Om Amboise

Rejser til Amboise

Byen er beliggende ved floden Loire 27 km øst for Tours i det centrale Frankrig. I dag er den en lille populær og charmerende købstad, der engang var hjemsted for den kongelige franske slægt og Leonardo da Vinci.

Leonardo da Vinci og kong Frans I af Frankrig

I dag er Amboise kendt for turistattraktionen Clos Lucé, der er en herregård, hvor italieneren Leonardo da Vinci boede og slutteligt døde. Leonardo blev inviteret til byen af Kong Frans I af Frankrig, der personligt boede på renæssanceslottet Château d’Amboise. Det siges, at der er en hemmelig tunnel mellem herregården og slottet, der ligger blot 500 m fra hinanden. Slottet ligger der ligeledes stadig den dag i dag og dominerer byen, men tunnelens eksistens forbliver en hemmelighed. Leonardo blev begravet i kapellet Saint-Hubert på slottets ejendom. Sandsynligvis takket være Leonardos ophold i byen og evigt hvile her, er de to byer (Amboise og Vinci i Toscana (Italien)) i dag venskabsbyer. 

Amboise´s øvrige attraktioner

Lige uden for byen ligger Pagode de Chanteloup, der er en 44 m høj kinesisk pagode, som blev bygget i 1775 af hertugen af Choiseul. Pagoden er 7 etager høj, og hver etage er mindre end den forrige. Indvendigt stiger en trappe op gennem monumentet, som er åben for offentligheden. Kirken St Denis blev bygget på ruinerne af et gallo-romersk monument og er i dag et besøg værd takket være det smukke interiør, de flotte ruder og orglet.

Byen i sig selv

De smalle gader, bindingsværkshusene, den middelalderlige stemning – Amboise er charmerende og en turistattraktion. Den har mange gode restauranter og caféer med udeservering, hvor man kan nyde god lokal vin. Og børnene vil elske butikkerne med farverigt sukkerbeklædt dragee, der som terminologi dækker over alt fra sukkerbeklædte mandler, - chokolade og - blødt sukkerfyld. Gaden Rue Victor Hugo er særlig charmerende med masser af liv og adspredelser, og fører lige ned til Clos Lucé. Lige som en tur langs med floden og over broen, giver mulighed for fine ferie-foto-minder af byen på afstand.

Markedsdage og andre udflugter

Fredag og søndag er der marked i byen langs med floden, lige bag Max Ernst’s skildpadde-spirngvand og er her er som regel en god blanding af dufte og visuelle indtryk. Fredag handles der primært fødevarer og regionale delikatesser, mens der på søndage afholdes et endnu større marked på Place du Marchée, hvor der også handles vin, ost, kød, frugt og grønt - side om side med beklædning og lertøj.

Byen ligger desuden godt for udflugter til Loire-dalen med sine mange populære chateaux øst for floden Tours, der tæller både Chenonceau, Chaumont, Blois og Chambord. Af øvrige udflugtmuligheder kan nævnes seværdigheden mini-Chateaux, den sommerlange havefestival Chaumont, akvariet Acquarium du Val de Loire, eller hvad med en tur med et Sarafri Tog? Området har også to golfbaner.
 

Læs mere om Amboise

Hoteller