luxor veludstyret til at indkvartere turister med mange hoteller og generelt en turistindustri, der er klar og villig til at servicere de mennesker fra så mange lande, som kommer til dette område i Nildalen hvert år.

Luxor by

Inde i byen er der kun tre hovedgader, som er Sharia al-Mahatta, Sharia al-Karnak og the Corniched, ved siden af Nilen. Gaden foran togstationen er Sharia al-Mahatta , der strækker sig væk fra Nilen og møder haverne ved Luxor Templet. Sharia al-Karnak, eller Maabad al-Karnak, der betyder Karnak Tempelgaden, løber langs Nilen fra Luxor Templet til Karnak Templet. Men Sharia al-Karnak er kendt som Sharia al-Markaz, hvor den møder Sharia al-Mahattagaden, og mod syd rundt om templet er den kendt som Sharia al-Lokanda. Langs denne gade finder man de farvestrålende skilte fra restauranter og cafeer, så vel som basarer, med det sædvanlige udvalg af egyptiske souvenirs. Af interesse er alabast-sten, som der er rigelige af langs vestbredden – ikke langt herfra. Kig også efter lerpotterne, der anvendes af de lokale til madlavning – de er mere usædvanlige.

Luxor er i dag en by med ca. 150.000 indbyggere og ledes efter bestemte normer, der giver den mere selvstyre end andre politiske områder af Egypten. En ting, man måske lægger mærke til, er, at forskellige regeringsbygninger og andre er bygget efter forhistoriske byggeforskrifter. Specielt er Egyptens Nationalbank (der ligger tæt på vinterpaladset), badene syd for politistationen og togstationen alle udformet, så de fremstår som faraoniske byggeprojekter. Alt dette skete, efter den moderne by blev gjort mere egyptisk i stilen - dette primært på baggrund af den ophidselse, der opstod, da Howard Carter opdagede Tutankhamuns gravsted. Som man kan tænke sig, har byen alle de bekvemmeligheder, turister kan forvente, herunder et udvalg af hoteller, barer, natklubber og restauranter.

Flere rejsemål på samme rejse

Mange som rejser til Luxor ønsker at kombinere opholdet her med at besøge flere rejsemål som f.eks. El Guna, Dahab eller Hurgarda og det er ganske nemt da afstandene gør at man både kan rejse med bus, bil eller fly.

Du kan læse mere om Egypten i artiklerne her på Signatours Rejser, eller du kan besøge Egyptens turistbureaus hjemmeside.

Læs mere om Luxor

Hoteller