Rejser til Polen

Fra store paladser og slotte til smukke søer og bjerge er der noget for enhver smag i Polen. Du kan vælge mellem alle slags ferier her. Polen er således et fantastisk rejsemål for både byferier, friluftsliv og afslapning på stranden.

Polen har et varieret landskab med alt fra uspolerede sandstrande mod nord til høje bjerge i syd. Og landet rummer en sand mangfoldighed af destinationer, der hver har sin egen stemning. Warszawa byder for eksempel på ægte storbypuls, mens Krakow er gennemsyret af kultur. Glem heller ikke Gdansk, der er fyldt med kulturarv, både gammel og nyere.

Warszawa og Krakow er to af de mest populære feriemål i Polen. Begge er spækket med historie. Hvis du er interesseret i Anden Verdenskrig, vil du finde masser at fordybe dig i her. Du behøver dog ikke at være meget historieinteresseret for at nyde disse to rejsemål. Du kan også bruge ferien her på romantiske spadsereture i brostensbelagte gader, mens du beundrer store gamle bygninger. Efter en let gåtur kan du slappe af på et af de store torve og blot betragte verden glide forbi med et glas iskoldt, polsk øl.

Polens største attraktioner er ikke begrænset til byerne. Rejs væk fra byens lys og ud på landet for at finde roen i de smukke landskaber. I det fjerne syd kan du snøre vandrestøvlerne og nyde en vandretur omkring Karpaterne. Er du mere til vand, kan du også tage en båd ud på de store Masuriske Søer i den modsatte ende af landet. Polen er måske ikke et af de første steder, du tænker på til en strandferie. Men langs den baltiske kyst i den nordligste del af landet er der faktisk nogle førsteklasses sandstrande.

Velkommen til Polen med Escapeaway, vi er specialister i rejser til Polen, hvor du bor på nøje udvalgte hoteller i din ferie.

>> Læs her om storbyrejser til Krakow
>> Læs også om rejser til Gdansk

Rejsemål i Polen

  • Gæstebedømmelser 9,4
    Krakow
    99 hoteller
    Krakow er en af de vigtigste kulturelle og politiske byer i Polen. Krakow byder desuden på masser af gastronomiske herligheder, historie, seværdigheder, shopping og et ungt, pulserende natteliv.
  • Gæstebedømmelser 9,2
    Gdansk
    50 hoteller
    Den polske storby Gdansk byder på charme, shopping, natteliv, strand, vand, kultur og en særdeles markant historie. Her er en spændende sammensmeltning af ældre og nyere arkitektoniske værker med kirker, imponerende huse og meget mere. Velkommen ... til Gdansk! Læs mere
  • Wroclaw
    28 hoteller
    Wroclaw er den fjerdestørste by i Polen, men har som rejsemål hidtil ikke været så kendt uden for landets grænser. Titlen som Europæisk Kulturhovedstad i 2016 har dog fået endnu fleres øjne op for denne smukke universitetsbys mange kvaliteter.
  • Warszawa
    20 hoteller
    Warszawa er Polens spændende hovedstad og vil med garanti fortrylle dig med spændende kulturelle og historiske seværdigheder, smukke grønne parker, shopping, restauranter og et pulserende natteliv!
  • Poznan
    19 hoteller
    Poznan ligger omtrent midtvejs mellem Berlin og Warszawa. Det er en af Polens største byer med en rig og lang historie. Men Poznan er i dag lige så kendt for sit rige kulturliv, som sine talrige historiske seværdigheder.
  • Gæstebedømmelser 9,3
    Sopot
    17 hoteller
    Sopot er kendt for sin kilometerlange, indbydende sandstrand ud til østersøen og den lange, smukke træmole. Derudover byder den stemningsfulde kurby også på et rigt restaurantliv og et væld af butikker. Sidst, men ikke mindst, har du et ideelt ... udgangspunkt for sightseeing i Gdansk. Læs mere

Populære hoteller i Polen

Polen, Krakow
9,2
Fabelagtigt
2610 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 13 km
  • Nærmeste by: ca. 0 m
  • Internetadgang/Wi-Fi
Polen, Warszawa
9,3
Fabelagtigt
1413 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 9 km
  • Nærmeste by: ca. 0 m
  • Internetadgang/Wi-Fi
Polen, Krakow
9,2
Fabelagtigt
3457 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 13 km
  • Nærmeste by: ca. 0 m
  • Internetadgang/Wi-Fi

Mad og drikke

Kulinarisk er Polen stort set ukendt land for de fleste danskere. Det er en skam, for selvom det måske ikke ligefrem hører til blandt verdens mest raffinerede, byder det polske køkken på mange gode smagsoplevelser. Traditionelt er retterne generelt af den solide, kødfulde slags med spændende påvirkninger fra nabolandene og fjernere himmelstrøg.

Inspiration fra mange lande

Kulinarisk har Polen mange fællestræk med nabolandene Tjekkiet og Slovakiet. Der er dog også tydelig inspiration fra blandt andet de tyske, østrigske og ungarske madkulturer samt genkendelige elementer fra middelhavskøkkenet. Sammenlignet med middelhavslandene spiser polakkerne ligesom os dog betydeligt flere kartofler i mange forskellige afskygninger. Polakkerne er desuden kendt for at bruge kartoflen til at destillere vodka. Selvom ingen med sikkerhed kan sige, hvor vodkaen blev opfundet, ynder polakkerne at tage æren for det. Vodkaens popularitet er dog for nedadgående, og de fleste polakker foretrækker selv at drikke øl, som der også er et fint udvalg af. 

Generelt afspejler det polske køkken, at Polen gennem tiden ad flere omgange er blevet stærkt påvirket af fremmede kulturer og folkeslag. Der er således næsten ingen af de retter, man ellers opfatter som ærkepolske, hvis ingredienser udelukkende har deres oprindelse i Polen. Ligesom man har set herhjemme, har polakkernes stigende rejselyst, udenlandske turister og internationale kæderestauranter siden murens fald været med til påny at påvirke madvanerne i Polen, især i de større byer. De karakteristiske pølser, kartofler og brød dominerer derfor ikke længere menuen i samme grad, men har fået selskab af lettere, mere internationale retter. Særligt hvis du besøger Warszawa, Kraków eller en af de andre større byer, kan du derfor frit vælge mellem alt fra traditionelle polske retter til det bedste fra det franske eller italienske køkken.

Traditionelle polske retter

Vover du dig ud i det traditionelle polske køkken, hvilket varmt kan anbefales, vil dit måltid ofte starte med en suppe. Særligt rødbedesuppen barszcz czerwony er populær, men der findes mange andre slags. Ligeledes er det svært at forestille sig en rejse i Polen uden at prøve en ret med tilbehør i form af pierogi, den polske udgave af pirogger, hvor farsen ofte består af en slags kartoffelmos, men også kan være med for eksempel ost, svampe, surkål eller kød.

Polen er et stort land, hvilket også kommer til udtryk kulinarisk. I de forskellige regioner kan du således møde forskellige, spændende egnsretter eller variationer af nationale favoritter. Blandt hovedretterne hører golabki til en af de mest udbredte retter. Det er en form for kålrulle, hvor fars af hakkekød, ris eller gryn og grøntsager svøbes i hvidkålsblade og steges i fad. Gryderetten bigos, der næsten kan betegnes som en form for biksemad, er ligeledes en national favorit. Udover hovedingrediensen surkål iblandes traditionelt et godt miks af kød- og pølsestykker plus tomater og svampe, og hvad man ellers har af rester. Er dine smagsløg ikke så eventyrlystne, eller rejser du med småkræsne børn, er Kotlet mielony og Kotlet schabowy nok mere sikre valg. Det er den polske udgave af henholdsvis frikadeller og wienerschnitzel, der normalt serveres med kartofler og grøntsager. Sidst, men ikke mindst, er polakkerne også rigtig gode til pandekager - både til hovedret og dessert. De forholdsvis tykke pandekager fås således både som dessert med is, flødeskum eller marmelade eller som hovedret med forskellige former for varmt fyld af grøntsager og/eller kød.

Information og fakta

Jeg har her samlet lidt nyttige fakta og informationer om Polen, såsom landets befolkning, historie og vejr, der kan tjene som inspiration til din ferie. Informationen er udelukkende ment som inspiration, og der tages forbehold for faktuelle fejl. Hvis du ønsker at finde mere inspiration til din rejse, anbefaler jeg dig at besøge vores blog, hvor du kan finde spændende artikler om alle vores rejsemål. God fornøjelse og god rejse!

Geografi og natur

Det meste af Polen, som er over syv gange større end Danmark, udgøres af en flad slette. Ikke desto mindre byder Polen på masser af variation i landskaber og natur med alt fra klitter og brede, hvide sandstrande i nord til de høje Tatrabjerge i syd, der udgør den naturlige grænse til Slovakiet. Hvad enten du er til afslappende strandliv eller aktiv ferie med vandring og ski, er der således gode muligheder for det i Polen. Landet gennemskæres desuden af store, brusende floder som Oder og Wisla, ligesom der er tusinder af klare søer i Masurien. Polen er desuden et af Europas mest skovdækkede lande (over 30 procent).

En rejse til Polen byder i det hele taget på mange helt unikke oplevelser for naturelskere, der udover de førnævnte Masuriske Søer i nordøst, blandt andet inkluderer Bialowieska nationalparken, der udgør en sidste rest af de oprindelige europæiske urskove, Narewdal, hvor Europas eneste indenlandske floddelta ligger, samt Biebrza-Sumpene, der er kendt som et fugleparadis og hjem for flere truede arter.  

Blandt friluftsfolket er det dog især bæltet af bjerge i den sydlige del af Polen, som trækker. Til trods for, at hovedparten af det store land udgøres af lavland, har Polen i de majestætiske Tatrabjerge adskillige toppe, der når op over 2.000 meter. Sammen med et veludviklet netværk af vandrestier har de sydlige bjergkæder derfor noget for alle niveauer, hvad enten det gælder ferieafslappede vandrere eller mere seriøse alpinister. Mange af vandreruterne starter midt i en by eller ved større landsbyer, hvilket gør logistikken nem, hvis du vil have en fast base for endagsture. Der er desuden mange bondegårde i bjergene, som tilbyder overnatning til vandrere.

Administrativt er Polen inddelt i 16 regioner (voivodeskaber), 314 distrikter (powiat) og 2.478 kommuner (gmina). Denne tredeling blev genindført i 1999 med et ønske om at sikre en decentralisering efter de mange år med kommunistisk centralisme. Landets største by er hovedstaden Warszawa (1,7 millioner indbyggere) efterfulgt af Kraków (ca. 765.000) og Lodz (ca. 697.000). Disse, plus mange af landets øvrige store og små byer, byder på masser af spændende kulturelle og historiske seværdigheder. 

Befolkning

Målt på areal er Polen næsten på størrelse med Tyskland, men har ikke engang halvt så mange indbyggere. Ikke desto mindre hører Polen i kraft af sin størrelse til blandt et af de mere befolkningsrige lande i Europa. De ca. 38,5 millioner polakker er især koncentreret i den sydlige del af landet omkring Krakow og det centrale område ved hovedstaden Warszawa og Lodz. Gdansk, den gamle havneby ved Østersøen, hører dog også til blandt landets største.

Polens befolkning er en meget homogen størrelse både etnisk og religiøst. Næsten 97 procent af befolkningen udgøres således af etniske polakker. Minoriteterne, som især udgøres af hviderussere og ukrainere, bor primært i de større byer.

Næsten 90 procent af befolkningen tilhører den romersk-katolske kirke, og mange går regelmæssigt i kirke. Polen beskrives da også af nogle som Europas mest romersk-katolske land, når man ser bort fra Vatikanstaten. Religion og kirken har således stadig stor indflydelse på mange samfundsforhold i Polen, selvom en stor del af polakkerne kan beskrives som "kulturkatolikker". Den store opbakning til kirken skal da heller ikke kun forklares med en stærk religiøsitet, men med den rolle, kirken historisk har spillet for det polske samfund i svære tider, som for eksempel de mange år, hvor Polen var underlagt kommunistisk styre. Her anså befolkningen kirken for at være en modvægt til styret og en forsvarer af de polske traditioner og kulturarv. Den katolske kirke i Polen fik desuden en ekstra stjerne, da Krakóws ærkebiskop, Karol Cardinal Wojtyla, i 1978 blev valgt til pave (Pave Johannes Paul 2.).

Den polske befolkning er de senere år svundet ind som resultat af en stigende emigration, som især tog fart, efter Polen blev medlem af EU i 2004. Mange polakker benyttede således de efterfølgende år unionens fri bevægelighed til at rejse til især Storbritannien, Tyskland og Irland for at finde arbejde. Udvandringen er dog blevet mindre, efterhånden som den polske økonomi har udviklet sig særdeles positivt. Den polske økonomi hører således til blandt de hurtigst voksende i Europa med vækstrater, som andre lande misunder. Nu opfordres der fra officielt hold da også til, at de udvandrede polakker vender hjem igen, da der er brug for deres arbejdskraft. Det er dog ikke noget nyt fænomen, at polakker udvandrer i søgen efter bedre vilkår. Det menes således, at der i dag lever op imod 20 millioner polakker eller personer med polsk oprindelse i udlandet.

I betragtning af den positive økonomiske udvikling siden EU-medlemskabet kom i hus, er det måske ikke så overraskende, at den polske befolkning hører til blandt de mest EU-positive. Dog har den økonomiske og finansielle krise i Europa givet en vis skepsis overfor at udskifte zlotyen med euroen. Pt. er der trods opbakningen til EU-samarbejdet således et klart flertal for, at Polen ikke skal tiltræde euro-samarbejdet. 

Vejr og klima

Klimaet og vejret i Polen vil ofte være meget forskelligt, alt efter hvor i landet du befinder dig. Klimamæssigt kan man således i korte træk opdele landet i to. Mod nord og vest har man et kystklima, der betyder milde vintre og relativt våde somre. Mod øst og syd har klimaet et mere kontinentalt præg med hårde vintre og varme, tørre somre. 

Historie

Man kender til bosættelser med karakter af bysamfund med handel allerede fra omkring år 500 i det, der i dag er Polen. Det er dog først midt i 900-tallet under Piast-dynastiet, at en samlet stat med et omrids svarende nogenlunde til nutidens Polen opstod. Den første konge, Boleslaw 1. Chrobry, blev kronet i 1025. Kongeriget gik dog siden mere eller mindre i opløsning og blev i stedet til en række mindre, selvstændige stater. De stod dog sammen i slaget mod Kublai Khan's mongolske invasionsstyrker ved Legnica i 1241, som blev tabt.

Staterne blev dog siden forenet påny, og Polen oplevede i det 16. århundede en storhedstid. Det var blandt andet i denne periode, at den polske astronom, Nicolaus Copernicus (1473-1543), fremsatte sin banebrydende teori om solsystemet, der blev begyndelsen på moderne astronomi. I samme periode betød Polens ry for religiøs tolerance, at forfulgte fra det øvrige Europa søgte dertil. I 1569 oprettede Kongeriget Polen og Storfyrstendømmet Litauen en magtfuld føderation, som gjorde Polen, der var den dominerende part, til et af Europas mægtigste riger. Det fik dog en ende omkring 100 år senere, hvor interne stridigheder og krige mod Rusland havde gjort landet sårbart. Det udnyttede Sverige til en invasion og fem års besættelse. Således svækket blev den tidligere så magtfulde føderation i tre ombæringer (1772, 1793, og 1795) splittet op og fordelt mellem Rusland, Preussen og Østrig. Der var således tale om et dramatisk fald for tinderne, hvor Polen som nation helt forsvandt fra landkortet. Men til trods for, at polakkerne i en lang periode derefter var underlagt andre magter, formåede befolkningen at holde deres polske kultur og nationalfølelse levende. Polen genopstod først som selvstændig nation igen i 1918 efter afslutningen af Første Verdenskrig med støtte fra blandt andre USA's præsident, Woodrow Wilson.

Blot et par årtier senere tog Polen dog hul på et mørkt kapitel i landets historie. Det var således nazisternes invasion af Polen 1. september 1939, der blev startskuddet til Anden Verdenskrig. Den endte med at koste anslået 6 millioner polakker livet, hvoraf mange døde i de store koncentrationslejre, som den tyske besættelsesmagt etablerede i Polen. Desuden gik krigen hårdt ud over de polske byer, hvoraf flere næsten blev jævnet med jorden. 

Efter krigens afslutning og frem til murens fald i 1989 var Polen reelt underlagt Sovjetunionen, hvis forlængede arm var kommunistpartiet PZPR. Der var stor folkelig modstand mod dette regime, som reelt var et diktatur. Der skete dog en vis opblødning i 1980'erne, hvor det blandt andet lykkedes Lech Walesa at etablere den første frie fagforening bag jerntæppet. En bedrift, som uden tvivl var afgørende for, at hans landsmænd i 1990 gjorde ham til Polens første folkevalgte præsident. 

Polen vendte for alvor Rusland ryggen i 1999, hvor landet blev medlem af NATO og siden med optagelsen i EU i 2004 som det første af de tidligere kommunistiske, østeuropæiske lande. 

Transport

Det er nemt at rejse til Polen, og Warszawa Chopin Lufthavn, der ligger få kilometer fra hovedstaden, er Polens primære internationale lufthavn. Herfra er der direkte forbindelser til store dele af verden - heriblandt Danmark. Lufthavnen betjenes af en lang række flyselsskaber, der i skrivende stund inkluderer Lufthansa, Airfrance og KLM, men også lavprisflyselskaber som Norwegian, Vueling og Ryanair. Den polske regering har planer om at bygge en endnu større lufthavn ved Warszawa inden for de næste ti år med en kapacitet på op til 100 millioner passagerer årligt. Vil du rejse til den sydlige del af Polen, er det dog oplagt i stedet at flyve til Kraków.

Der er generelt gode muligheder for at komme rundt med offentlig transport, både inde i byerne, hvor der ofte både kører sporvogne og busser (samt metro i Warszawa) og over større afstande. Her findes alt fra hurtige, moderne tog mellem storbyerne til mindre lokaltog i mere afsides egne, der ofte ligner noget fra kommunisttiden. Mange polakker foretrækker selv at rejse med bus mellem byerne, da det ofte er hurtigere, billigere og mere komfortabelt end toget.

Sidst, men ikke mindst, ligger Polen naturligvis ikke længere fra Danmark, end at man kan tage bilen hertil. Vejene i Polen er relativt gode. Landet har de senere år, især takket være støtte fra EU, opgraderet infrastrukturen med blandt andet tilføjelsen af flere motorveje mellem de større byer. Dog kan du stadig støde på landeveje, som er i dårlig stand. Tager du på bilferie i Polen, skal du desuden være opmærksom på, at Polen har EU-rekord i bilulykker med dødelig udgang. Størstedelen af ulykkerne finder sted på grund af spirituspåvirkede chauffører. Desuden er de polske bilister kendt for at køre både stærkt og skødesløst. Fra den danske ambassade opfordres der derfor til, at man udviser forsigtighed og agtpågivenhed ved kørsel på de polske veje.

Helligdage

Udover helligdage som 1.  og 2. juledag, nytårsdag og påsken, som vi også kender fra Danmark, holder man i Polen en række helligdage i forbindelse med forskellige begivenheder eller for at mindes eller markere en person. Man bryster sig af at være det europæiske land med det næsthøjeste antal helligdage om året. Der er dog en række af helligdagene, som ikke er officielle fridage. Mens Arbejdernes internationale Kampdag 1. maj, Flagdag 2. maj og Grundlovsdag 3. maj er fridage for alle, må arbejde og festligheder kombineres på blandt andet Kvindernes internationale Kampdag, bedstemors dag, bedstefars dag og minearbejdernes dag. 

Godt at vide

Valuta: Trods medlemskabet af EU har Polen endnu ikke tilsluttet sig euro-samarbejdet. Der bruges derfor stadig zloty (PLN), som deles i 100 groszy. Sedler findes i størrelser af 10, 20, 50, 100 and 200 zloty. Forvent ikke, at euro accepteres som betaling med undtagelse af steder nær den tyske grænse. Der er hæveautomater i de fleste større byer, og brugen af de mest almindelige kreditkort som Visa, MasterCard og American Express er udbredt. I supermarkeder og de fleste butikker er kreditkort, ligesom herhjemme, således en almindelig betalingsform. Det er dog altid godt også at have lidt kontanter på sig i form af mønter og mindre sedler - særligt uden for de større byer. Du kan veksle kontanter i banker eller i de særlige vekselbutikker (Kantor).

Drikkepenge: Man giver normalt drikkepenge på restauranter og lignende. Du kan enten runde regningen op til nærmeste 10 zloty eller lægge 10 procent ekstra oven i beløbet. I taxier forventes det ligeledes, at du runder op (hvis du er tilfreds med turen).

Sprog: Der undervises i engelsk fra en tidlig alder, men alligevel skal du ikke forvente, at det tales af alle. Særligt blandt den ældre generation og i landlige egne er engelsk ofte ikke så velkendt. Her kan du ofte komme længere med tysk. Du vil ligeledes opleve, at de fleste skilte er på polsk. Kun i de mest populære turistområder vil der også være engelsk skiltning. Trods eventuelt manglende sprogkundskaber vil du opleve, at særligt de unge gerne benytter lejligheden til at øve deres engelske, og med lidt fagter og mimik lykkes det som regel at gøre sig forståelig. De lokale værdsætter, hvis man som besøgende har gjort sig den ulejlighed at lære nogle enkelte polske ord og fraser hjemmefra, også selv om udtalen ikke er helt rigtig. God morgen / eftermiddag er "dzien dobry", god aften er "dobry wieczor", og man siger farvel med "widzenia".

Etikette: Polakkerne er et varmt og imødekommende folk, men holder i nogle henseender dog lidt mere på formerne, end vi er vant til. Det er således normalt, at man kun tiltaler folk, man kender godt, med fornavn. Besøger du en kirke eller et kloster, forventes det ligeledes, at man udviser respekt og er iført passende påklædning. Det vil sige bukser for mændene og tildækkede skuldre og ingen korte kjoler (eller shorts) for kvinder. 

Tidsforskel: Polen ligger, ligesom Danmark, i den centraleuropæiske tidszone og bruger også sommertid. Der er derfor ingen tidsforskel. 

Toiletter: Offentlige toiletter skiltes i Polen ofte med en cirkel for kvinder og en trekant for mænd.

Hvad siger gæsterne i Polen?

9,2
Samlet gæstebedømmelser
Baseret på 234 anmeldelser