Om Portugal

Rejser til Portugal

Portugal er uden tvivl en europæisk topdestination, med dejligt vejr, gode faciliteter, lave priser, lækre strande og byer. Alligevel har danskerne ikke helt taget Portugal til sig i samme grad som de større lande omkring. Den tendens er dog ved at vende for Portugal, som bl.a. har gjort en stor indsats for at blive en eftertragtet golfdestination, hvilket i dén grad er lykkedes. Samtidig kan man kombinere den aktive ferie med storbyferie i skønne Lissabon og store oplevelser ved Algarve-kysten - for ikke at nævne Azorerne og Madeira, som er en historie helt for sig.

Er man derimod til en ferie, hvor der er noget længere mellem turisterne, så prøv det nordlige Portugal, med den charmerende UNESCO-storby Porto, Douro-dalen og en række skønne natur- og nationalparker. Det er også her, langt størstedelen af de portugisiske vine produceres, og hvor frodige dale lægger jord til omfattende produktion af frugt og grønt, som kan købes på markeder i byerne - eller i supermarkeder ud over hele Europa.

På en rejse til Portugal får du rigtig meget for pengene. Ikke blot fordi mad og drikke er billigt, men også fordi de portugisiske resorts generelt har en meget høj kvalitet, og stort set altid en utrolig beliggenhed. Det milde klima tæt ved Atlanterhavet gør Portugal til en helårsdestination, hvor det aldrig bliver rigtig koldt, og heller ikke så varmt som man kan opleve hvis man fx. rejser til Spanien i højsommeren.

Portugal er et af de mest besøgte feriemål i Europa, og er især populært hos danske turister på grund af det fremragende vejr og spændende kultur.

Rejser med Hideaways

Hos Hideaways kan du booke rejser til Portugal og alle ovennævnte destinationer, inkl. fly fra Billund, Aalborg, København eller Hamburg, et håndplukket hotel med charme, og en lejebil, som står klar til dig i lufthavnen. Samtidig er du dækket af Rejsegaranti, fordi du har købt en pakkerejse. Er du mere gør-det-selv typen, kan du naturligvis også vælge blot at bestille et af vores hoteller og selv sørge for transport. Vil du bo på et hideaway?

Inspiration og fakta

Portugal er kontrasternes land, det er opdagernes land, det er landet, der indtil for blot omkring 15-20 år siden stort set var et ukendt turistland. Meget har ændret sig, og siden Portugal blev medlem af EU, har landet taget et kolossalt spring ind i det 21. århundrede. Portugal er kommet på verdenskortet som et meget attraktivt rejseland - faktisk det billigste i Vesteuropa.

Landet har så meget at tilbyde den besøgende. Det bugner med smukke landskaber fra Algarvekystens fantastiske strande i syd til Dourodalens terrasseformede vinmarker i nord.

Uanset om du på den ferie i Portugal planlægger at slappe af på stranden, nyde nattelivet eller tage en vandretur, og måske lave stikprøver på lokale vingårde, Portugal har noget for enhver smag. Dette skyldes dels, det mangfoldige landskab langs den iberiske halvø, som betyder, at du kan kører fra bjergene ned til strandene i din lejebil på næsten ingen tid. Portugal er det mest vestlige af alle lande på det europæiske fastland og Portugals kyst ved Atlanterhavet har i mange år tiltrukket rejsende, der gerne vil nyde "value for monney" for Portugal er faktisk det billigste Vesteuropæiske land at holde ferie i.

Byer

Lissabon

Midt imellem ligger Portugals hovedstad, Lissabon, smukt ved Tejo-flodens bred. Byen indbyder til vandreture i de snævre gader og rundt på de store pladser omkranset af imponerende bygningsværker. Når fødderne gør oprør bliver man glad for byens velfungerende sporvognsnet. I Lissabon hyldes Portugals berømte opdagelsesrejsende som Henrik Søfareren, Vasco da Gama og Magellan. De var i 14- og 1500-tallet alle med til at opdage store dele af den dengang ukendte verden og skaffede kolossale rigdomme til landet.

Cascais og Estoril

Fra Lissabon er der knap en times kørsel til badebyerne Cascais og Estoril. Her ferierede tidligere mange af Europas kongelige og velhavere. Gør som dem og kombiner storbyferien i Lissabon med et ophold ved kysten.

De klassiske kulturbyer

I området mellem Lissabon og Porto finder du en række historiske kulturbyer - mange af dem er på Unescos liste over verdens kulturarv. Middelalderbyen Obidos omgivet af høje bymure; fiskerbyen, Nazaré, hvor fiskerkonerne tørre fisk i solen på traditionel vis; den hellige by, Fatima, hvor Jomfru Maria i 1917 viste sig for 3 små hyrdebørn og en af Europas ældste universitetsbyen, Coimbra, er blot eksempler nogle af de byer, det er værd at besøge.

Oplevelser og seværdigheder


Portugals distrikter udskiller sig fra hinanden i alsidige landskab, arkitektur, atmosfære, kultur og traditioner. En rejse til Portugal bringer dig tættere på et uberørt land med unikke hemmeligheder. Et land der kildrer drømmen om det ægte og uberørte.

Charmerende byer som Lissabon, Porto og Coimbra beliggende på den nordlige brede af floderne har kun det til fælles, fordi de er vidt forskellige fra hinanden og det er svært at sige, hvilke af dem er smukkere, for det er de alle sammen. Storbyer summer af aktivitet og farver. Portugal har holdt sig væk fra store militær konflikter og har dermed ikke oplevet ødelæggelse og udplyndre som de fleste Europas storbyer, hvorfor byernes ægthed og dejlig atmosfære bevares intakt.

Landskabet skifter ud mellem høje bjergområder, plateauer og sletterne, hvor livet ser ud at stå stille, med tilhørende karakteristiske smukke vegetation, uspolerede naturparker og tiltalende kursteder. Rent paradisisk.

Kysten fra nord til syd byder på bedårende badestrande og pittoresk fiskerleje med masser af charme og traditioner der er gået flere generationer i arv. Ind i landet, storslåede byer dokumenterer en historisk fortid og godt bevaret traditioner.

Portugisisk gastronomi og vine er en kapitel for sig, med utællelige lokale specialiteter tilpasset årstidernes råvarer og lokale vine. Den 1230 km lang kyst byder på al slags havets herligheder og Portugal byder på uendelige udsøgte fiske- og skaldyrretter, herunder, de berømte grillede sardiner.

Arkitektonisk, byder Portugal på et bredt udvalg af imposante Unesco-monumenter og Unesco- byer der er vidne for de forskellige folk der har beboet og sæt sit præg i portugisisk arkitektur gennem tiderne, men også de mange indtryk søfarere har bragt med til landet siden d. 15. årh.

Befolkning kendetegnes af en medfødt gæstfrihed og spontanitet, der mærkes generelt på alle steder fra restauranter, cafeer og parker til hoteller. Ydermere er Portugal et ideelt sted at gå på shoppingtur, da portugisere er vilde med tøj, sko, mv. og det ses på alle de mange store elegante shoppingcentre og traditionelle butikker rundt i hele landet. 

Oplev det ukendte Portugal

Det er ikke kun Portugals i forvejen mest kendte destinationer, som oplever fornyet opmærksomhed her i starten af et nyt rejseår. Hos Fodor Travel er fokus rettet mod en del af landet, som de fleste rejsende overser, Minho-provinsen i den nordvestlige del af landet.

Klimaet i Minho-provinsen, som er opkaldt efter floden, der deler det nordlige Portugal og Spanien, er ganske vist koldere og får mere nedbør end længere mod syd. Men kan du modstå fristelsen fra livlige Lissabon og badestrandene i Algarve, kan du glæde dig til at opleve en region med frodige grønne landskaber og spændende historiske byer.

Det er for eksempel her længst mod nordvest, at du kan udforske nationalparken Peneda-Gerês – et af Portugals 7 naturunderværker – med masser af uberørt natur, rigt dyreliv og gamle landsbyer. Provinsen er dog nok mest kendt for vinho verde, især den hvide udgave af vinen.

Holder du af god vin, er det da også oplagt at udforske provinsen ved at følge vinruten, som blandt andet fører dig gennem en af landets historisk mest interessante byer, Guimarães. Er det en aktiv ferie, du ønsker dig? Så kan det anbefales at følge en anden rute gennem provinsen, pilgrimsruten Caminho Portugués, som mange pilgrimme hvert år følger på vejen mod Santiago de Compostela i Spanien.

Portugal, smukt som et postkort, se det på video

Portugal er et smukt land og lige meget hvor du skal rejse til i Portugal finder du landskaber lige til et postkort. Skal du rejse til Portugal, findes der mange videoer på You Tube om Portugal. Denne video fra det Portugals turistbureau giver på 3 minutter et godt billede af hvad der venter dig som skal holde ferie i Portugal.

Mad og vin i Portugal

Maden i Portugal bærer præg af portugisernes lange og nære tilknytning til havet. Forvent ikke det store kulinariske skoleridt, maden er ikke raffineret, men veltillavet med friske råvarer og består som oftest af kartofler, grøntsager, ris og kød eller alt godt fra havet. Fisk og skaldyr er ofte på menuen, og nogle af de mest populære retter er grillede sardiner, rejer piri piri (i chili) og naturligvis nationalretten bacalhau (klipfisk). Det siges, at der er en opskrift på tilberedning af denne ret for hver af årets 365 dage.

Den portugisiske vin er i de seneste år blevet bedre og bedre, og mange vine er helt på højde med de bedste fra andre europæiske vinproducerende lande. Hverken den kraftige rødvin fra Alentejo, den tørre fyldige fra området omkring Douro-floden eller den friske "grønne" vinho verde fra Nordportugal er til at komme uden om.

Madeira-vin og portvin

Den navnkundige portvin fra den nordportugisiske by, Porto og den sødmefyldte madeiravin fra øen af samme navn er et kapitel for sig. Begge er de fremragende dessertvine og populære som en afkølet aperitif. Der er mange historier knyttet til de 2 hedvine og mange af dem er forbundet til englænderne, der også er de største aftagere af de ædle dråber.

Middag med stjernestatus 

Solrige Portugal byder ud over fantastiske strande og fascinerende kultur også på spiseoplevelser i verdensklasse. Landet har ikke mindre end 14 Michelin-restauranter – hvoraf tre har hele to stjerner. Madører, som besøger hovedstaden Lissabon, kan glæde sig til at opleve den tostjernede Belcanto, der har ligget i byens historiske centrum siden 1958. I 2012 åbnede den historiske restaurant med ny ejer, og allerede samme år fik den sin første Michelin-stjerne. Stjerne nummer to fulgte i 2014.

Planlægger man at feriere ved Algarve-kysten, kan man passende reservere bord på den tostjernede Vila Joya, der i 2015 blev udnævnt til en af verdens 50 bedste restauranter. Her er der også mulighed for at bestille den såkaldte ”chef’s table”-oplevelse, hvor op til otte gæster kan komme med kokken i køkkenet. Landets øvrige Michelin-restauranter ligger blandt andet i charmerende Porto, den elegante kystby Cascais og langs Algarve-kysten.

På marked

Gademarkeder er en integreret del af livet i Portugal og de fleste som rejser på ferie i udlandet synes altid det er en sjov og autentisk oplevelse at besøge de lokale markeder, og det er det vil jeg også anbefale dig at gøre hvis du rejser hertil. De fleste markeder i Portugal afholdes på byens hovedtorv en gang i ugen, og nogle gange oftere. Der sælges et bredt udvalg af varer fra mad, antikviteter og kunsthåndværk til husholdningsartikler og tøj. Hovedparter finder sted om morgenen, skønt de i turistområder ofte fortsætter til sent om eftermiddagen.

Portugals mest berømte marked finder sted hver torsdag i Barcelos i det nordlige Portugal. Her kan besøgende finde alle salgs souvenirs, inkl. lokaltfremstillet keramik, kniplinger, broderier og tæpper.

Andre markeder, man bør holde øje med, er Albufeira (som afholdes den anden lørdag i hver måned), Carcavelos (om torsdagen), Cascais (om onsdagen), Coimbra (på den sidste lørdag i hver måned), Estremoz (om lørdagen), Lagos (første lørdag), Loulé (om lørdagen), Oeiras (første søndag) og Portimao (om søndagen). Sintras Feira de Sao Pedro foregår på anden og fjerde søndag i hver måned, mens Lissabons mest berømte loppemarked, Feira da Ladra, der afholdes hver tirsdag og lørdag morgen i Alfama distriktet, er god for antikviteter, nips, smykker, tøj og alle øvrige rariteter.

De fleste portugisiske små og større byer har også overdækkede markeder, der er åbne om morgenen fra mandag til lørdag, hvor der sælges et stort udvalg af f.eks. fisk, køb, frugt og grønt, og nogle gange kunsthåndværk og tøj. Næsten alle små byer og landsbyer har et ugentligt marked samt nogle stande, der sælger frugt og grønt resten af ugen også.

Sport

Golf- og tennisfaciliteter har været veletableret i mange år, og sydpå gør det milde klima det muligt at dyrke begge disse sportsgrene hele året rundt. Andre aktiviteter så som vandreture, cykling, ridning og vandsport nydes også viden om og kan nemt arrangeres. Til trods for sin størrelse tilbyder Portugal et meget forskelligt terræn, og landet har et stort udvalg af sports- og fritidsaktiviteter, der passer hertil.

Tennis 

Tennisbaner findes næsten alle steder i Portugal og helt afgjort sammen med de fleste turistfaciliteter. I Algarve er de fleste baner i turistkomplekserne med grusunderlag, og andre steder er mange med lerunderlag. De større feriesteder i Algarve, på Madeira og Estorilkysten og i Sintraområdet tilbyder tennisskole-ferier.

Golf i Portugal

Portugals feriesteder er også berømte for deres golfbaner, der tæller nogle af Europas bedste. Hovedparten tilbyder undervisning af golfspillere på alle niveauer, og temaferier er nu nemme at arrangere. Skønt de fleste af Portugals bedste baner findes på Algarve og Estorilkysten, etableres der stadig flere i Portugals mindre kendte områder, så som på vestkysten og i det nordlige Portugal.

Sport på havet 

Surfing, windsurfing og sejlads er ekstremt populært langs Portugals 800 km kystlinje og omkring Atlanterhavsøerne Madeira og Azorerne. Den bedste strand at surfe på er den verdensberømte Guincho, lige uden for Cascais på Estorilkysten, hvor internationale mesterskaber ofte afholdes. Mere moderate forhold findes på Algarve feriestederne, hvor surfbræt og små sejlbåde kan lejes, og undervisning nemt kan arrangeres. På Algarve er de moderne marinaer Lagos og Vilamoura også vigtige sejlsportscentre.

At ro i kano og kajak er populære beskæftigelser på mange af landets floder, specielt på Mondego, Zezere og Cávado. Portugals kyster og floder giver også masser af muligheder for fiskerne, lige fra dybhavsfiskeri ud fra kysterne på Algarve, Madeira og Azorerne, til lystfiskeri i fastlandets floder efter ørred og laks.

Vandreferie

De, der ønsker at vandre, vil finde fremragende forhold både i Montesinho Naturparken og Peneda-Geres Nationalparken, men nogle af Portugals bedste vandreture fås på Madeira og øerne Sao Miguel og Sao Jorge på Azorerne. På Madeira kan besøgende vandre langs levadaerne (de kunstige vandingskanaler), hvoraf nogle kan dateres tilbage til det 15. århundrede. Hvis man følger levadaerne, får man adgang til dele af øen, hvor ingen veje fører hen. Andre områder er velegnede til mountainbiking, specielt i Peneda-Geres Nationalparken, som har mange naturskønne ruter. Portugal har også stolte ridetraditioner som følge af landets fine Lusitaner-heste.

På ski

I Serra da Estrela bjergene nær Penhas da Saúde er der skihejs og lifter, der betjener Portugals eneste organiserede skissportssted. Forholdene er bedst mellem januar og marts, men stedet er af og til lukket på grund af for meget eller for lidt sne.

Derfor skal du rejse til Portugal

Uanset om du vil rejse på egen hånd eller med et rejsebureau til Portugal er mulighederne utallige. Her på siden har vi forsøgt at give dig et overblik på hvor du finder de forskellige rejseformer og ikke mindst de billigste rejser til Portugal. 

Fine strande, et tempereret klima året rundt, gastronomiske oplever, der får tænderne til at løbe i vand, og et venligt folkefærd, det er blot nogle få af de ingredienser, som krydrer oplevelsen af at besøge det land, der ligger længst mod sydvest i Europa.

Portugal har stort set form som et rektangel – 561 km lang og gennemsnitligt 188 km bred. De 88.550 m2 dækker næsten 1/7 af Den Iberiske Halvø. Portugals placering giver et noget køligere klima, især nordpå, hvor en forfriskende mængde regn falder i løbet af vinteren. Påvirket af Golfstrømmen og isobarerne, der cirkulerer omkring Nordafrika, opstår der et atlanterhavs- og middelhavsklima samtidigt.

Portugals styrke som feriedestination er forskelligheden, med noget-for-enhver steder med bjerge, enorme golde sletter, subtropiske vulkanøer og frodig-grønne marker, og ikke at forglemme, omkring 850 km sandstrand. Portugal er én af de ældste nationer i Europa, rig på kulturelle traditioner og historie – et ideelt land med skønne strandhoteller, der giver mulighed for et dejligt og afslappende afbræk på enhver tid af året.

Førstegangsbesøgende, der rejser i landet, bliver sædvanligvis overvældet af indbyggernes varme gæstfrihed, og de bliver helt stakåndede af de storslåede naturskønne landskaber, især nordpå.
En sådan mangfoldighed passer den moderne rejsende, der nu til dags foretrækker at tilbringe mere tid i sin søgen efter historie og kultur, end tid på stranden. Og med en historie, der strækker sig helt tilbage til stenalderen, så har Portugal masser af interesse for nysgerrige besøgende.

Arkitektur f.eks. er en specielt interessant attraktion, især den sengotiske stil, kendt som Manueline, der afspejler landets store velstand gennem de opdagelsesrejsendes århundreder. Og naturligvis kommer man ikke udenom de vidunderlige glaserede kakler, kaldet azulejos, som dekorerer de fleste bygninger og monumenter både inde og ude.

Det bør også nævnes, at Portugal er en hurtigtvoksende destination for golfspillere, som nu kan vælge imellem mere end 40 førsteklasses baner, inklusiv San Lorenzo, i Algarve, der officielt er anerkendt som én af Europas bedste mesterskabsbaner. De fleste øvrige sportsaktiviteter kan også frit udøves i Portugal. Listen er uden ende og inkluderer surfing, windsurfing, vandski, jetski, fiskeri, sejlads, svømning, mountainbike, vandring, ridning, jagt, fugleture, skisport, tennis, cykling osv.

Men fremherskende er, at det er det portugisiske folk selv, som gør det største indtryk på de besøgende, især langt væk fra byerne, hvor lokale skikke og traditioner er bevaret i århundreder, og hvor religion og folklore går hånd-i-hånd.

Portugal – det sidste virkelig gamle sted i Europa – er uden tvivl den rejsendes skatkammer, i stor udstrækning uopdaget, men frit tilgængeligt for enhver, der søger efter noget anderledes. Det er et fantastisk naturskønt land, med spredtliggende middelalderbyer og historiske slotte og paladser. Det bedste råd er at udforske det stykke for stykke, og give sig selv tid til at værdsætte, hvad hver egn har at tilbyde med hensyn til kulturelle attraktioner, monumenter, gastronomiske specialiteter osv.

Men det første rejsende normaltvis opdager, er, hvor fascinerende forskellig Portugal er fra Spanien, så som f.eks. sproget, maden, historien og musikken. Og så opdager man, hvor venlige folk er – for de synes at have ubegrænset tålmodighed, hvad turister angår.

Turistinformation


Der findes ikke mange informations-hjemmesider om Portugal på dansk og som store fans af Portugal besluttede vi at oprette en side, hvor du som bruger kan læse mere om landet, kulturen, naturen og meget mere.

Portugals turistbureau har på deres officielle hjemmeside bl.a. under 'What's On' en oversigt over aktuelle begivenheder i Portugal, hvilket f.eks. kan være koncerter, udstillinger eller andre kulturelle oplevelser.

Portugals turistkontor i København, er åbent for personlige henvendelser, og her kan du bl.a. få kort og brochurer. Adressen er:

Det Portugisiske Handels- og Turistbureau
Toldbodgade 31
1253 København K

(se på kort)

Vi rejser til Portugal så ofte vi kan

Selv rejser vi så ofte til Portugal som muligt og har gennem årene besøgt alle regioner inkl. Madeira og Azorerne flere gange. De mange besøg har givet os mange portugisiske venner, som også hjælper med at skrive artikler til hjemmesiden og giver gode tips og svar på spørgsmål om Portugal på vores Facebook.

Samarbejde med Portugals turistbureau i Danmark og Portugal

Mange af de informationer, du finder på Signatours.dk om rejser til Portugal, er indhentet ved hjælp af Portugals turistkontor i Danmark, men også i høj grad på de lokale turistbureauer, der findes i alle regioner og større byer i Portugal.

Læs mere om Portugal

Kort

Hoteller

Områder og byer

Alle områder og byer i Portugal