Om Saumur

Rejser til Saumur

Saumur en smuk by, der hviler omkring breden af floden Loire. Byen har utrolig mange seværdigheder og kulturtilbud, der tæller både museer, slotte, kirker, vinkældre og smukke gamle bykvarterer. Saumur er således også fra et turistmæssigt synspunkt en perle at komme til, der desuden kendes for sin heste-skole og de udsøgte vine.
 

Hesteakademiet Le Cadre Noir

Heste er et af Saumurs mest kendte symboler. Ved indgangen til byen mødes man således af verdens største statue af en hest. Statuen er 12 m høj og konstrueret i stål. I dag kaldes byen også heste-hovedstad. Året rundt kan man overvære og deltage i arrangementer, der har med heste at gøre. Blandt andet er forestillingerne fra den berømte skole Cadre Noir særligt vellidte, idet rytterne er blandt de absolut bedste i verden. Skolen er da også Frankrigs stolthed og nationens bedste rideskole, der forbereder eleverne til deltagelse i verdens førende konkurrencer, at oplære heste og udføre alle andre fag inden for hesteverdenen. Det er en yderst prestiogefyldt skole, der i 2011 blev optaget på UNESCO's liste over verdens kulturarv.

Slottet Saumur

Château de Saumur er uden tvivl et af de vigtigste slotte i Loire. Det blev opført i det 10. århundrede og har spillet forskellige roller under de forskellige regenter i Frankrig. Således var det fængsel under Louis d. 14. og Napoleon, og i det 20. århundrede erhverver Saumur kommune sig slottet og indretter det som kunstmuseum. I dag er slottet åbent for offentligheden, og i sommermånederne afholdes forskellige arrangementer ved slottet. Arrangementer, der hylder historien ved brug af lyde, lys, skuespillere, heste, specialeffekter og storskærme.

Kunstby med stor 'K'

Kulturministeriet i Frankrig har udnævnt Saumur som Kunstby, hvilket giver en del støtte til kulturprojekter og forestillinger i centrum af byen. Det historiske centrum byder på smukke bindingsværkshuse og hyggelige torvepladser med cafeer og udeservering, hvor unge som gamle mødes over en kop kaffe eller en aperitif. Langs med gaderne kan man nyde galleriernes seneste kunstnerfund, de små kunsthåndværkere, der byder indenfor og de mere almindelige shoppingmuligheder. Kunsten i byen ses ikke kun på gallerierne og byens mange museer samt på byens underholdningsscene, men også i broerne over floden Loire, der forbinder de to bydele. Midt i floden ligger en lille ø: l’île d’Offard, der også er en del af byen. Blandt byens museer fremhæves naturligvis kunstmuseerne, men også antikvitetsmuseet og museet for kavaleriet og museet: Musee des Blindes, der fremviser pansrede militære køretøjer i kategorien tanks - i alt 800 stk.

Gastronomisk vinby

Saumur er dog mere end kunst og heste - det er en by, hvor man både spiser og drikker særdeles godt. Én af byens og lokalområdets specialiteter benævnes fouées, og består af små fyldte brødkugler, der er bagt i ovnen. Fyldet kan være smør, paté, gedeost eller marmelade. En anden specialitet er galipettes, der er hatten af champignongsvampen (ovntørret over træ), der er fyldt med smør, hvidløg og persille. Faktisk er Saumur og omegn hovedsæde for svampen Champignon de Paris, idet de vokser i en række gamle tufstenskældre i området.

Saumur er den tredje vinregion i Frankrig og tæller 30 DOC-udnævnelser på både rød-, hvid- og rosévine. Og for at få en smagsprøve på nogle af disse vine, skal man blot besøge en eller flere af de mange vinkældre i byen og omegn, hvor der tilbydes smagninger til almindeligvis meget overkommelige priser. Man kan altså smage en god Saumur-Champigny, som er en rødvin, der er kendt for sine smagsnoter af skovbær. Eller de gode mousserende vine som Saumur Brut eller Crémant de Loire. Hvis man ikke finder tid og mulighed for at besøge de mange vinkældre, kan man tage omkring Maison des Vins de Loire, der er beliggende ved siden af byens turistkontor, hvor der tilbydes smagninger og salg af en bred vifte af lokale vine.
 

Læs mere om Saumur

Hoteller