Med sin dejlige placering og subtropiske klima – tørre somre og milde vintre – er Alanya en af de populæreste feriedestinationer i Tyrkiet. Det er også her man finder mange af de bedste strande i Tyrkiet samt den flotte Seljuk-arkitektur i byen. Alanya ligger ca. 166 km øst for Antalya, som har den nærmeste lufthavn og hvortil charterflyene typisk ankommer. Herfra fortsætter de rejsende så til Alanya i bus eller lejebil. Byen er vokset med i takt med den stigende turisme, og har i dag omkring 250.000 indbyggere, heraf 10.000 ikke-tyrkiske fra resten af Europa som har bosat her.

Alanyas historie

Alanya, tidligere Alaja, ligger på østsiden af Antalya-golfen med et lille bjerg og et flot Seljuk slot i baggrunden. Modsat kysten stiger landskabet næsten uden stop til toppen af Ak Dagi bjerget (2.647 m.).

Alanya, kendt i antikken som Korakesion, var en kilikisk grænsefæstning på grænsen til Pampylia. I det andet århundrede f.Kr. opførte Diodoros Tryphona, et piratoverhoved, en fæstning på bakkedalen. Dette stod indtil det blev ødelagt af Pompey i den sidste periode af hans kamp mod Middelhavets pirater. Byen blev nu under romersk styre og blev senere givet til Cleopatra af Antony. I 1221 overgik styret til Seljuk. Alaeddin Keykubad byggede en storslået fæstning på forbjerget (færdigbygget i 1231) og transformerede byen til en vigtig søfartsbase.

Oplevelser og seværdigheder i Alanya

Alanya har en lang historie, og har formentligt eksisteret som bosættelse tusindvis af år. Der er mange historiske seværdigheder i Alanya, som f.eks. fæstningen på bakken, der blev bygget af Seldshukkere i år 1200. Det er dog solen, og strandene ved Alanya der først og fremmest tiltrækker turisterne, og her er der også et stort udvalg af aktiviteter såsom windsurfing, dykning og parasailing. 20 km fra Alanya findes desuden Europas største vandpark Sealanya.

Aften- og natteliv

Alanya er kendt for at have et livligt natteliv, som først og fremmest er koncentreret omkring den smukke havnefront. Der er også et stort udvalg af restauranter i Alanya, selvom man ikke finder traditionel tyrkisk gastronomi i de mest turistprægede områder.

 

 

Anamur

Øst for Antiochia ad Cragum fører kystvejen mod Cape Anamur, det sydligste punkt i Anatolien, kendt som Anamurion. Her finder man rester fra borge, teatre, bade og begravelsespladser. Anamur ligger på østsiden af Cape Anamur, ved foden af Taurusbjergene ca. 4 km op ad Sultan Suyu floden. 7 km længere oppe ligger Anamur-slottet (Anamur Kalesi, Mamure Kalesi) med en imponerende udsigt over kysten. Fæstningen var en af de mest berygtede og frygtede fæstninger i det starten af Middelalderen og blev efterfølgende udvidet og forstærket af korsfarerne. Indkapslet af formidable mure med 36 flot-bevarede runde eller firkantede tårne og en parapet der kan nåes gennem trapper i muren. Hovedindgangen til slottet er igennem et tårn på vestsiden.

Citadel Hill

En lille kurvet vej går igennem Alanyas gamle bydel og klatre op ad Citadel Hill til en stor gårdplads. I den nordlige ende står slotsmoskeen (Kale Camii) og ruinerne af en korsformet Byzantinsk kirke. I den sydlige ende står et fyrtårn opført i år 1720. Stedet tilbyder en fantastisk panoramaudsigt ud over Middelhavskysten med de mange spredte huse i Alanya, frugtplantagerne og Ak Dagi bjerget.

Damlatas-grotten

I 1948 opdagede arbejdsmænd ved foden af forbjerget i Alanya denne grotte. Grotten indeholder kæmpe limstensformationer næsten 15 m. høje. Grotten holder en konstant temperatur på 22°C hele året rundt. Radioaktiviteten og det høje koncentrat af kuldioxid (fem gange højere end normalt) gør grotten populær blandt lokale der lider af astma og bronkitis.

Den gamle bydel i Alanya

Alanyas nærmest ranglede gamle bydel stammer fra Seljukkerne og den Osmanniske periode og ligger mellem de nedre og mellemste sydlige fæstningsmure. Den mere moderne bydel strækker sig langs kysten nordøst langs forbjerget og siver ud blandt frugtplantager.

Det røde tårn

En vej løber igennem den gamle bydel i det sydlige Alanya langs kysten ud til Kizil Kule (Det røde tårn – genopbygget i 1948). Tårnet er en 46 m. høj ottekantet struktur med sider på 12,5 m. hver. Den massive hjørnebastion blev bygget for Alaeddin Keykubad i 1225 af Aleppo-arkitekten Ebu Ali som også var ansvarlig for slottet i Sinop. Tårnets formål var at beskytte Seljuk skibsværftet sydpå.

Seljuk skibsværftet

Seljuk skibsværftet i Alanya blev brudt ud af klipperne i 1227 og er fornyeligt blevet restaureret. Bygningen har 5 store hvælvede sale 42,5 m. lange og 7,7 m bredde med forbundne buede indgange. Her byggede Alaeddin Keykubad de krigsskibe der gjorde det muligt for ham at udvide sin magt i det østlige Middelhav. Træ til skibene kom fra Taurus-bjergene som var meget tæt bevoksede dengang. Skibsværftet blev brugt helt indtil omkring 1950.

Belen

På bredden af en lille bugt, ca. 35 km. fra Alanya, ligger ruinerne af den gamle Syedra. Rester fra den byen (bade, kirkegårde og dele af bymure) kan ses tæt på vejen og på den tilstødende bjergside mens man højere oppe og lidt nordøst har udsigt over Sedir Çayi fra toppen af de stejle klippevægge. Man kan se endnu flere ruiner i Belen/Demirtas (Yenidamlar).

Antiocheia ad Cragum

Ruinerne af denne oldtidsby ligger omkring 65 km. øst for Alanya, lidt væk fra kystvejen og tæt på landsbyen Güney. Den romerske by, kendt som Cragus i Antikken, ligger højt på en klippe der kaster sine store skygger ned i havet. Ganske mange strukturere er bevaret og flere ruiner findes på hældningen ned mod havnen. Disse inkludere agora’en (kolonnaden) og andre ruiner fra den nedre bydel. En stor middelalderborg ligger højt på klippen og giver udsigt over det hele.

Praktiske forhold i Alanya

Euro accepteres de fleste steder i Alanya, og da skandinaviske turister er almindelige i byen, er det heller ikke noget problem at veksle danske kroner.