Rejser til Holland

Amsterdam – Hollands ekstraordinære hovedstad

Amsterdam er en af Europas mest charmerende byer, fyldt med kanaler og ekstraordinær arkitektur. Cyklen er det mest praktiske transportmiddel, når man skal udfordre de indtagende stræder i denne stort set autentiske Hollandske by. Ikke desto mindre er det en kosmopolitisk smeltedigel, hvor antallet af turister nogle gange overstiger antallet af lokale indbyggere. Torvene Damrak og Dam tiltrækker turister, i en vis grad på grund af deres nære beliggenhed til bordelkvartererne. Liedse Plein og Rembrandt Plein er to andre vigtige pladser, og en slentretur gennem det mere stille Jordaan (det jødiske kvarter) er fortryllende. Amsterdam byder på fantastiske seværdigheder. Her kan nævnes Van Gogh Museum og Rijksmuseum, samt Anne Franks Hus og adskillige smukke kirker. Byen byder helt sikker på mere end lige bordeller og coffee-shops.

Haag – Hollands regeringsby

Haag huser kongehuset og Hollands regering og dermed også statelige palæer, paladsagtige ambassader og fornemme kunstgallerier. I Rotterdam ligger verdens travleste havn og byen er i høj grad en travl, moderne arbejderklasseby, med usædvanlig arkitektur og en sitrende atmosfære.

Maastricht

Maastricht, længst mod syd, er Hollands ældste, betydningsfulde by, som kan dateres tilbage til romertiden. Velbevarede ruiner af gamle fæstningsværker gør byen vældig interessant.

Hollands geografi

Hvis du ønsker bjerge eller kuperet terræn, er der ikke store muligheder for at finde det i Holland. De hollandske bjerge er nærmest bare bakker. Resten af landet er dannet af fladt, inddæmmet land, som er beskyttet mod det evigt truende hav af uendelige strækninger med diger. Derfor er landet ikke overraskende velegnet til cykelferier. Dets begrænsede størrelse og mangel på fast grund overlader ikke meget plads til utæmmet natur. Den nordvestlige del er stærkt bebygget og befolket, mens Zeeland mod nord mest består af vand.

Holland er også navnet på en region, der ligger i den nordlige del af landet, og den er delvist opdæmmet og drænet for vand fra Nordsøen, og mere end halvdelen ligger i eller under havoverfladen. Der findes flade, frugtbare landskaber og kilometervis af klitter, der afgrænser de uberørte sandstrande.

Kun i den sydøstlige Limburg-provins finder man bakker. Holland grænser op til Nordsøen, Belgien og Tyskland. Rhinen, den eneste egentlige flod, leder vandet fra bjergene i Tyskland og Schweiz. Der findes meget lidt vild natur på grund af den høje befolkningstæthed, hvor den vestlige del er det tættest befolkede område, heriblandt Amsterdam, Haag og Rotterdam. Men selvom man bevæger sig udenfor disse steder, er der ikke mange øde pletter, da byerne nærmest flyder sammen. Dog bryder flade, mudrede marker og små skovområder landskabet.

Hollands historie

Hollands tidlige historie er tæt forbundet med Belgiens og Luxembourgs. De tre lande var kendt som Nederlandene indtil det 16. århundrede, hvor grænserne til nutidens Holland i grove træk blev trukket.

Denne region etablerede sig selv som en af de mest blomstrende og velstående i Europa, men var til tider meget ustabilt rent politisk. På skiftende tidspunkter ønskede både de franske konger og de romerske kejsere at overtage regionen, men ingen af dem viste sig magtfulde nok. I det tidlige 16. århundrede vandt kejserlige forbindelser magten, og Nederlandene blev tilføjet til Hapsburgernes herredømme. De nordlige områder, som for størstedelen var protestantiske, gjorde oprør i 1568, og kæmpede mod deres katolske, spanske herskere. Nederlandenes oprør blev ført af Prins William af Oranje. Efter 80 års konflikt blev spanierne fordrevet af Holland og dets allierede provinser. Denne uafhængighedskamp, som varede indtil 1648, banede også vejen for Holland til at blive en magtfuld søfartsnation. Holland fik sin ”guldalder” på den europæiske scene, og den varede til 1740. Tidens rigdom blev frembragt af Det Hollandske Østindiske Kompagni, som sendte skibe mod fjernøsten for at hente krydderier og eksotiske varer. Man koloniserede Kap det Gode Håb, Indonesien, Surinam, Antillerne og Ny Amsterdam (nutidens New York) og etablerede handelsstationer rundt i hele Asien.

Amsterdams bedre borgerskab var optaget af tidens finere smag, og dyrkede kunst og kultur, som f.eks. maleren Rembrandt. Dette varede dog ikke ved, for i 1795 invaderede franskmændene landet, og Napoleon udpegede sin yngre bror Louis til konge. Da den franske besættelse ophørte i det tidlige 18. årh., blev det Forenede Kongerige af Nederlandene født, og dette inkluderede også Belgien og Luxembourg. Den første konge, William d. 1. af Oranje, blev kronet i 1814, og det samme kongehus regerer den dag i dag. I 1830 blev Belgien uafhængigt, og Luxembourg lige så kort tid efter.

Tysklands invasion af Holland startede i 1940 med bombningen af Rotterdam, og den hollandske modstandsbevægelse blev derefter dannet. En stor del af den jødiske befolkning blev dræbt under krigen. I 1949 blev Indonesien uafhængigt. Surinam fulgte efter ved en fredelig overdragelse af suverænitet i 1975. Antillerne, ud for Chiles kyst, er stadig en koloni, men har i høj grad selvstyre.

Nutidens Holland

De moderne hollændere er typisk pragmatiske og progressive, når det drejer sig om emner som prostitution og tilladelse til brug af milde, narkotiske stoffer, som f. eks. marihuana. Holland er i høj grad positive overfor EU, og et endnu mere sammensmeltet Europa tages for givet af mange hollændere.

Læs mere om Holland på det hollandske turistbureaus hjemmeside.