Om Færøerne

Rejser til Færøerne

Færøerne er blevet kåret som det mest indbydende og uspoleret rejsemål blandt 111 forskellige øsamfund verden over. Så søger du autentiske kultur- og naturoplevelser er få steder bedre end Færøerne. Rejs til Torshavn for at opleve Færøernes hovedstad og den enestående natur, der kan opleves overalt på Færøerne.

Færøernes blev til, da en vulkan for 55 millioner år siden, i et inferno af magma dannede et mindre plateau midt ude i havet. Som årene gik, blev lagene flere og flere og i dag står en enormt frodig jord, fyldt med klipper, afsatser, bakker, bække og meget mere, som pryder de smukke øer. Øerne har i mange år stået uberørt af mennesker og den tidligste datering af menneskeliv på øerne er ca. omkring år 650 efter Kristi fødsel hvor irske munke bosatte sig.

Vejret er omskifteligt på Færøerne. Den smukke blå himmel og det varme solvejr, kan let på få minutter blive omdannet til regn-, og blæsevejr. Temperaturene kan falde drastisk, men bevæger sig sjældent i ekstremerne af minusgrader eller høje temperaturer. Temperaturene beskrives nok bedst som milde, men vejret kan let være barsk fra tid. Rejser man til Færøerne som en god gennemsnitsdansker skal man tage forbehold for at sproget er, selvom tilhørende dansk, en smule anderledes. Og selvom færingerne snakker dansk, så skal man vide at de som udgangspunkt vil hilse ved deres eget sprog, men lad være med at gå i stå over det.

Færøerne er rigt på dyreliv og planteliv grundet den geografiske beliggenhed samt færingernes enorme respekt for den natur de besidder. Færøerne bliver hvert år besøgt af de højst eksotiske papegøjer, kaldet søpapegøjer, som bygger reder i de mange klipper. De eksotiske dyr som normalt bor på langt mere eksotiske steder, men grundet varmen som kommer med golfstrømmen og som passere Færøerne. Derfor er det oplagt at fuglene over sommertid lægger redder og yngler, hvor vejret er mildt. Hvad angår vejret er Færøerne meget unikt. Der kan gå minutter fra højt solskin til komplet tåge. Det rådes at være klædt godt på både hvad angår fodtøj og vandtæt, men varmt tøj.

Inspiration og fakta

De sagnomspundende øer mod nord, kendt som Færøerne, byder dig velkommen til en ferie uden sammenligning. Et land lokaliseret i en barsk, men ligeledes smuk natur. Et land med klipper, unikt planteliv og dyreliv. Værende en del af dansk territorium har de stadigvæk alle de obligatoriske nødvendigheder, såsom dansk valuta, dansk undervisning i skolen, danske sociale ydelser såsom politi, lægehjælp og lign. Men da det er sagt er landet ligeledes overvejende selvstyrende.

Hvad der er vigtig er at havde et åbent sind. Færøerne er beliggende i et barsk miljø, men yderst smukt. Befolkningen er yderst venlig, men det er ikke her man finder en luksusferien under parasollen, nede på sandstranden, med tjenere til at reagere ved dit mindste vink. Beliggende i golfstrømmens bane er somrene køligere, men ligeledes er vintrene også mildere end fx den i Danmark. Færøerne er en samling øer på 18, hvoraf 17 af dem er beboet. Der er hverken tæt bebygget eller noget der vil klassificeres som en direkte storby. Med en befolkning på ca. 20.000 er Tórshavn øernes største by og dermed også hovedstaden på Færøerne. Så træk en gammel sweater på og lad bare skægget stå, Færøerne byder dig velkommen tilbage til naturen.

Færøerne kan byde på en ferie i kontakt med naturen. Følelsen af frisk luft i lungerne, støvregnen i dit ansigt, det bløde græs under dine fødder og lyden af brægende får og skrigende måger.

De grønne øer

Færøerne ligger i Nordatlanten cirka midtvejs mellem Island og Norge. De 18 øer har et meget omskifteligt vejr, men selvom somrene er kort og kølige, er klimaet dog forholdsvis mildt set i forhold til Færøernes nordlige beliggenhed.

Færøerne er en selvstyrende del af det danske kongerige, men ikke medlem af EU. Der bor knap 49.000 mennesker på Færøerne. Befolkningen taler færøsk, men forstår som regel også dansk, og især de unge er også gode til engelsk.

Ferie på Færøerne

Sommeren og turistsæsonen er forholdsvis kort på Færøerne, og de fleste turister besøger øerne mellem juli og august. De fleste kommer til Færøerne for at opleve den uspoleret natur, som er rig på storslåede grønne landskaber, og en vestkyst med stejle klipper som om sommeren vrimler med forskellige havfugle. Samtidigt vil man som turist få et indblik en en unik kultur, som trods fællesskabet med Danmark på mange måder er meget anderledes og unik.

Torshavn

Torshavn er hovedstaden på Færøerne og huser godt 20.000 indbyggere. Rejs til Torshavn og oplev øen som minder os om en tid hvor vi danskere var vikinger og levede i tæt bånd med naturen. Hvor vi var ét med havet og hvor metal var noget man brugte til at lave redskaber og våben, frem for biler og mobiltelefoner.

Seværdigheder

Færøerne omgives af den varme golfstrøm, som i mødet med kolde arktiske havstrømme skaber et næringsrigt miljø, hvor både fugle og fisk flokkes.

Fisketur 

Det er en enestående oplevelse at tage på fisketur på Færøerne. Her kan man fange ørreder, laks, torsk og flere andre fiskearter. Alt sammen i en storslåede natur, hvor du på sejlturen ud til fiskepladserne kommer tæt på de høje fuglefjelde.

Fiskekort er billige i forhold til andre lande.

Vandreture 

En tur til fods op på fjeldet er en god måde at komme tæt på den færøske natur, og de lokale turistkontorer arrangerer flere steder guidede ture, og de kan også oplys om ture der er velegnet at gå på egen hånd.

Man skal være opmærksom på det omskiftelige vejr på Færøerne, som hurtigt kan skifte fra sol til tæt tåge.

Der er mange andre muligheder for at komme ud i den færøske natur, f.eks. på guidede fugletur ud til nogle af de store kolonier af forskellige fugle, eller på rideture.

Kulturoplevelser 

Tag en slentretur i Tórshavns gamle centrum af træhuse, som er enestående i verden ved aldrig at have været udsat for storbrand, og man kan derfor stadig se den oprindelig by med smalle stræder og gyder.

I Tórshavn findes desuden flere museer, som skildre den færøske historie og kultur.

Der er kulturseværdigheder overalt på Færøerne, og man kan bl.a. opleve gamle ældgamle bygder med rester fra vikingetiden og historiske trækirker.

Turistinformation

Det officielle færøske turistbureau har produceret en række korte videofilm, som giver en god forsmag på hvad der venter dig på din rejse til Færøerne. Turistbureauet har desuden på deres hjemmeside en række gode praktiske oplysninger om at rejse på Færøerne, og beskrivelser af de forskellige områder på Færøerne. På hjemmesiden henviser turistbureauet desuden til en række af de lokale turistkontorer som bl.a. arrangerer guidede vandreture.

Læs mere om Færøerne

Hoteller