Om Azorerne

Rejser til Azorerne

Måske europas smukkes rejsemål... opleve azorerne med Signatours Rejser, vi er specialister i rejser til Portugal hvor du bor på nøje udvalgte hoteller. Langt ude i Atlanterhavet, midtvejs mellem Portugal og USA ligger øgruppen Azorerne, der i mange år var bedst kendt fra vejrmeldingernes oplysning om lufttrykket. Azorerne er et paradis for naturelskere med sine skulpturelle dybblå indsøer omgivet af blomsterflor, og med udsigterne fra øernes højderygge over hav og land.

Overvejer du at besøge Azorerne, så gør dig selv en tjeneste at besøge mere en bare en ø. Langt de fleste danske turister der rejser til Azorerne besøger kun hovedøen Sao Miguel, og det er en skam, selvom Sao Miguel er en dejlig ø. Når du nu har taget beslutningen om at flyve de 5 timer til Azorerne så går du glip af mange oplevelser ved ikke at besøge flere øer.

Azorerne er ligesom en subtropisk ø. På disse vulkanøer emmer naturen af liv. Det bugner næsten over af grønt. Og det er frem for alt dyr- og plantelivet som gør de ni små øer i Atlanterhavet, til noget specielt.

Den lille øgruppe Azorerne ligger på samme breddegrad som Lissabon, men ca 1300 km ude i Atlanterhavet. Siden portugiserne har opdaget og koloniseret Azorerne i 1427, har hver ø udviklet i deres eget tempo, afhængig af den strategiske position for søfart, havnens kvalitet og afstanden til de andre øer. Dette har ført til en øgruppe af ni individualister, både hvad gælder natur og bebyggelse.

Udslukte vulkaners dybe kratere fremstår frodigt grønne, og man oplever virkelig naturens oprindelige skønhed på Azorerne. Genopdagelse af naturens fred og dens musiske stilhed samt oplevelser af natur og kultur i smuk harmoni giver rige og dejlige ferieminder.

Inspiration og fakta

En rejse til Azorerne, med de ni paradisiske vulkanske øer midt i Atlanterhavet, har alt hvad man kan ønske sig, når man vil væk fra tumulten og de stressende hverdage. Vil man have glæde af uberørte omgivelser og ægte gæstfrihed, så er Azorerne det rigtige valg. 

Ni øer med ferieoplevelser i ni mini-verdener

På Europas yderste forpost, midt i Atlanterhavet, ligger øgruppen Azorerne som en broget verden af natur i harmoni med en befolkning, der er præget af århundreders kultur. Sao Miguel er den største ø i Azorerne og er med rette stolt af sine tre smukke indsøer; Sete Cidades, Fogo og Furnas samt af sin livlige hovedstad Ponta Delgada. Tæt ved ligger øen Santa Maria, hvis skrænter er dækket med vinmarker, der vokser ned mod den muslingeformede bugt Sao Lourenco, stedet hvor Columbus opsendte sine takkebønner i kapellet Anjos på vejen tilbage fra sin opdagelse af Amerika.

Azorernes centrum er de fem øer, der ligger tæt ved siden af hinanden. Øen Terceira repræsenterer historien, oplevet i byen Angra do Heroismo – den første europæiske by i Atlanterhavet og nu klassificeret som et af verdens kulturminder. Faial er øen, hvor de blå hortensia dominerer, og hvor en lun havn byder sejlere fra hele verden velkommen. Øen Pico er et bjerg født af havet, hvor hvalfangsten har sin tradition. De grønne vidder og de små opdyrkede områder nær havet og ved foden af højderyggen kendetegner Sao Jorge. Øen Graciosa, hvor vindmøllerne knejser aftegnet mod de grønne marker, er lille, men der findes blandt andet en hemmelighedsfuld sø i bunden af en vulkan.

Flores der er skabt af vulkaner er som en have med fortryllende søer anlagt i havet. Corvo er en miniø, men har alligevel en stor og smuk vulkanslugt midt på øen.

På Azorerne kan lidt af paradiset genopleves gennem den skønhed som naturen og mennesket hånd i hånd har skabt.

Livskunst og historie gennem fem århundreder

Paladser, kirker og fæstninger er vidnesbyrd om tiden, hvor skibene lastet med rigdomme fra Amerika og Fjernøsten passerede her. Brogede og livlige folkefester og en rig og varieret gastronomi, der er baseret på traditionelle retter nedarvet gennem generationer, kan opleves her. Hver feriedag på Azorerne bliver på denne måde et uforglemmeligt minde.

Kunst i regnbuens farver

Grønt og blåt er Azorernes naturlige farver, men befolkningen tilføjer sine egne farver i de brogede udsmykninger af kanterne omkring døre og vinduer. De hvidkalkede mure står i kontrast til det sorte basalt, som er formet i barokkens svungne linjer. Kirkernes indre stråler beklædt med guld.

Ægte ferieoplevelser på Azorerne

Turisten oplever den oprindelige og ægte folkekunst i de håndvævede tæpper, i mønstre udviklet gennem generationer samt i blomster nænsomt skabt af fiskeskæl. Af figentræets bløde marv udskæres de fineste miniaturer. Ægte folkekunst, som kan opleves fra ø til ø.

Oplevelserne er mangfoldige. Folkedansen fænger med sine rytmer – et kulturudtryk, som endnu lever. Duften fra de herlige retter tilberedt af havets friske råvarer eller af det smagfulde kød fra øen, efterfulgt af den tropiske sødme fra frisk ananas, er en oplevelse i sig selv.

Azorerne tilbyder anderledes ferieoplevelser rækkende fra det enkle til det storslåede, men også bare kunsten at leve og at opleve.

Spændingen på havet 

At dyrke sejlsport, dykning, udfordre bølgerne på et surfbræt, følge kaskelothvalerne – havets venlige kæmper, lande en stor fisk efter en hård kamp, tage en forfriskende vandretur gennem bjerge og dale, indånde den krydrede duft af blomster og hav eller nyde et spil tennis eller golf på toppen af den stejle skrænt. Sådan er Azorerne for aktive turister.

Endnu smukkere set fra havet

At sejle ved Azorerne er en opdagelsesrejse af grønne øer vekslende med lune havne velegnede for lystsejlere. Strandens bløde sand eller de naturlige svømmebassiner, formet i den vulkanske klippe, venter på dem, der søger sol, strand og vand. De bedste forhold for surfere findes på øerne Santa Maria, Sao Jorge og Sao Miguel.

Havets dybde gemmer en magisk verden af grotter og undersøiske klipper med stimer af farvestrålende fisk, og hvalernes gigantiske forme veksler med delfinernes yndefulde leg. Sportsfiskeren udforedres af sværdfisk, tun og hajer.

Mange sejlere har benyttet Azorerne som et passende pitstop på den lange sejlads mellem Europa og Amerika.

Efterhånden har turisterne opdaget Azorerne og nydt besøget på en eller flere af de 9 vulkanske øer, der er et paradis for naturelskere. Her kommer botanikere, ornitologer og huleforskere og alle dem, der ”blot” vil nyde øernes storslåede naturscenerier. Her kan man blandt meget andet opleve dybe kratersøer i de smukkeste blå nuancer omgivet af stejle bjergskråninger, buldrende vandfald og rislende bække, vinmarker anlagt i terrasser på bakkeskråningerne, gamle hvalfangerstationer, små landsbyer med middelalderkirker og kridhvide bondehuse med fine røde tegltag.

Klima

Azorerne er velegnet til en ferie året rundt, men dejligst er der i sommermånederne maj til september med en behagelig dagtemperatur på 21-27 grader, hvor først azaleaerne og rododendronerne og senere hortensierne pryder landskabet med deres flotte blomsterflor. Vinteren er køligere i Azorerne og kan være en lidt våd affære. Læs mere om vejret på Azorerne.

Azorernes flora og dyreliv

Azorerne er omgivet af den varme golfstrøm, der skaber ideelle betingelser for e spændende og eksotisk flora og fauna. Her er omkring 200 fuglearter og 56 plantearter, som ikke ses andre steder i verden, for ikke at nævne de mange vidunderlige blomsterarter, såsom begonia, bougainvillea og hisbiscus, som blomstrer hele året rundt. Hertil kommer mægtige ananasplantager og et væld af akacie- og advocadotræer. En af de helt store attraktioner på Azorerne er de hvaler og delfiner, som man kan se i farvandene ved Azorerne, og især fra øerne Pico og Faial. De kan både ses fra tårnene inde på land, kaldet "vigias", som giver en spektakulær udsigt ud over havet og disse sjældent sete dyr, eller fra de små, hurtigtgående både, som sejler helt tæt på de mægtige hvaler.

Er du interesseret i flora og hvilke blomster der findes på Azorerne, så tag et kig forbi Wikimedia Commons og deres oversigt over flora på Azorerne (engelsk).

Historie

At rejse til Azorerne bringer dig til en ø-gruppe, som har tilhørt Portugal siden kaptajn Gonçalo Velho ankom til øen Santa Maria i 1431. De efterfølgende år frem til 1460 blev de resterende 8 øer fundet og koloniseret og i 1439 blev den første by på São Miguel grundlagt. Mange af de nye besættere var flamske og jødiske familier, der flygtede fra den katolske forfølgelse i Europa og var blevet tvunget til at konvertere til katolicismen. En rejse til Azorerne giver også mulighed for at se fæstninger fra den tid, hvor øerne - som et vigtigt strategisk knudepunkt mellem Europa, Afrika og Amerika - blev hærget af forskellige fjender.

Seværdigheder

En rejse til Azorerne byder på en spændende og alsidig oplevelse på de smukke øer med de velplejede grønne marker, og de græssende køer på markerne, der afspejler ro ligesom den afslappede og gæstfri befolkning. De overvældende kratersøer og kratergrotter, klippeformationerne, de maleriske fiskerbyer, de lokale traditioner i form af folkefestivaler og processioner (Helligåndsfester), og kursteder, som f.eks på São Miguel, gør en rejse til Azorerne til en uforglemmelig ferie. Flotte gamle fæstninger, klostre, slotte, Impérios (Helligåndskapeller på Terceira øen), og hvalsafariture bidrager også til at gøre rejsen til Azorerne til en speciel oplevelse.

For sportsinteresserede byder en rejse til Azorerne på sejlsport, golf, tennis og ridning. Gastronomien byder på enkel og sund mad tilberedt med de friske lokale råvarer, som hovedsageligt består af kød, fisk og skaldyr. Azorerne er også kendt for sine mejeri-produkter og især smør og ost fra Azorerne er populære i udlandet. Vin, dyrket på lavajord på Pico, er også velkendt og elsket blandt både portugisere og udlændinge.

Maden og drikke

På grund af sin vulkanske natur er det azoriske køkken rigt og varieret, med masser af fiskeretter, skaldyr, kød og ost.

De berømte verdelho vine fra øerne Pico og Graciosa (som engang var Zaren af Ruslands bordvin) og lokalt dyrkede ananas danner et karakteristisk grundlag for meget af den lokale madlavning.

Specialiteter 

Azoriske specialiteter er f.eks. en stærkt krydret gryderet med oksekød, der kaldes Alcatra à moda da Terceira og en smagfuld ret med pølser med søde kartofler, kendt som linguica com inhames.

Man bør ikke snyde sig selv for den unikke cozido nas caldeiras das furnas, en traditionel ret med kød og grøntsager, der tilberedes i de varme kilder i Furnas, en kurby på østsiden af Sao Miguel øen. Maden koges langsomt ved hjælp af damp, der udsendes fra de svovlholdige kilder, efter at gryderne er sænket ned i jorden.

Ost for enhver smag 

Øen er berømt for sine mejeriprodukter og tilbyder et stort udvalg af oste for enhver smag. Mest bemærkelsesværdig er queijo da ilha, som er meget værdsat på fastlandet, og som anses for at være den bedste af sin art på egnen. Modnet ved en konstant temperatur i mange måneder fremstår osten karakteristisk med sin stærke aroma og skarpe smag.

Ni øer til aktiv ferie

Golfentusiaster kan glæde sig over evigt grønne baner, omgærdet af et blomsterflor af azalea og hortensia på alle årets 365 dage. Tennisbaner og svømmebassiner hører med til feriestedernes tilbud.

Naturelskere kan iagttage et rigt fugleliv og en rig flora i naturreservaterne. Den frugtbare vulkanjord resulterer i en frodig vegetation af farver og duft.

De eventyrlystne kan udforske grotter, nedstige i udslukte vulkaners kratere, dyrke bjergbestigning, hanggliding eller svæveflyvning.

Aktiv ferie eller hvile og afslapning? Vælg selv – Azorernes natur byder på begge muligheder.

Læs mere om Azorerne på Portugals turistkontors hjemmeside.

Sâo Miguel

De 9 øer er som nævnt meget forskellige. Den største af dem er Sâo Miguel, der fint egner sig som udgangspunkt for det første besøg på Azorerne. Her er så meget at se, at det nemt kan række til en hel ferie, men snyd ikke jer selv for også at inkludere et par af de andre. I Furnas på hovedøen São Miguel finder man gejsere og Europas mest aktive termiske område med hele 22 forskellige kilder; og i Ferraria kan man ved ebbe bade i Atlanterhavet i mellem 30 og 50 grader varmt vand opvarmet af de varme kilder!Læs mere om Azorerne


Hoteller

Områder og byer

Alle områder og byer i Portugal