Om Ajaccio

Ferie i Ajaccio

Korsikas hovedby, Ajaccio, er også øens historiske hjerte. Den gamle bydels smalle, snørklede gader gemmer for eksempel på huset, hvor  Napoleon Bonaparte blev født i 1769. Det store fæstningsværk fra det 16. århundrede, Citadelle Miollis, ved havneindløbet vidner ligeledes om, at byen i tidens løb har været ombejlet blandt regionens magthavere. I dag er Ajaccio ikke længere centrum for magtkampe mellem genovesere og franskmænd, men er til gengæld et af øens mest kendte rejsemål.

Ajaccio ligger godt beskyttet på Korsikas vestkyst for foden af grønne bjerge, hvilket er med til at give byen det milde klima, som gør den til en populær destination det meste af året. Færgeforbindelserne til det franske fastland er naturligvis en del af grunden til, at mange på en rejse til Korsika i første omgang kun stifter et kort bekendtskab med Ajaccio. Der er dog flere gode grunde til at du bør sætte mere tid af til at lære byen af kende, ikke mindst hvis du også holder af afslappet strandliv og naturoplevelser.

Information

Her har jeg samlet lidt informationer om Ajaccio og praktiske tips til din rejse, som forhåbentlig kan tjene som inspiration til din ferie i denne charmerende middelalderby. Oplysningerne er udelukkende ment som inspiration og der må tages forbehold for faktuelle fejl. Hvis du ønsker flere tips din rejse, vil jeg anbefale dig også at tjekke vores blog, hvor du kan finde mange spændende artikler om Ajaccio og vores andre rejsemål på Korsika. God fornøjelse og god rejse!

Lidt historie og tal

Officielt blev Ajaccio grundlagt på sin nuværende placering af genoveserne med opførslen af citadellet i 1492, men området var i forvejen beboet. Allerede i romertiden lå der således formentlig en by på bakken lige nord for det nuværende Ajaccio. Her har man blandt andet fundet romerske mønter og andre artefakter fra tidligere bosættelser. Ajaccios vigtigste historiske trumfkort er med nutiden øjne som fødested for Napoleon Bonaparte. Dette bryster man sig gerne af i dag, selvom korsikanerne traditionelt har haft et lidt anstrengt til deres franske landsmænd på fastlandet. Den legendariske franske generals fødehjem er for eksempel indrettet som et lille museum, Maison Bonaparte, og rundt om i byen kan du spotte statuer og gade opkaldt til hans ære.

I nyere tid har Ajaccio blandt andet fået plads i historiebøgerne som den første franske by, der i september 1943 gjorde sig fri af nazisternes besættelse. Under 2. verdenskrig udmærkede Ajaccio og Korsika sig desuden ved, at næsten ingen af øens jødiske indbyggere blev deporteret eller henrettet takket være bekyttelse fra den øvrige befolkning.

I dag bor omkring 69.000 af Korsikas 330.000 indbyggere i Ajaccio. De får særligt i de populære sommermåneder selskab af besøgende fra det meste af verden, som især kommer for at opleve byens gamle kvarter det de smukke pastelfarvede huse og smalle gader, hvor der ikke blot er interessante seværdigheder, men også et bredt udvalg af fortocscaféer og små butikker. Livet og økonomien i Ajaccio er da nu om dage også i høj grad domineret af turismen. Uden for turistsæsonen er der derfor betydeligt mere stille i byen.

Transport

Der er færgeforbindelse til Ajaccio fra Marseille, Nice og Toulon på det franske fastland. Skal du ikke have bil med, kan du i stedet flyve til  Ajaccio Napoleon Bonaparte Airport (AJA), som ligger få kilometer øst for byen og har forbindelse til adskillige lufthavne i resten af Frankrig og Europa. Ajaccio er således ganske godt forbundet til resten af Europa. Derudover ankommer der et ikke ubetydeligt antal krydstogtsgæster til byen på korte besøg, da byen er en del af programmet for mange af krydstogsskibene i Middelhavet.

Der er busforbindelse ind til Ajaccio centrum fra lufthavnen. Inde i Korsikas forholdsvis lille hovedstad er det som regel lettest at færdes til fods eller med bus. Der er også taxier, men det kan ofte være svært at paje en fra gaden. Ønsker du at udforske andre dele af øen i løbet af ferien, er Ajaccio et godt udgangspunkt. Men selvom byen har jernbaneforbindelse til Corte, Bastia og Calvi, kan det som regel anbefales at leje en bil. Det kan ganske vist være en flot tur med tog, men også en meget langsommelig en.

Adskillige bilulejere såsom Avis, Hertz og Europcar har kontorer i lufthavnen og rundt om på øen. Du behøver naturligvis ikke leje en bil til hele ferieperioden, men kan eventuelt nøjes med at bruge billeje et par dage for at besøge nogle af de steder på Korsika, der ikke er nemme at nå med bus eller tog. Når du bestiller din lejebil, kan det anbefales at vælge den mindste model, som du kan klare dig med. Vejene på Korsika er ofte ret snævre og udvalget af parkeringpladser i byerne er begrænset. Vælg dog gerne en bil med en vis motorkraft, da det vil gøre bjergkørslen, som der er meget af, til en større fornøjelse.

Vejr og klima

Korsika har et typisk middelhavsklima med lange, varme somre og milde, men våde vintre. Ligesom det gælder de andre øer i Middelhavet er vejret i Ajaccio og på resten af Korsika meget påvirket af det omkringliggende hav. Midt på sommeren er der således ofte en behagelig, svalende vind fra havet. Generelt er der mere solrigt og varmere ude langs kysten, for eksempel i Ajaccio, end inde i øens bjergrige indre. Rejser du til Korsika i efteråret, er det for eksempel ikke usædvanligt, at det er lunt nok til at tage en dukkert nede ved kysten, samtidig med at der er faldet sne på de højeste bjerge i baglandet.

Nyttige links

Det franske turistbureau

Læs mere

Seværdigheder og oplevelser

Herunder har jeg kort beskrevet nogle af de mange oplevelser, som venter dig på en rejse til Ajaccio. Hvis du vil læse om de mange andre seværdigheder på Korsika, anbefaler jeg dig at besøge vores rejseblog, hvor du kan finde spændende artikler om denne naturskønne middelhavsø og andre regioner i Frankrig. God fornøjelse og god rejse!

Maison Bonaparte

Det er naturligvis et must at lægge vejen forbi Napoleons fødehjem på Rue Saint-Charles, når du rejser til Ajaccio. Huset var i  Bonaparte-familiens eje helt fra 1682 til 1923. Ganske vist er huset i sig selv måske ikke noget særligt, selvom det er møbleret og indrettet som på Napoleons tid. Men er du lidt historisk interesseret, er det alligevel svært ikke at mærke historiens vingesus, når du bevæger dig rundt i huset, hvor en af europæisk histories unægteligt mest berømte personligheder trådte sine første skridt.

Strandene

Der er talrige strand nær Ajaccio, så du får rig mulighed for at nyde det solrige middelhavsklima. Den mest populære strand, Plage de Ricanto, ligger omtrent 5 kilometer øst for byen i retning af lufthavnen. Forsætter du helt over på modsatte side af den lille bugt, er der også flotte strande ved Porticcio. Du kan køre derover eller tage færgen (20 min.), som sejler adskillige gange i løbet af dagen.

Ligeledes finder du en perlerække af mindre strande, hvis du bevæger dig mod vest fra den gamle bymidte. Vil du gerne lidt på afstand af de mest travle strande, kan du eventuelt fortsætte helt ud (ca. 12 km) til Plage de Capo di Feno, der ligger nord for Pointe de la Parata. Vandet bliver ganske vist for hurtigt dybt til at være børnevenligt, men er det muligheden for at slappe af på en fredelig strand nær Ajaccio, er den et godt bud.

Pointe de la Parata

Korsika er kendt for sine spektakulære landskaber og området omkring Ajaccio er ingen undtagelse. Et af de flotteste udsigtspunkter nær byen er Pointe de la Parata. På denne smalle odde, der stikker ud fra den nordlige ende af Ajaccio-bugten, kan du desuden se et af genovesernes gamle vagtårne, der i det 16. århundrede var en del af byens forsvar mod piratangreb. Du kan køre ad D111 (Route des Sanguinaires) helt ud til restauranten. Herfra kan du følge en sti det sidste stykke helt ud til tårnet og spidsen, hvis da du ikke hellere vil tage en dukkert i det krystalklare vand. Ude fra spidsten er der en flot udsigt over til Îles Sanguinaires, en lille stribe småøer udfra odden.

Vandreture

Korsika er takket være sin flotte natur og spektakulære landskaber et yndet mål for aktive ferier, især blandt vandretursfolket. Det er for eksempel her på øen, at en af Europas mest legendariske langdistance-vandreruter ligger: GR 20. Den omkring 180 kilometer lange rute, som krydser Korsika omtrent på langs fra nord til syd, tager dog normalt mindst 14 dage at gennemføre. Der er dog også masser af korte vandreruter, som er mere velegnede til dig, der blot vil bruge en dag eller mindre på at vandre. Særligt hvis du rejser til Ajaccio i foråret, hvor temperaturerne typisk indbyder mere til fysisk aktivitet, er det oplagt at snøre vandreskoene for at udforske lokalområdet.

Ved Ajaccio kan du for eksemple gå ad Chemin des Crêtes (Bakkekamsruten) ud mod til Pointe de la Parata. Ruten, der begynder ved Bois des Anglais og ender ved Vignola, kan gås af de fleste med en nogenlunde god kondi og byder på talrige vidunderlige udsigter over kysten ud til Îles Sanguinaires. Dette er dog bare en af af talrige vandreruter omkring Ajaccio. Forhør dig eventuelt lokalt om mulighederne.

Det korsikanske køkken

Uanset om du har gjort dig fortjent til at festmåltid med en lang vandretur eller blot er afsted på en rigtig livsnyderferie, hvor der ikke tælles kalorier, kan du glæde dig til de kulinariske oplevelser på en rejse til Ajaccio. Der er et stort antal caféer og restauranter i og omkring byen, hvor du kan nyde det bedste af det korsikanske køkken, som nok bedst kan beskrives om et mix af det franske og det italienske køkken. Tøv ikke med at prøve de lokale delikatesser. Korsika er kendt for charcuteri (røget, saltet eller marineret kød), men også supper og især fiskeretter er i særklassse. Har du hang til søde fristelser, har du også valgt det rigtige rejsemål, hvad enten det bare skal være en småkage til kaffen eller en lækker dessert. Sidst, men ikke mindt kan du på Korsika lade dine smagsløg gå opdagelse i et utal af oste, hver region har sine egne varianter, og vine.

Læs mere

Kort

Hoteller