Rejsemålsguide og ferietips Portugal

Her kan du læse om oplevelser på de mange rejsemål i Portugal, samt få ferietips og råd til din rejse og ikke mindst praktiske informationer.

Afstande

I forhold til lande som Frankrig og Spanien, er Portugal et kompakt land. Det gør at rejser rundt i landet ikke er lange og besværlige, og de fleste steder kan nås inden for et par timers kørsel. Køreafstanden mellem Portugals vigtigste byer, hovedstaden Lissabon og Porto i Nordportugal er cirka tre timer på motorvejen A1. Faro mod syd ligger i samme afstand fra hovedstaden.

Apoteker

Skulle du få brug for medicin på din rejse i Portugal, har portugisiske apoteker almindeligvis åbent fra 09.00 til 13.00 og igen fra 15.00 til 19.00 på hverdag og fra 09.00 til 13.00 på lørdage. På søndage og om natten har de lukket. Der er dog altid mindst ét apotek, der har vagt, og der er derfor mulighed for at komme på apoteket døgnet rundt. Hvilket apotek i nærheden, der er på vagt, angives på alle apotekers dør, det står i aviserne, og man kan få det at vide ved at ringe 118.

Aviser

Portugal har en række større aviser som kan være nyttige, hvis man vil holde øje med, hvad der sker i landet, mens man rejser i det. Selvom man ikke kan læse portugisisk kan aviserne Diário de Notícias, Público og Correio da Manhã være praktiske som guider til kommende fodboldkampe, hvad der går i biografen og så videre. Derudover kan man få fat i de større internationale aviser i byernes nyhedskioske.

Ambassade 

Får du brug for hjælp under din ferie i Portugal kan du kontakte:

Den Danske Ambassade i Lissabon
Rua Castilho 14 C, 3. sal, 1296-077 Lisboa, Portugal
Tlf: +351 213 512 960
Hjemmeside

Banker

Åbningstider for banker i Portugal er normalt mellem 8.30 og 15.00 fra mandag til fredag. De fleste banker har lukket i weekenden - i de større byer og i områder med mange turister kan man dog finde banker der har åbent om lørdagen og også holder længere åbent end normalt på hverdage. Du kan finde en liste over banker i Portugal på Wikipedia (engelsk).

Camping

Portugal har mere end 100 campingpladser fordelt ud over hele landet. I det vestlige Lissabon ved Monsanto ligger en stor, moderne plads med pool, restauranter og lejligheder - og rundt om byen ligger flere andre udmærkede campingpladser. Der er forbudt at campere på stranden og inden for bygrænser og al ild i skove er på det strengeste forbudt i Portugal. Se eventuelt Roteiro Campista for flere informationer om camping i Portugal.

Elektricitet

Strømmen i de portugisiske stikkontakter ligger på samme antal Volt, som vi kender det her fra Danmark - nemlig omkring 220. Da stikkene også er de samme, kan danske apparater medtages og bruges i Portugal uden problemer.

Filigran

I Portugal er et af de ældste kendte spor af filigranarbejde et par øreringe, som blev fundet ved Citania de Briteiros, en jernalderbosættelse nær Braga i den nordlige del af landet. Filigrankunsten har eksisteret i mange århundreder og stammer oprindelig fra Det fjerne Østen. Den nedarvede teknik, kendt så langt tilbage som til de græske og romerske kulturer, blev bragt til Den Iberiske Halvø af folk fra Middelhavsområdet, som udvandrede til vestlige områder.

Smykker i samme stil og fra samme periode blev fundet på andre arkæologiske pladser i den samme egn. Det ejendommelige ved disse smykker er, at de blev fundet i et område, som stadig har en aktiv guldsmedeindustri i dag, eller mere præcist, en industri, som udelukkende er helliget produktionen af filigranværker.

Skønt de portugisiske guldsmede ikke havde mistet deres færdigheder og kendskabet til teknikken, så fik hele produktionen nyt liv fra perioden, hvor portugisiske opdagelsesrejsende tog ud, og i tiden derefter. I dag er produktionen af filigran ikke kun rettet mod indenlandske købere, men også mod de professionelle og mod turistmarkederne, hvor efterspørgslen efter denne slags smykker er stadig stigende.

Geografien

Portugal ligger på den sydvestlige del af den iberiske halvø og grænser op med Spanien mod nord og øst - mod syd og vest ligger Atlanterhavet. Portugal er opdelt i en række regioner, inklusive atlanterhavsøen Madeira og arkipelaget Azorerne, der ligger næsten 1300 kilometer vest for hovedstaden Lissabon. Fastlandet udgør et areal på knap 89 tusind kvadratkilometer og har 832 kilometer kystlinje. Lander gennemskæres af floderne Douro, Tejo og Guadiana der løber ind i landet fra Spanien og videre ud i Atlanterhavet.

Den nordlige del af Portugal er bjergrig, og ved Serra da Estrela kan man stå på ski om vinteren. Syd for Lissabon ligger Alentejo-sletterne, der adskilles fra Algarve længere med syd af en mindre bjergkæde. Algarve har flotte bugter og lange sandstrande. Lystfiskere har gode muligheder på ferien i Portugal - både langs kysterne og i landets mange floder og på øen Madeira og arkipelaget Azorerne. Dybhavsfisketure efter tun, sværdfisk, rokker og mange andre eksotiske fisk kan arrangeres. Du kan læse mere om fiskeri i Portugal på Wikipedia (engelsk).

Helligdage

Portugiserne har en række helligdage, som det kan være praktisk at være opmærksom på, hvis man rejser til Portugal, da alting er lukket på disse dage.

  • 1. januar
  • Påske (der falder forskelligt) har de tirsdag, fredag og søndag som helligdage
  • 1. maj
  • 10. juni - Portugals nationaldag
  • 14. juni
  • 15. august
  • 5. oktober - Den portugisiske republiks fødselsdag
  • 1. november
  • 1. december - Portugals uafhængighedsdag
  • 8. december
  • 25. december

Carnaval (Fastelavn), Langfredag, Kristi legemsfest har skiftende datoer.

Vigtige lokale helligdage:
13. juni: Skt. Antoniusdag i Lissabon
24. juni: Johannes Døberen i Porto

Handicap

Lifter og ramper er stadigt mere udbredte i Portugal, både i offentlige og private bygninger. Mange hoteller har faciliteter, der gør besøg fra handicappede nemmere. Al offentlig transport i byområderne har fire sæder specielt reserveret til handicappede passagerer med gangproblemer, men der er ikke adgang for brugere af rullestol endnu. Blinde må rejse med deres førerhunde, hvis de er i snor og har mundkurv på - det koster ikke ekstra at have en førerhund med. Metroens nyere stationer har adgang for handicappede, men det gælder desværre ikke ret mange af de ældre stationer. Nogle biludlejningsfirmaer tilbyder specielt udstyrede biler, der gør det muligt for handicappede at køre.

Indkøb

I Portugal finder du mange spændende indkøbsmuligheder, og at blive fristet til at købe noget er uundgåeligt for de fleste besøgende i Portugal. De bedste køb er lokaltfremstillede lædervarer, smykker, fint porcelæn og kvalitetstøj, lige fra tykke håndstrikkede trøjer til nyeste mode.

Gudskelov er traditionel kunst og kunsthåndværk ikke gået tabt som et resultat af Portugals hurtige modernisering efter 1974 revolutionen. Lertøj, keramik og kakler produceres i høj kvalitet over hele landet, med stilarter, der varierer fra egn til egn og fra by til by. Kniplinger og broderier er specielt gode fra Madeira.

Lissabons mest populære indkøbsområde er Baixa, et kompakt område midt i byen med mange parallelle gader, bl.a. gågaden Rua Augusta. En kort gåtur op ad Rua do Carmo fører til det fashionable Chiado område, der næsten er totalt restitueret efter en ødelæggende brand i 1988. Colombo Centret tæt på bycentrum ved Benfica er det største indkøbscenter på Den Iberiske Halvø.

Besøgende i Porto bør stile efter Rua de Santa Catarina i centrum af byen. Der er adskillige eksklusive butikker og modeforretninger langs Avenida da Boavista omkring Meridien Park Atlantic Hotel.

Jødisk kultur

Portugals rige jødiske kulturarv er nemt tilgængelig for besøgende, blandt andet har Portugals officielle turistbureau produceret en brochure, der fortæller meget om jødedommens historie og betydning i landet.

Rejser man rundt i Portugal er der en række steder af særlig interesse for dem, der vil vide noget om den jødiske kulturarv - der er synagogen i Tomar og de antikke Hebræiske manuskripter i Évora. I Faro ligger nogle flotte jødiske begravelsespladser - disse findes også flere steder på Azorerne.

Jagt

Jagtsæsonen i Portugal løber fra oktober til januar og besøgende kan gå på jagt alene eller deltage i en af de organiserede jagtture, der er populære i Alentejo og andre steder i landet. Vildsvin og rådyr kan skydes i skovene, mens man kan skyde lerduer i en af de mange jagtklubber, der ligger spredt ud over landet. Du kan finde mere information, på engelsk, om jagt og jagtlicenser i Portugal hos Angloinfo.

Ferietips til Kørsel i bil

Trafikreglerne i Portugal er lige som i resten af det kontinentale Europa - man kører i højre side af vejen og udover lokale fartgrænser gælder følgende: Maks. fart i byer er 50 km/t, på landevejen er grænsen 90 km/t og på motorvejen er den 120 km/t.

Det er ulovligt at køre, efter man har drukket alkohol, grænsen ligger ved en promille på 0,5 eller mere. Alle i bilen skal være fastspændt i sikkerhedssele. Føreren af bilen skal kunne identificere sig og have sit kørekort, forsikringsbevis og registreringscertifikat klar til fremvisning. Der er brugerbetaling på en del større veje, så man skal også have betalingsmuligheder klar. Almindelig vigepligt (også kaldet højre vigepligt) gælder, når der ikke er speciel skiltning eller lysregulering, der angiver andet.

>> Læs også om kør selv-ferie i Portugal

Kunsthåndværk

Tæpper fra Arraiolos i Alentejo regionen er et minde om den mauriske besættelse af Den Iberiske Halvø for adskillige århundreder siden. Lokale kvinder fremstiller dem stadig i hånden i små værksteder, skønt disse kvalitetstæpper kan købes i forretninger over hele landet.

Portugal er også populær for sine lædervarer, der mest kommer fra fåre- og lammeskind. Køer producerer en hårdere læder, der laves i jakker og frakker. Der er hundredvis af forretninger alle steder i landet, der sælger læderjakker, -frakker, -handsker, -lommebøger, -tegnebøger og mange andre ting.

Filigransmykker er et andet godt køb i Portugal, især fra Minho regionen i nord, hvor guld- og sølvtråde bearbejdes til fine, indviklet designede brocher, øreringe og vedhæng.

Madeira er meget kendt for sine yndige broderiarbejder, kurveflet og fine kniplinger, der fremstilles i højeste standard over hele øen.

Portugal kan også prale af en mangeårig tradition inden for keramikarbejder, især de spraglede vægtallerkener og store kander, som findes på lokale markeder over hele landet.

Kriminalitet

Besøgende i Portugal opfordres til at efterlade pas og andre værdigenstande i hotellets pengeskab. I de senere år har der været en del kvindelige turister, der har fået frarøvet deres tasker i turistområder, så det anbefales, at man er lidt på vagt. Lommetyver er aktive på busser, toge, stationer og omkring indkøbscentre.

Klager

Klager i Portugal håndteres af Direcção-Geral de Turismo, der er Portugals centrale turismemyndighed. Alle restauranter og hoteller er forpligtede til at have en klagebog - livro de reclamações - der skal være tilgængelig for kunderne.

Museer

Rejser man til Portugal, har man man masser af muligheder for at komme på museum. De fleste museer i Portugal bliver drevet af staten og har normalt åbent fra 10.00 til 17.00 alle dage - undtagen mandag hvor langt størstedelen er lukkede. De fleste museer tager entré, men på søn- og helligdage har mange gratis adgang. Pensionister og børn under 14 for rabat på entreen - der er også studierabat de fleste steder.

Besøgende i storbyerne Lissabon og Porto kan med fordel købe specielle turistkort, der giver fri adgang eller i nogle tilfælde reduceret entre på museer og andre seværdigheder.

>> Læs mere om kulturrejser til Portugal

Politi

Portugal har flere forskellige slags politi, og det kan være praktisk at være opmærksom på dette, hvis man rejser i landet. Det almindelige by-politi, der har ansvaret for lov og orden i byer og landsbyer, kaldes PSP (Polícia de Segurança Pública). Sikkerheden og loven i landområder står GNR (Guarda Nacional Republicana) derimod for - det er også dem der patruljerer motor- og landeveje i hele Portugal. I nødstilfælde kan politiet nås på telefon 112.

Nødopkald foretages i Portugal på nummeret 112 - uanset om det er politiet, brandvæsnet eller en ambulance, man skal have fat i. Ambulant behandling er tilgængelig på sygehusene skadestuer, der hedder serviço de urgência. I Lissabon finder man engelsktalende læger på British Hospital, men i det hele taget er standarden nogenlunde høj ud over landet, og på de fleste steder vil der være personer, der kan kommunikere på engelsk. På motorveje er der orange SOS telefoner.

Rejseguide: Pas og EU

Borgere i den Europæiske Union skal forevise et identitetskort - danskere bruger deres pas til at identificere sig med - for at få adgang til Portugal. Borgere fra de fleste lande uden for EU skal have et visa for at få adgang til Portugal - et visa er gyldigt for op til 90 dage. Amerikanere og canadiere får dog adgang til landet i 60 dage uden visa.

Sygdom

Skulle du være så uheldig at blive lettere syg eller få det dårligt på en rejse til Portugal er der som regel ikke langt til det nærmeste helbredscenter - de ligger i alle distrikter og i de større byer er der adskillige af dem. Nogle af disse helbredscentre har døgnåbne "skadestuer", der i Portugal forkortes SAP eller CATUS. Hospitalerne i Portugal har rigtige skadestuer - Serviços de Urgência dos Hospitais - men disse er kun beregnet til alvorlig sygdom og ulykker. EU-borgere har de samme rettigheder som indfødte portugisere, men er man ikke bosiddende i landet skal man have pas og E111 og E112 formularer klar.

Tyrefægtning

I portugisisk tyrefægtning bliver tyren - i modsætning til spansk tyrefægtning - ikke slået ihjel i ringen. I stedet forsøger matadoren fra sin hest at udmatte tyren, så den til sidst overgiver sig.

Tyrefægtning er mest udbredt i regionen Ribatejo nordøst for Lissabon i byer som Santarém, Vila Franca de Xira og Coruche, men også i hovedstaden Lissabon kan man torsdag og søndag om sommeren opleve tyrefægtning på arenaen Campo Pequeno. Sæsonen for tyrefægtning i Portugal løber fra april til oktober.

Transport

Rejser man på fastlandet, er tog en effektiv måde at komme frem på. De portugisiske jernbaner hedder CP, og de tilbyder lokal- og regionaltog og express-intercity-forbindelser. På de fleste tog er der mulighed for at rejse på 1. klasse og servicen er på niveau med det, man finder andre steder i Europa - prisen er dog noget lavere end i Danmark. Der er specielle billetter til turister, der gør at man inden for en tidsperiode kan rejse overalt i landet - ligesom der er muligheder for rabat, hvis man rejser i store grupper.

Busser er også en god måde at opleve landet på, og efter at disse er blevet privatiseret fungerer de godt og kører punktligt. Det er lidt billigere at rejse med bus, end det er med tog, og man kan også komme frem til de fleste interessante steder med bus. De lokale flyselskaber TAP Air Portugal og PGA Portugália Airlines forbinder fastlandet med Madeira og Azorerne, mens SATA forbinder øerne i det azoriske arkipelag indbyrdes. Hvis du skal besøge Lissabon kan du læse vores artikel om transport i Lissabon og få mere specifik information.

>> Læs mere om lufthavne i Portugal her

Tidsforskel

Portugal, inklusiv øen Madeira, ligger i tidszonen Greenwich Mean Time (GMT) med sommertid fra marts til september. I forhold til Danmark er Portugal altså én time bagefter. På Azorerne er klokken én time efter resten af Portugal og dermed to timer efter tiden i Danmark om vinteren. Om sommeren falder den azoriske tid sammen med portugisisk tid og er dermed kun én time efter dansk tid.

Taxi

Det er relativt billigt at køre taxi i Portugal - væsentligt billigere end i Danmark. Priserne står på venstre rude bag i bilen, eller man kan spørge chaufføren efter en prisliste. Den samlede pris bliver vist på taxameteret, efter turen er afsluttet.

Har man bestilt taxien, kommer et lille gebyr oven i - ligesom stor baggage også koster ekstra. Kunden betaler eventuel vejskat, hvis turen krydser betalingspunkter for disse. Det er frivilligt om man giver drikkepenge, men det er ikke ualmindeligt at give cirka 10 procent.

Tax-Free 

Spredt ud over Portugal ligger mere end 1600 butikker, der er del af Tax-Free for turister netværket. Butikkerne kan kendes på Tax-Free-logoet. Butikkerne har et simpelt system for moms-tilbagebetaling, der sker enten i lufthavnen i kontanter, via kreditkort eller med en international check - så længe varerne er blevet vist til tolden.

Ridning 

Portugal er kendt for sin stolte ridetradition og de flotte Lusitano heste, og rejser man til landet, har man mange steder selv mulighed for at komme ud at ride. Af større ridefaciliteter kan nævnes Quinta da Marinha i nærheden af Cascais og Quinta do Lago og Grão Pará's Estalagem da Cegonha (ved Vilamoura) på Algarvekysten.

Religion

Rejser man rundt i Portugal, er det de katolske kirker, der dominerer, og de fleste portugisere er da også katolikker. Der er også mange andre religioner tilstede i Portugal og den portugisiske grundlov sikrer religionsfrihed, så man kan også se synagoger og andre templer.

Påske

Oplev påsken i Portugal, og tilbring foråret sammen med familien og vennerne. 

Rejs til Braga i påsken og nyd den festlige atmosfære under ”the Semana Santa” (Hellig Uge). Deltag i processionen Ecce Homo langfredag, ledet af ”the Farricocos” (barfoede mænd i tunika med hætter), et af de mest besynderlige tiltag blandt portugisernes religiøse traditioner.

Befinder du dig i Castelo de Vide området sydpå vil du opleve en meget anderledes måde at fejre påske på, baseret på jødisk oprindelse. Om morgenen Påske Dag invaderer områdets fårehyrder bycentrum med flokke af får, som de ønsker velsignet. Om aftenen, under Vigília Pascal, beder folk i al hemmelighed om tilgivelse. Ved messens afslutning går de tilstedeværende med ringende kobjælder i procession gennem byen. (Cortejo da Aleluia Procession).

Påsken er det perfekte tidspunkt til at afprøve specialiteterne i det portugisiske køkken. Efter fasten indtager man de skønneste delikatesser så som stegt gedekid, lammefrikassé, kødboller, chokolade og mandelæg. Prøv et par af delikatesserne! 

Post

Portugals posthuse - correios - holder åbent fra 09.00 til 18.00 mandag til fredag - kun de største postkontorer har også åbent lørdag. De postkontorer, der ligger er lufthavnene, er åbne hele tiden. Frimærker, kaldet selos, sælges både i postbutikkerne, der er markeret med et rødt skilt med en hvid hest i gallop, i forbindelse med posthusene og i kiosker. Højprioritetspost, correio azul, lægges i den blå postkasse, mens post af normal prioritet lægges i den røde postkasse. Hvis det virkelig haster, findes der en express-service kaldet EMS. Du kan finde mere information på det portugisiske postvæsens hjemmeside CTT.

Valuta

Portugal er med i euro-zonen og Portugals valuta er derfor Euro'en. Før den 1. januar 2002 havde Portugal sin egen mønt - escudo'en. Euro'en er også den officielle valuta, når overførsler laves gennem det internationale banksystem. Man kan frit ind- og udføre op til 12.500 €, når du kommer fra et andet EU land. Beløb derudover skal deklareres.

Man kan veksle i banker og i vekslebureauer. Eurocard/Masters og Visa kan benyttes i pengeautomater og i banker, på hoteller, restauranter, forretninger og på de fleste tankstationer.

Markeder

Markeder på gader og torve er en vigtig del af det portugisiske dagligliv, og de holdes som regel central i byerne og landsbyerne ugentligt - nogle steder oftere.

Rejser man til Portugal, er det interessant at opleve, hvordan portugiserne flokker til markederne, og det der en af de nemmeste måder, hvorpå en besøgende kan komme i kontakt med den lokale befolkning.

På markederne er alt muligt til salg - alt efter hvilken type marked der er tale om, men nogle ting kan man købe på næsten samtlige markeder. Disse kerneprodukter inkluderer mad, antikviteter, håndarbejde, tøj og husholdningsartikler.

Markederne åbner om morgenen og i turistområder holder de åbent ud til sent på eftermiddagen. Portugals mest berømte marked afholdes hver torsdag i Barcelos i det nordlige Portugal. Her finder man kunsthåndværk i international klasse.

Overnatningstips

Portugisiske hoteller er kendte for deres gode service og findes i ethvert prisleje. Nogle hoteller er store moderne bygninger i byerne med alle tænkelige bekvemmeligheder, andre er rustikke, gamle huse, der byder på en autentisk portugisisk atmosfære - disse gamle hoteller kaldes estalagem eller albergaria og ligger som regel på landet i historiske omgivelser.

Lidt i samme stil er pousadas, der drives af den portugisiske stat og ofte ligger i eller ved klostre og gamle slotte med malerisk udsigt over det omkringliggende landskab. Pousadas lægger også vægt på god mad i restauranten, der afspejler områdets specialiteter. Man kan altid finde et velegnet sted at slappe af og overnatte efter en lang dag fyldt op med oplevelser, og som i andre lande, er hoteller i Portugal delt op i et stjernesystem, hvor flere stjerner betyder at hotellet stiller flere faciliteter og mere komfort til rådighed for gæsten.

Der er også masser af private landsteder, der lejer værelser ud - ligesom man mange steder kan finde hytter i naturen og lejligheder i byerne. Vi skriver jævnligt om forskellige hoteller i Portugal, så er du mere interesseret bør du se oversigten over artikler om hoteller i Portugal.

Åbningstider

Normalt er butikkerne i Portugal åbne fra 09.00 til 13.00 og igen fra 15.00 til 19.00 fra mandag til fredag. Om lørdagen lukker butikkerne klokken 13.00 fra januar til november, men i december har butikkerne åbent lørdag i samme tidsrum som på hverdage.

Portugals indkøbscentre - centros comerciais - har dog kraftigt udvidede åbningstider, typisk fra 10.00 til midnat. Mange tankstationer med minimarkeder har åbent 24 timer i døgnet. Restauranter er åbne for middagsmad fra 12.00 - 15.00 og for aftensmad fra 19.00 til 22.00 eller senere. Se artiklerne banker i Portugal og apoteker i Portugal for mere information.

Økoturisme

Portugals varierede natur er hjemsted for en lange række forskellige planter og dyr som besøgende fra hele verden kan nyde.

Portugal er indstillet på at bevare denne biodiversitet, som folk rejser til landet for at opleve, og man finder derfor en lang række naturparker og nationalparker spredt ud over hele Portugal. Læs også vores artikler om Portugals parker. Der er både muligheder for vandring i maleriske omgivelser, bjergklatring og fugleobservationer i høj klasse. Madeira og Azorerne byder på masser af uspoleret natur.

Guide og Tips til god etikette i Portugal

En rejse til Portugal er ikke blot en mulighed for at besøge interessante seværdigheder og nyde solen, men også en chance for at opleve et spændende kulturliv og møde lokalbefolkningen. Men kender du reglerne for god etikette i Portugal? Her får du en række tips til at begå dig i Portugal uden at træde nogen over tæerne.

Por favor
Portugisere er generelt meget høflige, hvilket afspejles i sproget, hvor du ofte vil høre høflighedsfraser såsom 'por favor', 'obrigado' og 'de nada'. Ligeledes er det almindeligt at hilse med et 'bom dia' om morgenen, 'boa tarde' om eftermiddagen og 'boa noite' om aftenen. 

>> Se vores portugisiske parlør

Den katolske kirkes indflydelse på portugisisk kultur afspejler sig stadig i det moderne Portugal, hvor befolkningen er forholdsvis traditionel og konservativ. Familien er i høj grad omdrejningspunktet for de sociale liv, og særligt i landområderne lever man ofte stadig meget traditionelt. 

Et eller to kys?
Selvom du som rejsende i Portugal vil opleve, at portugiserne er afslappede og imødekommende, er folk dog generelt mere stilfærdige og reserverede end for eksempel i Spanien og Italien. Man er dog aldrig i tvivl om, at man befinder sig blandt et gæstfrit folk, og for os danskere, som selv er kendt for en vis tilbageholdenhed, føles det meget naturligt.

Portugal er da også tidligere fremhævet i undersøgelser, som et af de lande, hvor man er bedst til at byde sine gæster velkommen. Rejser du i populære tutristområder som for eksempel Algarve, vil du opleve at folk er meget hjælpsomme og taler et nogenlunde engelsk. Det er dog altid høfligt først at spørge "Fala inglês?".

Portugiserne er således forholdsvis formelle, men heldigvis er det rimelig let at følge den lokale etikette med nogle få huskeregler, som i virkeligheden ikke er så forskellige fra de danske. 

Møder man folk for første gang, er det i Portugal almindeligt for både mænd og kvinder at give hånd, hvor der lægges stor vægt på øjenkontakt. Kender man allerede hinanden hilser kvinder på mænd og andre kvinder med to kindkys, det første på højre og det andet på venstre kind, mens mænd nogle gange giver hinanden et kram. 

Bliver du inviteret hjem til middag, er det god etikette at medbring en gave som for eksempel blomster eller chokolade til værtinden, men undgå røde blomster og vin, medmindre du kender værtens smag. Begynd ikke at spise før der er blevet sagt værsgo (bom appetito), husk at det er god skik at efterlade lidt mad på tallerkenen, når du er færdig.