Rejser til Tyrkiet

Når man rejser til Tyrkiet første gang får man sig som oftest et kulturchok. Så tæt på det Europa vi kender, og alligevel så fremme og eksotisk som destinationer, der ligger meget længere væk. Fra storbyen Istanbul mellem to verdensdele og to have, til sydkystens badebyer Alanya og Antalya – Tyrkiet er et charmerende sammensurium af kulturer, som byder besøgende velkommen med åbne arme og høj kvalitet.

I de mest populære ferieområder i Tyrkiet finder man lækre resorts, som er bygget indenfor de seneste år, og er man interesseret i golf, findes kun få steder i verden som kan byde på flere topklasse-baner end Belek-området, som ligger lige øst for Antalya i det område som også kendes som Den Tyrkiske Riviera, og dermed nemt kan nås med fly fra fx. Billund, Aalborg, København eller Hamburg.

Hos SignaTours kan du altid finde rejser til Tyrkiet hos vores brand Hideaways, som er specialiserede i at finde helt særlige hoteller, hvor beliggenhed og indretning er unik, og hvor størrelsen er overkommelig. Her finder du også rejser til udvalgte hoteller i Kusadasi, Bodrum og Marmaris. Læs mere her: hideaways.dk/tyrkiet

Seværdigheder og oplevelser

Tyrkiets antikke ånd er ikke til at overse. Det er den uendelige kystlinje med maleriske landsbyer, smukke strande og de livlige ferieområder heller ikke. Læs her om et par af de mange store og spænde seværdigheder du kan opleve på en rejse til Tyrkiet.

Et land som Tyrkiet der dels ligger i Europa, dels i Asien, har meget forskelligt at byde på. Først og fremmest et storslået landskab med bakkedale, store bjerge, ørkener og frugtplantager. Hittitterne, Grækerne, Romerne, Byzantinere, Seldsjukkerne, Osmannerne, Armenierne og en bunke andre små civilisationer har alle haft indflydelse på Tyrkiets kultur, arkitektur og kunst. Idag er Tyrkiet, med sin tusinde kilometers lange strandkyst, gode mad og spændende kultur, en af verdens største turistdestinationer.

Nord for Istanbul, finder man slagmarkerne ved Gallipoli, som har spillet en vigtig rolle i den moderne historie. Her kan du vise respekt for ofrene for massakren i Tyrkiet under 1. verdenskrig.

Antikke byer og templer

Ved Marmarishavet i Tyrkiet finder man udgravningerne ved Troja, som afslørede 9 antikke byer, den ene oven på hinanden, og dateret helt tilbage til år 3000 f.Kr. Længere mod syd finder man Efesos, som med Dianatemplet betragtes som et af verdens syv vidundere fra den antikke verden.

Der findes mange smukke kystbyer på vestkysten af Tyrkiet og Bodrum er det smukkeste sted i den sydlige del af det Ægæiske Hav. Her findes en lille lystbådehavn samt en færgehavn med afgange til den græske ø Kos.

Antalya er Tyrkiets største ferieby og et vigtigt turistområde på sydkysten. Der findes flere fredeligere pletter langs stranden, men Antalya udgør en god base for at udforske naturen og kyststrækningen og har også en interessant historisk baggrund at byde på.

Det er værd at tage en tur ind i det centrale Tyrkiet med de mange spændende dale, bl.a. Kappadokiernes dale med de pudsige vulkanske kegler, grottehuse og stenkirker.

Vejret når du rejser

Med så stort et land som Tyrkiet varierer klimaet en del fra øst til vest. Istanbul byder på varme somre med en gennemsnitstemperatur på 30 ° C, men vintrene i Tyrkiet kan til tider være kolde og regnfulde, og der kan forekomme encifrede temperaturer.

Langs Middelhavets kyster er somrene typisk varme og solrige, og vintrene regnfulde men milde, ligesom det er tilfældet i Grækenland og det sydlige Italien. Forår (april til juni) og efterår (september til november) er det bedste tidspunkt at rejse til Tyrkiet. Alt langs kysterne lukker ned mellem oktober og april.

Sortehavskysten i Tyrkiet er mild og regnfuld om sommeren, og kølig og regnfuld om vinteren. Bjergene mod øst bliver meget kolde om vinteren og der falder ofte sne, mens somrene er milde og bjergene er derfor mest tilgængelige mellem juni og september. Det sydøstlige Tyrkiet byder på tørre og milde vintre og meget varme somre, nogle gange op over 40 ° C. Det anatolske plateau er køligere om sommeren og kan blive ganske koldt om vinteren.

Transport

Her kan du læse lidt information om de transportformer du kan benytte til en rejse rundt i landet.

Fly

Tyrkiet har internationale lufthavne i Istanbul, Ankara, Izmir og nogle af de øvrige ferieområder langs Middelhavet. Der er flyforbindelse til mange europæiske byer, New York, flere mellemøstlige lande, Karachi, Nordafrika, Bangkok, Singapore og Tokyo. Fra Danmark har du dagligt direkte fly til Istanbul og flere gange om ugen til lufthavnene i Bodrum og Antalya.

Mange veje til Tyrkiet

Med grænseovergange til syv lande, har Tyrkiet vejruter til Grækenland, Bulgarien, Syrien, Georgien og Irak, selvom de sidstnævnte er lukkede for rejsende. Busser afgår regelmæssigt til Syrien fra Antalya og Mersin, og det er muligt at tage non-stop busser fra Istanbul til mange byer på Balkan samt det sydøstlige Europa, endda så vidt som til Frankfurt og München. Der kører langdistancebusser til alle grænseovergange fra Ankara og Istanbul. Den primære grænseovergang til Georgien, Iran og Armenien hedder Kars.

Istanbul Express har daglige afgange fra Tyrkiet til Bulgarien, Jugoslavien, Kroatien, Slovenien, Italien og ender til sidst i München. Der er daglige tog- og busforbindelser mellem Athen og Istanbul via Thessaloniki, men de to lande er ikke de bedste naboer, så grænseformaliteter og afgifter kan godt give en hovedpine.

Tyrkiske Maritime Lines har bilfærger fra Antalya, Marmaris og Izmir til Venedig med ugentlige afgange fra maj til midt i oktober. Private færger sejler mellem Tyrkiets ægæiske kyst og de græske øer.

Tog, bus og bil

Faktisk har Tyrkiet et ganske fint net af busser og det er billigt at rejse med bus, men det tager lang tid og du skal forberede dig på at det er meget “socialt!. For år tilbage anbefalde vi ikke billeje i Tyrkiet, men i dag er vejene så gode og du kan roligt leje en bil hvis du selv vil kører rundt til de mange seværdigheder. Skal du blot fra lufthavnen til dit hotel og tilbage igen, så vil jeg helt klart anbefale dig at bestille en transfer eller evt. tage en taxa. Det er nemmest at tage en taxi til hotellet, og husk at i Tyrkiet kan prisen forhandles.

Turistkontor

Tyrkiet er med rette et af danskernes foretrukne rejsemål. Hos Tyrkiets turistkontor finder du mere inspiration til din næste rejse.

På den officielle hjemmeside for Tyrkiets turistbureau finder du bl.a. artikler om mange af Tyrkiets destinationer, rejsemål, seværdigheder og ideer til forskellige aktiviteter og oplevelser. Desuden har turistbureauet også en række praktiske informationer om at rejse i Tyrkiet. Du finder også oplysninger om forskellige aktuelle begivenheder og nyheder i Tyrkiet.

Naturressourcer

Tyrkiet er en af verdens store kromproducenter. Krom og bor eksporteres, mens der af landets egne bauxitreserver produceres aluminium til hjemmemarkedet. Der findes også sten- og brunkul, kobber, jern, mangan, kviksølv og salt.

Det meste af energiforsyningen kommer fra olie-, gas- og kulfyrede kraftværker. De små oliefelter i sydøst er ved at være tømte, og Tyrkiet er storimportør af olie og gas. Olien købes primært i Saudi-Arabien, mens Rusland leverer størstedelen af naturgassen. Elproduktionen er fordoblet siden midten af 1990erne, og godt halvdelen af produktionen sker i kulfyrede kraftværker.

I 1999 indgik Tyrkiet, Aserbajdsjan og Georgien en aftale om at anlægge en ny rørledning, der skal føre olie fra Det Kaspiske Hav til den tyrkiske middelhavshavn Ceyhan. Ledningen skulle erstatte en anden rørledning, der går over russisk territorium, og af den grund har USA ydet støtte til projektet. Der er også en aftale om i fremtiden at sende naturgas fra Turkmenistan til Tyrkiet. Der går allerede en gasledning fra Iran.

En stor del af Tyrkiets vandreserver findes i Eufrats og Tigris’ flodsystemer, hvor tyrkerne siden 1970erne har bygget dæmninger og kraftværker. En voksende del af elektriciteten produceres af vandkraft, især i Atatürk- og Karakaya-dæmningen ved Eufrat. De indgår i det store og omdiskuterede GAP-projekt, der blev lanceret i 1980. Det skal ifølge planerne bestå af en snes vandkraftværker og lige så mange dæmningsanlæg og med tiden forsyne Tyrkiet med halvdelen af den elektricitet, landet behøver.