Rejser til Kroatien

Før Balkan brød ud i lys lue i 1990’erne, var Kroatien som en del at det, der dengang hed Jugoslavien, et yndet rejsemål for mange danskere, som nød de utrolige naturscenerier og de lave priser i området. Siden er der løbet meget vand i Adriaterhavet, men Kroatien er genopstået af asken som et moderne rejsemål med alle tænkelige bekvemmeligheder og med en lokalbefolkning, som byder turister velkommen til et område, som kun få endnu har udforsket, men som er på vej mod at blive en ny favorit for mange.

Når man rejser til Kroatien får man først og fremmest en helt utrolig kystlinje ud til Adriaterhavet, med kendte byer som Dubrovnik, Split og Zadar. Noget af det bedste Kroatien finder man på Pula-halvøen, som rækker ud i Adriaterhavet som en tunge fra den nordlige del af landet. I bunden af bugten bag halvøen finder man den spændende by Rijeka, hvorfra man kan krydse Slovenien og nå den italienske by Trieste på kun 1,5 time i bil eller et par timer i bus.

Længere mod syd finder man den pulserende havneby Split, gemt inde bag en række bombastiske øer, som har fungeret som en naturlig barriere mod havet. Hos Hideaways kan du booke hotelophold i centrum af Split, hvorfra du kan opleve denne historiske by, som synes omgivet af havet på alle sider. I det allersydligste Kroatien møder vi UNESCO-byen Dubrovnik, som tiltrækker millioner af turister hvert år – ikke mindst for at opleve de historiske mure og den smukke, naturlige havn. Man med fordel booke et hotel på en af de omkringliggende øer, som tilbyder gode forhold, lave priser og hurtige forbindelser ind til Dubrovnik, så du kan opleve byen på en udflugt.

Hos Hideaways finder du altid et godt udvalg af hoteller og ferieboliger i Kroatien, og du kan booke din rejse til Kroatien inkl. rutefly fra Billund, Aalborg, København eller Hamburg, med lejebil i lufthaven – alt sammen i en pakkerejse, sikret af Rejsegaranti. Vil du hellere booke dit hotel separat er det også muligt, med mulighed for helt fleksible afrejsedatoer. Læs mere her: hideaways.dk/kroatien

 

Naturressourcer

Kroatien har store bauxitforekomster i Dalmatien og på Istrien-halvøen. Hertil kommer reserver af olie og naturgas. Olien udvindes først og fremmest i Slavonien og er sammen med vandkraft den vigtigste energikilde.

De mange solskinstimer, især ved kysten, giver gode muligheder for udnyttelse af solenergi, men den alternative energisektor er endnu i sin vorden. Der er dog projekter i gang for at udnytte vindkraften på øerne i Adriaterhavet, bl.a. i samarbejde med danske vindmølleproducenter.

Landbrug, fiskeri og industri

Landbruget har ikke længere den store betydning for samfundsøkonomien, som det havde frem til midten af 1990’erne. De vigtigste landbrugsområder ligger i Slavonien og på Istrien. Det meste af landbrugsjorden er på private hænder, og enhederne er små. I Dalmatien og på Istrien dyrkes der især vin og olien. I Slavonien er kornavl fremherskende. Fiskeriet og fiskeindustrien er stadig vigtig, og der kommer stigende indtægter fra fiskeopdræt i damme og fjorde.

Den traditionelt stærke industri blev hårdt ramt af krigen i 1990’erne, og en tredjedel af kapaciteten blev ødelagt. De vigtigste industrigrene er levnedsmiddel-, metal- og kemisk industri samt værftsindustrien. Sektoren som helhed har været i fremgang i de sidste par år.

Infrastruktur

Kroatien spiller en nøglerolle i Sydøsteuropas kommunikationsnet. En stor del af trafikken fra Vesteuropa til Balkan og Mellemøsten passerer gennem landet. Der er blevet åbnet nye motorveje i de senere år, og hele motorvejsnettet forventes at være udbygget inden længe.

Søfarten har stor betydning for landet, der har 350 havne. Der er internationale lufthavne i Zagreb og flere andre byer og en række indenrigslufthavne. Det nationale luftfarsselskab, Croatia Airlines, flyver til ind- og udland, men har i de senere år fået konkurrence på udenrigsruterne af udenlandske lavprisselskaber.

Kroatien har mange turistattraktioner, frem for alt de mange øer og byer langs Adriaterhavskysten, og turismen er igen i fremgang efter nedturen under krigene i 1990’erne.

Middelalderbyen Dubrovnik er måske det mest kendte turistmål og er, sammen med flere andre kroatiske byer og nationalparker, sat på UNESCOs Verdensarvsliste. De fleste turister kommer til landet med charterfly eller i egen bil til halvøen Istrien eller den dalmatiske kyst.

Turistinformation

Med over 1000 øer, utallige museer, gallerier og adskillige områder på UNESCOs verdensarvliste har Kroatien meget at tilbyde turister og du kan finde mange fler einformationer hos Kroatiens officielle turistbureau. På hjemmeside er der mange informationer om Kroatiens seværdigheder, aktuelle begivenheder og landets flotte natur.