Vejret i Portugal

Portugal er et lille land – med mange forskellige vejrtyper. Landet kan klimatisk deles op i 3 hovedregioner: nord, syd og øerne. Men i alle kystnære områder er der forskellige variationer af middelhavsklima. Rejser du til Portugal om sommeren, kan du være ret sikker på godt vejr, uanset hvilken region, du vælger at besøge. I nedenstående kan du læse lidt fakta og informationer om vejret, når du rejser på ferie i Portugal; husk dog på, at vi hos Escapeaway er specialister i rejser til håndplukkede hoteller og ferieboliger, og ikke i vejret. Derfor henviser vi også til andre hjemmesider som f.eks DMI. Vil du have mere inspiration til din ferie i Portugal, så besøg også vores blog; her finder du indlæg om emner som klima og geografi, mad og vin, historien i Portugal og meget mere.

Som helhed er der mod nord køligere temperaturer end mod syd, og betydeligt mere regn. Efterhånden som man bevæger sig østpå mod den spanske grænse, bliver vintrene længere og somrene varmere, da landet påvirkes af de milde vinde fra Atlanterhavet.

Klimaet langs den 700 km lange kystlinje er overvejende præget af strømningerne og vindene fra Atlanterhavet, specielt i det nordvestlige område af landet, hvor der er et mildt, regnfuldt klima. Som regel, efterhånden som man kommer længere sydpå, vil man opleve højere temperaturer, flere solskinstimer og mindre nedbør. Som det er tilfældet i alle kystnære områder, så tempereres de høje sommertemperaturer af den kølende havbrise, og vintertemperaturerne bliver højere på grund af det omgivende hav.

Det nordlige Portugal

Det nordlige Portugal er bjergrigt med centrale bjerge og plateauer, der rejser sig over 6000 fod nogle steder, hvilket har en stor indflydelse på Portugals klima. Områet har selv forskelligartede klimaer; jo højere man befinder sig, jo køligere temperatur og jo større regnmængde. Højderne danner en barriere mod vindene fra Atlanterhavet, og holder på den kølige luft og regnen på nordsiden af bjergene. Mens temperaturerne nær kysten er varme om sommeren og milde om vinteren, og nedbørsmængden følger mønsteret med tør sommer, våd vinter, som er typisk for et middelhavsklima, så oplever områderne ved kysten i det vestlige Portugal meget større regnmængder på alle tidspunkter af året, end områderne med ægte middelhavsklima gør. De store regnmængder betyder grønne vækster til overflod.

I det yderste nordøstlige Portugal finder man De Cantabriske Bjerge, en bjergkæde, der strækker sig øst-vest. I dette område ligger Braganca, som er en lille by 22 km fra den spanske grænse i en højde af 700 m over havet. Klimaet her er primært påvirket af højden og de 200 km’s beliggenhed fra kysten. Byen og de omkringliggende områder oplever lange, strenge vintre og kortere, varme somre. På grund af den høje beliggenhed er sne i området en almindelig begivenhed. Den lægger sig ofte i et par dage. Højeste temperatur i januar er 6°C, mens højeste om sommeren er ca. 28°C. Rekorden i byen blev målt, da kviksølvet toppede på kvælende 40°C, hvilket viser de temperaturekstremer, der forekommer, når en by ikke er påvirket af kystnære forhold.

Vintrene kan ofte være så strenge, at barometeret dykker til -15°C. Den totale årlige regnmængde i området ligger på et gennemsnit på 743 mm, og der er i gennemsnit 123 regnfulde dage om året, og 20 dage med sne. Skønt området som regel er relativt vådt, så oplevede Portugal i 2005 et særligt tørt år, og Braganca led under mangel på vand og ødelæggende skovbrande i landområderne.

Længere mod syd, inde i landet, kommer man til Serra da Estrela, som er den højeste bjergkæde i Portugal. Højeste tinde ligger i 1.993 meters højde og er hjemsted for Vodafone Ski Resort. Sne er hyppig og kraftig her hele vinteren.

Længere vestpå mod Atlanterhavskysten ligger Porto, Portugals andenstørste by. Temperaturen her følger de typiske middelhavs-tendenser med en forlænget, varm sommer og en mild vinter. nedbørsmængden er lille i højsommeren, men ganske stor på andre tidspunkter.

Fra juni til september ligger højeste gennemsnitstemperatur i 20’erne, med juli og august som de varmeste måneder, hvor gennemsnittet når op på 25°C. Porto kan opleve lejlighedsvise hedebølger, hvor temperaturen når op på 40°C; disse hedebølger varer generelt 5-10 dage, og luftfugtigheden er hele tiden temmelig lav.

Om vinteren i Porto veksler temperaturerne typisk mellem 5°C om morgenen og 16°C om eftermiddagen, skønt det ikke er fuldstændig unormalt, at termometeret svæver lige under frysepunktet om natten. I vintermånederne fra december til februar opleves højeste gennemsnitstemperaturer på 13°C til 14°C, og laveste på 5°C.

Læs mere om rejser til det nordlige Portugal

Det sydlige Portugal

Klimaet i Portugal bliver varmere og tørrere, efterhånden som man kommer længere sydpå. Dette skyldes dels, at man kommer nærmere på ækvator, men mere væsentligt er de centrale bjerges indflydelse på de nordlige vinde og Afrika og Middelhavets indvirkning. Højere temperaturer fremmes af vejrsystemer, der kommer over fra Middelhavet og op fra Afrika; sidstnævnte medbringer også tørke. Med de nordlige vinde fanget mod nord forbliver de sydlige områder tørrere, og temperaturerne modereres stort set ikke.

Når man kommer til Lissabon, landets hovedstad, vil man opleve et temmelig typisk middelhavsklima. Lissabons klima er mildt, tempereret og varmt, og har et solrigt forår og sommermåneder, hvor temperaturerne hyppigt kommer over 30°C. Til gengæld er vintrene våde og blæsende med gennemsnitstemperaturer på ca. 10°C; vintersæsonen er kortere end sommersæsonen.

Temperaturerne begynder at falde hen mod efteråret, men selv i de køligere måneder fra oktober til april er strålende sol næsten konstant forekommende. Men som et resultat af Lissabons nære beliggenhed ved havet, så kan forekomsten af tågedis og småregn af og til få byen til at føles køligere, end tilfældet er længere inde i landet. Det er sjældent, temperaturerne falder under frysepunktet, og selv december og januar har kun laveste minimumsgrader på 8°C og 9°C.

Det sydligste Portugal er landets populæreste turistdestination: Algarvekysten. Algarve er den mest solrige, den tørreste og varmeste del af landet. Området er uden tvivl det varmeste i landet, men alligevel kommer man ikke op på de ubehagelige og kvælende varmegrader, som tilfældet er i nogle områder af sydøst Spanien, så som Sevilla, på grund af de kølende Atlanterhavs-vinde. Området får kun ganske lidt regn, i gennemsnit 500 mm om året, der falder over 50 dage.

Her finder man de populære destinationer som Lagos, Praia da Luz, Sagres og Faro – Algarves hovedstad. Der er mange mindre byer, som ligger tæt på Algarves berømte strande, og som er ideelle, hvis man ønsker lidt mindre trængsel.

Sagres er det sydligste punkt i både Portugal og Europa. Byen ligger i den sydvestlige del af Alentejo og Costa Vicentina Naturparken og er kendt for at have sit eget mikroklima. I Sagres er der meget lidt planteliv; terrænet består hovedsagelig af klipper med næsten ingen jord. Men hvis man bevæger sig nord for byen, bliver væksterne mere interessante, og her er flere slags vilde orkideer. Sagres’ mikroklima betyder, at her i gennemsnit er 300 solskinsdage om året og meget milde vintre.

Stik nord for det sydligste punkt finder man områder, som er mere udsat for vindene og de høje bølger fra Atlanterhavet, som indeholder ganske farlige fralandsstrømninger.

Længere mod øst kommer man til den pulserende kystnære by, Lagos, der som det meste af det sydlige Portugal er en populær destination året rundt. Om vinteren er laveste gennemsnitstemperatur fra 9°C til 11°C, med små nedbørsmængder for et middelhavsklima. Forårs- og efterårsmånederne oplever temperaturer omkring 15-16°C. Månederne på hver sin side af sommeren (maj, september og oktober) oplever vejrforhold, som ligner sommeren længere nordpå i Europa. En anden fordel ved ydersæsonerne er, at strandene og feriestederne ikke er så travle, og hele oplevelsen bliver mere stille og rolig.

Sommeren i Lagos og de omkringliggende områder kan være meget varm. Det er ikke unormalt, at temperaturerne kommer op over de 35°C, men som regel svæver de omkring sidst i 20’erne og først i 30’erne. Dagene afkøles en smule af havbriserne. Er man heldig, vil vinden blæse hen over byen og gøre terrasse- og strandlivet mere behageligt. Kan man klare trængselen, og elsker man varmen, så er højsæsonen fra juni til august et ideelt tidspunkt for et besøg.

Læs mere om vejret i Algarve

Vejret på Azorerne og Madeira

De to øgrupper Azorerne og Madeira er begge gudesmukke, og det skyldes ikke mindst det helt specielle klima og vejret.

Madeira, Atlanterhavets blomsterhave

Madeira er en øgruppe, som ligger i Atlanterhavet 860 km ud for Portugals kyst. Øen ligger meget tættere på Afrika end på Europa.

Madeira har et mildt klima med små temperaturudsving. På grund af bjergkæden midt på øen oplever den nordlige side et klima, som er en smule forskelligt fra det på sydsiden. Bjergene agerer som et regnskjold og stopper en masse regn i at drive fra nord til syd. Som et resultat heraf oplever den sydlige del af øen mindre nedbør end nordsiden og i bjergene. Sydsiden har mest regn i vintermånederne, mens den nordlige del har nedbør hele året.

Højeste gennemsnitstemperatur i sommermånederne, juni til september, ligger på omkring 19°C til 23°C. Resten af året ligger temperaturen på ca. 15°C til 18°C, med oktober til februar som de koldeste og vådeste måneder. De rigelige regnmængder på øen har medført et grønt landskab, og Madeira er blevet stemplet som ”den flydende have”.

Læs mere om vejret på Madeira

Azorerne, smukkere end et postkort

Azorerne er en portugisisk øgruppe, der ligger ca. 1.500 km fra Portugals hovedstad Lissabon. Azorerne har tempereret, maritimt klima (kystklima), der karakteriseres ved behagelige temperaturer med små udsving. På grund af placeringen i Nordatlanten er øgruppen i konstant kontakt med højtryksområderne, og polar- og tropeluftmasserne.

Den gennemsnitlige årlige temperatur ligger på ca. 17°C, og svinger mellem 13°C og 14°C i de køligere måneder januar og februar, og 22°C - 23°C i sommermånederne. Da området er en øgruppe og omgivet af vand, er der derfor selvfølgelig en høj luftfugtighed (77% i gennemsnit/år). Nedbørsmængden er godt fordelt over hele året, i vintermånederne en smule mere end om sommeren.

Havtemperaturen kommer ned på 15°C om vinteren, og op på 23°C om sommeren. Området er påvirket af Golfstrømmen, som er en nordatlantisk strøm, der bringer varmere vande til dette område, og som derfor opvarmer det omgivende hav. Golfstrømmen har indflydelse på hele Portugal.

Mere om vejret i Portugal

Sammen med Irland har Portugal de vestligste grænser i Europa, og vejr og klima er i høj grad påvirket af Atlanterhavet. Portugals sydlige beliggenhed giver det et klima, der kan minde om det, man finder i Middelhavsområdet, dog uden de bagende varme somre.

Portugals hovedland Lissabon er velsignet med både et atlantisk og et middelhavsklima, der giver landet mildt vejr året rundt uden store udsving i temperatur.

Ved kysten er vinteren mild. I de nordlige og central bjergrige egne, hvor man kan nå op i over 1.800 meters højde, er somrene noget køligere end i resten af landet, og vintrene kan være ret kolde med megen nedbør og blæst. Vinteren er den våde årstid over hele Portugal, men også efterårsregn kan være kraftig i nord.

Jo længere mod syd man kommer, bliver nedbøren mindre og antallet af tørre sommerdage stiger, hvilket fremgår når man sammenligner den gennemsnitlige nedbør, temperatur og antallet af solskinstimer i Porto, Lissabon og Faro i klimatabeller. Læs mere om vejret i Lissabon eller vejret i Porto.

I det sydlige Portugal er somrene varme, og det regner sjældent udover først i foråret og om efteråret.

Algarves sydvendte kyst er den mest solrige, tørreste og varmeste del af Portugal, uden at sommer-temperaturen dog når op på ubehagelige niveauer, som det til tider kan opleves i det sydlige Spanien. Læs mere om vejret på Algarve.

Her er havtemperaturen behagelig og man oplever sjældent de voldsomme bølger, som ved vestvendte kyster. I de lave kystegne oplever man sjældent sne, men det kan forekomme i de centrale og højtliggende dele af landet.

Størstedelen af Portugal er solrig og antallet af daglige solskinstimer i den nordlige del af landet er mellem 4 og 5 om vinteren og mellem 10 og 11 om sommeren. Længst mod syd er disse tal på 5 til 6 om vinteren og op til 12 om sommeren.

På Azorerne nyder besøgende godt af Golfstrømmens varme og på Madeira er klimaet subtropisk året igennem. Du kan få mere information i artiklerne vejret på azorerne og vejret på Madeira.

Har du brug for at vide hvordan vejrsituationen i Portugal er lige nu, så besøg Portugals Metrologiske Institut.